Hvězdy českých zoo: Okapi, jediný savec, který si dokáže olíznout vlastní ucho

Hvězdy českých zoo: Okapi, jediný savec, který si dokáže olíznout vlastní ucho
Zdroj: Wikimedia Commons/Daniel Jolivet, CC BY 2.0
Na začátku 20. století ještě nebyl oficiálně objeven. Zoology na africkém kontinentě překvapili Pygmejové ukázkami kůže gorily a podivného tvora, který později dostal jméno okapi.Okapi se někdy říká také pralesní žirafa. Se žirafami má společný třeba dlouhý jazyk. Okapi je jediný savec, který si dokáže oblíznout vlastní ucho, nebo si jazykem šmátrat po hlavě.Zdánlivě nepochopitelná fotografie ukazuje, jak dlouhý a ohebný jazyk má okapi. + 1 fotka+ 2 fotky

Okapi se říká také pralesní žirafa. Není divu, se žirafou mají společný třeba neobvykle dlouhý jazyk, který může mít přes 40 centimetrů. U nás se chovu okapi věnuje jen Safari Park Dvůr Králové.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 29. 05. 2021 08:30

Okapi je relativně nové zvíře, byl totiž oficiálně objeven až v roce 1901, do té doby jej znali jen obyvatelé deštných pralesů kolem řeky Kongo. A když se pak pochlubili návštěvníkům trofejemi, mezi kterými byla i kůže neobvyklého, koně připomínajícího tvora, okapi byl na světě.

Záhada jménem okapi

Když Evropané začali objevovat africký kontinent, doslechli se o bájném africkém jednorožci, kterého ale bylo složité byť jen zahlédnout. A protože většinou viděli ve vysoké trávě mizející zadní nohy s bíločernými pruhy, domnívali se, že jde o nějaký druh zebry.

Zatímco západní svět se oficiálně o existenci tohoto tvora dověděl až na začátku 20. století, na sloupové síni v íránském Persepolis existuje přibližně 2500 let starý nápis zmiňující okapi. Ale ani to není všechno. Okapi je považován také za živoucí fosilii, neboť jde pravděpodobně o posledního žijícího příbuzného třetihorních žiraf. To znamená, že jeho kořeny sahají až do období 66-2,5 milionu let před naším letopočtem.

Ale vraťme se zpátky jenom o století. Když sir Harry Johnston zjistil, že Pygmejové, kteří se objevovali na výstavách, byli uneseni z Konga proti své vůli, zasadil se o jejich návrat do domoviny. Právě tito Pygmejové mu vyprávěli o podivném tvoru, kterého zatím žádný zoolog nepopsal. Johnstonova zvědavost rostla každým dnem, nejprve mu domorodci ukázali kusy pruhované kůže, pak objevil lebku a nakonec se mu v roce 1901 povedlo chytit živý exemplář. Dostal jméno Okapia johnstoni, ale my ho známe jako okapi.

Kdo je okapi?

Okapi je zhruba 1,5 až 2 metry vysoké zvíře s tmavou srstí, která je zjednodušeně řečeno mastná, co dobře znají všichni, kterým se kdy povedlo pohladit si ho. Pokožka okapi produkuje tuto mastnotu proto, aby mu v jeho přirozením prostředí, co jsou deštné pralesy, srst nepromokala. Dnes už ve volné přírodě existuje jenom v konžském pralese Ituri.

I jeho hnědo-bíle pruhované nohy mají svůj význam. Každý jedinec má jiné pruhy, díky čemu je v husté vegetaci deštných pralesů dokáží mláďata spolehlivě rozeznat. A navíc je to vlastně kamufláž, neboť tyto pruhy připomínají pruhy světla dopadajícího mezi stromy. Je mimochodník, což znamená, že má střídavě na zemi pravé a pak levé nohy. Tenhle způsob pohybu je typický i pro žirafu, slona nebo medvěda. V kopytech má pachové žlázy, kterými si značkuje své území.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Keith Ayers (@keithimpalass)

A tím se dostáváme k tomu nejpodivnějšímu znaku okapi, jazyku, který prý dosahuje délky přes 40 centimetrů. Slouží doslova k omotávání listů na stromech, péči o mláďata, ale také o své vlastní oči a uši. Okapi je totiž jediný savec, který si dovede olíznout ucho. Potřebuje to, neboť nevidí moc dobře a spoléhá se především na svůj sluch. Vydává tak hluboké zvuky, že je neslyší predátoři a to je mimořádně důležité třeba pro mládě, které tráví většinu času nehybně ukryté v křoví.

Okapi v České republice

U nás lze okapi vidět pouze v Safari Parku Dvůr Králové, kde ho chovají od roku 2004. Za těch 17 let se zde povedlo přivést na svět dvě mláďata, která pak putovala do jiných evropských zoo. Tato zařízení možná časem stanou jedinými místy, kde budou okapi žít, neboť jsou kvůli kácení pralesů a pytláctví ohroženým druhem. Jejich počet není přesně znám, odhaduje se na tisíce až deseti tisíce kusů.

Ve Dvoře Králové mají momentálně pár okapi, Ewanga a Quiru, takže se netrpělivě čeká, jestli se plachým tvorům povede přivést na svět mládě. Pokud do Safari Parku zavítáte a uvidíte dvě „stejná zvířata“, rozlišení je poměrně snadné – sameček má na hlavě malé růžky.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Okapi

Treehugger.com: 8 Extraordinary Facts About the Elusive Okapi

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články