Nádhernou dceru Marie Terezie zohyzdily neštovice: Muži si ji nechtěli vzít, ani se na ni dívat

Nádhernou dceru Marie Terezie zohyzdily neštovice: Muži si ji nechtěli vzít, ani se na ni dívat
Zdroj: WIkimedia Commons/Jean-Étienne Liotard, Public domain
Marie Alžběta byla jako dítě nezkrotná. Později si uvědomovala svoji krásu a snažila se koketovat s muži.Mezi dětmi Marie Terezie vynikala Marie Alžběta krásou, v pozdějším věku už to ale bylo jinak.Tento portrét Marie Alžběty pochází z roku 1762. Tou dobou si mladá žena i její matka Marie Terezie jistě pomýšlely na skvělou budoucnost u zámožného panovnického rodu. Skutečnost pak ale byla docela jiná.Možná byl k Marii Alžbětě malíř milosrdný, ale ani na portrétu z doby po onemocnění neštovicemi nevypadá ošklivě. Tehdejší vysoká společnost ale byla velmi krutá a Marii vytlačila na okraj.+ 1 fotka+ 2 fotky

I když byla Marie Alžběta Habsbursko-Lotrinská v mládí považována za nejkrásnější ze všech deseti dcer Marie Terezie, zůstala po celý svůj život neprovdaná a stala se abatyší Ústavu šlechtičen v Innsbrucku. Co se stalo, že o ni nápadníci přestali bojovat?

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 07. 04. 2021 11:00

Marie Terezie si velmi zakládala na dobré výchově svých mnoha dětí a stejně tak si jistě přála, aby se podle pravidel chovala i Marie Alžběta, v pořadí šesté z celkem šestnácti dětí rakouské a české královny. Jenomže každé dítě je jiné a dívka narozená 13. srpna 1743 se raději bavila, než aby poslouchala. Vždyť také během svého dětství vystřídala hned několik vychovatelek, a dokonce i jednoho vychovatele, což u dívek tehdy tak běžné nebylo. Zkrotit krásnou Marii Alžbětu se ale nepodařilo nikomu z nich.

Žádný andílek

Marie Alžběta, kromě toho, že měla svoji hlavu, byla také velmi krásná a dobře si to uvědomovala. Spíše než studiu proto od určitého věku dávala přednost svádění mužů a koketování téměř s každým, kdo se v její blízkosti ocitl. Nebyl to ideál, který by si její matka vysnila, a navíc pomalu přišel čas, aby se mladá dáma vdala a přinesla nejen své matce, ale i celé říši užitek. A tak začal výběr ženicha.

Nikdo nebyl dost dobrý

Jako první padl „los” na polského krále Stanislava II. Augusta, který byl o jedenáct let starší než jeho potenciální nevěsta. Jak bychom ale asi řekli dnes, Stanislav neprošel dalšími koly výběrového řízení. I když se samotné Marii Alžbětě zamlouval, Marie Terezie nakonec usoudila, že není tak mocný, jak by si pro svoji dceru představovala. Hledání začalo znovu, ale ani další nápadníci nebyli mocné matce dost dobří. Možná později svého váhání a nároků litovala...

Vídeňská tragédie

Přišel totiž rok 1767 a Vídeň se jako v minulosti již několikrát ocitla v centru epidemie neštovic. Nemoc, která si brala životy lidí ze všech společenských vrstev, se tentokrát nevyhnula ani císařské rodině, kde krutě dopadla na Marii Alžbětu. Krásná mladá žena se s neštovicemi statečně prala opravdu dlouho a nakonec si právo na život přece jen vybojovala. Tehdy čtyřiadvacetileté Marii Alžbětě ale osud další roky nedal zadarmo. Na oplátku se musela vzdát své pověstné krásy. Po neštovicích jí zbyly opravdu ošklivé jizvy.

Marie Alžběta na dně

Od té doby se Alžbětě změnil život k nepoznání. Místo slov obdivu pro ni měli ostatní spíš slova pohrdání, i když možná ne přímo před ní. O přízeň, natož o ruku dříve tak krásné ženy se už muži neprali. Ano, bylo to samozřejmě velmi povrchní, ale ruku na srdce – dnes to není jinak… Alžbětě se zhroutil svět, nic nebylo jako dřív. Nelze se proto divit, že upřela všechnu naději k francouzskému králi Ludvíku XV., kterému ji její matka nabídla. Jenomže král zklamal. Jakmile uviděl portrét své možné budoucí ženy, ze sňatku ihned sešlo. Z téhle rány osudu se Alžběta oklepala a rozhodla se, že bude žít, jako by se nic nestalo, i když se jí matka snažila nabízet místo abatyše v Ústavu šlechtičen v Innsbrucku...

Návrat se nepodařil

Dcera císařovny se znovu začala bavit, chodila do společnosti a věřila, že si lidé na její vady na kráse brzy zvyknou a začnou ji brát takovou, jaká je. Byl to ale omyl. Ostatní šlechtici a šlechtičny se nechtěli dívat na „znetvořený” obličej, i když z obrazů, pořízených v pozdější době, se nezdá, že by byla Alžběta zohyzděna až tak výrazně. Tehdejší společnosti to ale i tak vadilo, možná také v kontrastu s její bývalou krásou. Přesto se svérázná arcivévodkyně dokázala své situaci zasmát. Většinou se ale bavila sama. Jindy pro změnu upadala do depresí a několik dní nevycházela ze svého pokoje.

Nečekané štěstí

Jednoho dne, po smrti Marie Terezie, nařídil nový panovník, Alžbětin starší bratr Josef II., své ošklivé sestře odjezd do Ústavu šlechtičen v Innsbrucku. Vyřešilo se tím i její finanční zajištění, které by se výrazně zhoršilo, pokud by chtěla zůstat ve vyšší společnosti. Ukázalo se, že to byl nakonec velmi dobrý krok. Tady už její podoba nikoho nepohoršovala, nikdo nečekal, že bude hledat ženicha, kterému by nevadilo, jak vypadá.

Sama hrdá žena, která se od mládí nerada podvolovala přílišným pravidlům a konvencím, se musela nakonec cítit právě tady nejsvobodnější. A stejně tak se mohly po jejím nástupu do funkce cítit i její chovanky. Dříve ryze církevně vážný a upjatý ústav proměnila v místo, kde dívky mohly být dívkami, mohly se zdobit a žít podle možností příjemný mladý život. Brzy si ve své nové roli dokonce vybudovala pověst vážené a moudré ženy a taková byla až do své smrti, která ji zastihla v pětašedesáti letech...

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Marie Alžběta Habsbursko-Lotrinská, Marie Terezie

Friedrich Weissensteiner: Dcery Marie Terezie

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články