I muži mají své dny: Dnes dokonce i ten mezinárodní

I muži mají své dny: Dnes dokonce i ten mezinárodní
Zdroj: pixabay.com

Kytice v ruce, k tomu menší dáreček a nejlépe ještě pozvánka na večeři, tak vypadá ideální MDŽ pro každou ženu. A pokud náhodou někdo z pánů zapomene, hned je oheň na střeše. Dámy, ale co Mezinárodní den mužů? I ti mají v kalendáři už dvacet let svůj den „D“ – ten se slaví právě dnes, tedy 19. listopadu.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 19. 11. 2019 10:44

Spousta pánů nerada cokoliv slaví. Občas mají problém vzpomenout si narozeniny svých nejbližších, a co teprve nějaké svátky a výročí. Ovšem, když se dozví, že v kalendáři mají svůj den, který je dokonce mezinárodní, tak za něj rázem bojují, i když o něm třeba minulý týden ještě nevěděli.

Mezinárodní den mužů to neměl lehké

Podle Michalela Kaufmana a Garyho Barkera z projektu Men-care.org ale pánové žádný „svůj“ den nepotřebují. „Proč by měli mít muži vlastní, speciální den, když jim patří zbylých 364 dní v roce? Den žen se zavedl jako svátek vyděděných. Ale muži? Ti jsou skupinou, která pořád řídí svět. Vydělávají více peněz. Řídí většinu vlád, médií, církví, armád,“ myslí si oba kritici.

MDM musel o svou tradici hodně bojovat. V roce 1992 se sešlo několik obhájců a bojovníků za mužský svátek, kteří pocházeli z Ameriky, Austrálie a Malty. Jenže brzy v tomto spolku zůstali jen pánové z Malty, a tak byly snahy o prosazení svátku mužů v roce 1995 ukončeny. Naproti tomu, když se v roce 1911 slavil první Mezinárodní den žen, zúčastnilo se oslav více než milion žen z celé Evropy. Muži se tedy nechali tak trošku zahanbit.

Pozitivní mužské vzory

Znovu se Mezinárodní den mužů začal slavit v roce 1999. Postaral se o to profesor Jerom Teelucksingh z Univerzity Západní Indie, který si na schůzku pozval pány z Trinidadu a Tobaga, aby 19. listopadu společně oslavili pozitivní mužské vzory. Toto datum profesor zvolil symbolicky, právě tehdy měl totiž narozeniny jeho otec – Jeromův vzor.

Cílem tohoto svátku není jen to, aby se pánové v kalendáři vyrovnali svým polovičkám. Kromě "pozitiv a sociálních jistot" by totiž měl upozornit na mužské nemoci, častější sebevraždy či rychlejší odchod mužů na onen svět. Vraťme se ale zpět k oné pozitivnější stránce. Oslavy Mezinárodního dne mužů probíhají ve více než šedesáti zemích světa a slaví se různě: od velkých akcí až po komunitní sezení. Pro české oslavence by asi nejlepším dárkem byla čerstvě načepovaná dvanáctka v oblíbené hospodě a partnerčin chápavý úsměv, když se v ní - jen pro ten dnešní den - zapomenou o trochu déle.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články