Jak poznat dobrý burčák: Důležitá je chuť i barva. A proč se s ním neťuká?

Jak poznat dobrý burčák: Důležitá je chuť i barva. A proč se s ním neťuká?
Zdroj: Shutterstock
Zatímco u vína je plastová láhev na pováženou, u burčáku to vůbec nevadí. Letos se cena jednoho litru pohybuje na úrovni 70-80 korun.Kvalitní burčák by měl mít jemně žlutou barvu, mírný kal není na škodu. Čím je burčák tmavší, tím horší kvalita vás čeká ve sklenici.Vedle klasického bílého burčáku existuje také červený, který pochází z modrých hroznů. Je sladší a o něco méně pracuje.Byť to může svádět k ťukání, u burčáku je zapovězeno. Prý by to zakřiklo víno z letošní úrody.+ 1 fotka+ 2 fotky

Někteří vinaři dělí rok na jaro, léto, burčák a zimu. Momentálně je, i když s mírným zpožděním, období burčáku. Jak poznat ten opravdu kvalitní? A víte, proč se s burčákem neťuká?

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 08. 09. 2021 12:00

Burčák je zkvašená šťáva z hroznů. Představuje mezistupeň mezi hrozny a vínem a je výsledkem působení kvasinek, které mění cukry na alkohol a kysličník uhličitý. Toto trvá asi týden, pak už alkohol převládá a nastává doba na výrobu mladého vína.

Jak poznat kvalitní burčák

Podle vinařů je burčák nejlepší ve fázi takzvaného varu. To je doba, kdy má nejlepší poměr mezi alkoholem, cukry a aktivním kvašením. Var je ovšem záležitost jenom několika hodin, takže ne vždy je zrovna k prodeji, může totiž klidně nastat i v noci.

Ale to neznamená, že byste měli na burčák zanevřít. V dobrém stavu se prý burčák udrží i 3 dny. To je doba, kdy by měl mít světle žlutou barvu, lehce pracovat ve sklenici i na patře. Burčák může být i mírně bílé barvy, nesmí však být průhledný, to by znamenalo, že jej někdo ředil vodou. Když je naopak hodně tmavý, prý to značí přítomnost jablek. Mírný kal ale není na škodu, to je normální.

Chuť burčáku by měla být příjemná, ne moc sladká, ani ne moc kyselá. Mluvíme ovšem o bílém burčáku. Existuje totiž i červený, který se dělá z modrých hroznů a je o poznání sladší, trošku těžší a jakoby sirupovitější. Červený burčák se ale vyskytuje spíše zřídkavě, hlavním produktem sezony zůstává klasický bílý. Zatím se prodává hlavně burčák z odrůd Irsai Oliver nebo Solaris, ale sezona se ještě jen rozbíhá.

Sezona burčáku

Burčák se letos trochu opozdil, neboť réva dozrála zhruba o 2-3 týdny později. Byť je podle zákona možné prodávat burčák v období od 1. srpna do 30. listopadu, letos se první dostal na trh až ke konci srpna. Burčákem se smí označovat jenom nápoj, který pochází z českých hroznů. Pokud by tomu tak nebylo, měl by být označen jako částečně zkvašený hroznový mošt.

Pozor ovšem na to, kde burčák kupujete. Rozhodně ne někde u silnice, kde se spoléhají na to, že už vás nikdy neuvidí. Prodávající by měl vědět, odkud burčák je a z jaké odrůdy hroznů byl vyroben. Pak byste měli mít možnost ochutnat. Ideální je, aby vám byl do láhve načepován ze stejného zdroje. Někteří vinaři bohužel i dnes nechají koštnout z jednoho soudku a pak čepují z jiného. Rozdíl poznáte, ale až doma. A to se týká i vína jako takového. Proto je dobré mít svého ověřeného vinaře, nebo si nechat poradit.

Burčák patří do lednice, ale ani tam neustane kvašení, jen se mírně zpomalí. Nezapomeňte jej chodit kontrolovat, víčko tu a tam jemně a pomalu povolovat, neboť burčák dokáže divy. Mít ulepenou kuchyň a přijít o dobré pití asi nechce nikdo. A na závěr snad jen jedna otázka - věděli jste, že s burčákem se neťuká? Je to prý kvůli tomu, aby se nezakřiklo víno z letošní úrody.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Burčák

Vinomapa.cz: Burčák

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články