Hledáte práci v době pandemie? 10 užitečných tipů, jak zvládnout online pohovor

Hledáte práci v době pandemie? 10 užitečných tipů, jak zvládnout online pohovor
Zdroj: Freepik

Hledat práci v době pandemie koronaviru může být oříšek, přestože firmy hlásí, že lidí je málo. Když už tedy objevíte vysněné pracovní místo, na které byste rádi nastoupili, počítejte s tím, že většina zaměstnavatelů vám na první pohovor pravděpodobně pošle odkaz. S Janem Paulasem, zástupcem kariérního portálu, vám poradíme, jak uspět i na dálku přes chladnou obrazovku počítače.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 21. 01. 2022 09:00

Prezentace před webkamerou je poměrně složitá disciplína, na kterou si hodně z nás v posledních dvou letech teprve zvyká. Jste sami v místnosti a mluvíte do kamery k někomu, kdo je na míle vzdálený a koho vidíte poprvé v životě. Je jasné, že se v této pozici necítíte právě nejlépe. Pokud už ovládáte aplikace, které online videokonference umožňují, bod pro vás. Nic budoucího zaměstnavatele v dnešní době neodradí víc, než člověk s mezerami ve znalostech moderních technologií. Už to samo o sobě může být faktor, který vás na pohovoru vyřadí ze hry.

Před pohovorem si ověřte aktualizace

S technikou se proto seznamte s předstihem, abyste předešli problémům. Pokud budete k pohovoru využívat aplikace vyžadující instalaci, zkontrolujte, zda máte nejaktuálnější verzi. Zejména Skype nebo Around totiž často neumějí komunikovat, když má každá strana jinou verzi. Mohlo by se tak stát, že při spuštění hovoru se aplikace začne aktualizovat,” upozorňuje Jan Paulas, CEO kariérního portálu Nelisa, který dokáže právě za pomoci moderní technologie propojit nabídky práce s těmi nejlepšími kandidáty.

Sdílené materiály si předem připravte

Pokud budete v průběhu pohovoru prezentovat životopis nebo ukázky své práce pomocí sdílené obrazovky, všechny materiály si předem připravte a otevřete v prohlížeči. Když na to potom dojde, nemusíte už nic hledat, dlouze načítat nebo restartovat. Ušetříte si nervy a člověku na druhé straně drahocenný čas.

Na wi-fi se nespoléhejte

V ideální případě je dobré mít připojení k internetu zajištěné kabelem. Pravděpodobnost, že se vyskytnou problémy s připojením, je totiž při použití wi-fi podstatně vyšší.

Pro lepší zvuk sluchátka s mikrofonem

Pokud je to možné, nepoužívejte mikrofon zabudovaný v počítači. Sluchátka nebo externí mikrofon zajistí mnohem lepší kvalitu zvuku a eliminují rušivé ozvěny.

Úhel kamery, který vám neudělá tři brady

Ověřte si, že kamera skutečně funguje, a najděte si pro ni vhodný úhel a vzdálenost. Záběr z podhledu vám například vytvoří nelichotivé dvojitou nebo trojitou bradu. Ujistěte se zkrátka, že vám to na obrazovce sluší. Buďme k sobě upřímní, vzhled je pro člověka stále až na prvním místě a to i v případě, že jste plní vědomostí a pro nabízenou pracovní pozici máte ty nejlepší předpoklady.

V teplákách ani do online světa

S předchozím tipem souvisí také vhodné oblečení, kterým se budete prezentovat. Nedělejte rozdíly v tom, jestli jdete žádat o práci osobně nebo přes obrazovku. Na důležitou schůzku také nepůjdete v teplákách. Někteří lidé podceňují kouzelnou schopnost oblečení interpretovat naše sebevědomí a aktuální náladu. Když budete mít pocit, že vypadáte sakra dobře, nemůže pohovor dopadnout špatně. Oblečením zároveň svému protějšku ukážete, jak moc vám záleží na dobrém výsledku.

Čistě bílé pozadí a žádní domácí mazlíčci

Videohovor uskutečněte v čisté uklizené místnosti, kde vás nikdo a nic nebude rušit a kde budete sami. Není nic horšího, než když vás poslouchají kolegové ze současné práce nebo když za vámi vrcholí hospodský souboj v šipkách. Úplným tabu je mít za sebou okno. To způsobí, že na obrazovce bude vidět  jen vaše silueta.

Za sebou byste měli mít čistou bílou stěnu, uspořádanou knihovnu nebo uklizený pokoj bez rušivých elementů, včetně nečekaných návštěvníků v podobě zvědavých psů nebo koček. Roztomilý může váš mazlíček připadat vám, ne tak vašemu budoucímu nadřízenému. V ideálním případě také zajistěte, aby vás v místnosti alespoň hodinu nenavštěvovaly vaše děti

Pohled do čočky kamery

Během hovoru se pohledem upněte na čočku kamery, ne na oči člověka, který sedí na druhé straně. 

Řeč těla prozradí nervozitu

Vyvarujte se zbytečného gestikulování nebo pohybů, které prozrazují, jak moc jste nervózní. Bývá to neustálé sahání na obličej, do vlasů a na krk, olizování a okusování rtů. Videohovor je specifický v tom, že člověk se výlučně soustředí na vrchní část těla a hlavu, kterou vidí před sebou. Pokud si tedy budete hodinu nervózně okusovat rty, za chvíli tím uvedete do rozpaků i druhou osobu.

Nepokazte si to v cílové rovince

Mikrofony jsou citlivé, nepište proto během hovoru nic na klávesnici a neťukejte propiskou o stůl. V okamžiku, kdy budete videohovor ukončovat, ujistěte se, že jsou kamera a mikrofon skutečně vypnuté a spojení přerušeno. Vaše aktuální dojmy ze schůzky nebo soukromé poznámky směrem k manželovi už zaměstnavatel slyšet nepotřebuje.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články