Jana Hlaváčová slaví 82. narozeniny: Jedna z nejoblíbenějších hereček už bohužel kvůli těžké nemoci nemůže hrát

Jana Hlaváčová slaví 82. narozeniny: Jedna z nejoblíbenějších hereček už bohužel kvůli těžké nemoci nemůže hrát
Zdroj: Showpix.cz
Jana Hlaváčová patří k našim nejznámějším herečkám. Divadlo ji zajímalo od dětství, protože její otec byl ochotnickým hercemVytvořila desítky rolí na divadle, ve filmu i v televizi a věnovala se též dabingu; těžká nemoc její kariéru ale po roce 2011 bohužel ukončilaPětadvacet let strávila na scéně Národního divadla v Praze, kde k jejím nejlepším rolím patřila např. HippodamieČasto hrála po boku svého manžela Luďka Munzara; zde ve hře Lev v zimě v roce 1989+ 4 fotky+ 5 fotek

Jana Hlaváčová slaví 82. narozeniny – narodila se 26. března 1938. Narozeniny vždy slavila jen pár dní po svém manželovi Luďku Munzarovi, který se narodil 20. března 1933. Léta spolu hráli v Národním divadle, ale objevili se společně i před kamerou. Bohužel dlouhou a úspěšnou kariéru oblíbené a skvělé herečky přerušila po roce 2011 těžká nemoc.

Milan Valden
Milan Valden 26. 03. 2020 07:30

O divadlo měla Jana Hlaváčová zájem od dětství, protože její otec hrál s ochotníky. Stejně tak projevovala zájem o herectví i Janina mladší sestra Dana Hlaváčová (*1945), která však byla vždy ve stínu slavnější Jany – její nejznámější rolí je Popelčina nevlastní sestra, kterou si zahrála hned dvakrát: jako Dorotu v televizní Popelce z roku 1969 a jako Doru ze slavné filmové pohádky Tři oříšky pro Popelku (1973). Jana Hlaváčová vystudovala pražskou DAMU a v letech 1960–1965 byla v angažmá v plzeňském Divadle J. K. Tyla.

Čtvrtstoletí v Národním divadle

Vrcholnou éru zažila v angažmá v Národním divadle v Praze, kde strávila 25 let. Členkou činohry se stala v roce 1965. Na jevišti, ale i před kamerou, se pak často potkávala s hercem Luďkem Munzarem, svým druhým manželem. Hlaváčová na naší první scéně odehrála desítky rolí, například Hippodamii ve Fibichově a Vrchlického melodramatické trilogii, Gertrudu v Hamletovi, Mladou kněžnu v Lucerně, Raněvskou ve Višňovém sadu, Emilii Marty ve Věci Makropulos nebo markýzu de Merteuil v Nebezpečných vztazích. S Munzarem si zahrála mimo jiné královnu Eleonoru Akvitánskou ve hře Lev v zimě, kterou Munzar i režíroval.

V roce 1990 oba herci z Národního divadla odešli, protože se neshodli s tehdejším novým vedením. Tehdy to vzbudilo značnou pozornost médií i publika, protože z Národního se přece neodchází… Jana Hlaváčová pak hrála především ve Vinohradském divadle a také v Divadle U Hasičů. V roce 1996 získala cenu Thálie za nejlepší výkon v činohře a v roce 2012 pak za celoživotní mistrovství.

Film, televize a dabing

Desítky rolí si Jana Hlaváčová zahrála v televizi a ve filmu. Věnovala se také dabingu. Na filmovém plátně se uvedla už jako studentka DAMU, a to rolí průvodkyně Čedoku Mefistofely v úspěšné filmové komedii režiséra Zdeňka Podskalského Kam čert nemůže (1959). S Munzarem si zahrála třeba v životopisném filmu o Leoši Janáčkovi Lev s bílou hřívou (1986), kde hrála Janáčkovu manželku Zdenku, nebo v pohádce Třetí princ (1982), kde oba herci představovali královský pár. Spisovatelku Boženu Němcovou ztvárnila ve Vávrově filmu Veronika (1985).

Seriály a málem i Žena za pultem

Z televizních rolí je známá například jako domovnice Anděla Hrachová v seriálu Byl jednou jeden dům (1974) nebo Jarča Krbcová v seriálu Chalupáři (1975). Zde hrála dceru Evžena Humla (Jiří Sovák), manželku Aloise Krbce (Josef Vinklář) a matku Slávka (Sovákův syn Jiří Schmitzer). Málem hrála také hlavní roli v Ženě za pultem (1977). Tu psal Jaroslav Dietl původně pro Jiřinu Bohdalovou, pak na tělo pro Hlaváčovou (jejím partnerem měl být Josef Abrhám), ale roli nakonec hrála komunistka Jiřina Švorcová, kterou prosazovalo vedení televize.

Manželství s Munzarem a nemoc

Prvním manželem Jany Hlaváčové byl herec Jiří Michný, s nímž měla dceru Terezu. Druhou dceru Barboru Munzarovou, také herečku, má s Luďkem Munzarem. Za toho se provdala po Michného smrti (zemřel v roce 1969). Munzar byl zase předtím ženatý s loutkoherečkou Naděždou Munzarovou, se kterou měl dceru Johanu. Naděžda Munzarová se v roce 1967 vdala za Ivana Krause, bratra Jana Krause, a v roce 1968 spolu s dcerou Johanou emigrovali.

S Munzarem zůstala Hlaváčová až do jeho smrti v lednu 2019. Byli jedněmi z mála českých umělců, kteří nepodepsali tzv. Antichartu odsuzující prohlášení Charty 77. Munzar o tom v roce 2013 řekl: „Komunisti udělali Antichartu a já ji nepodepsal, ale nikde jsem o tom nemluvil. To je celé.“

V roce 2011 přerušila oblíbená a pracovitá herečka, která také léta učila na pražské DAMU, svoji uměleckou činnost z důvodů deprese související s diagnostikovanou Parkinsonovou nemocí.

VYTVOŘILA DESÍTKY ROLÍ NA DIVADLE, VE FILMU I V TELEVIZI, VÍCE O JANĚ HLAVÁČOVÉ ZJISTÍTE VE FOTOGALERII:

Použité zdroje:

Jiří Moc: Seriály od A do Z

https://cs.wikipedia.org/wiki/Jana_Hlaváčová

http://archiv.narodni-divadlo.cz/default.aspx?jz=cs&dk=Umelec.aspx&ju=2074

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články