Když draka bolí hlava: Poslední pohádková role Karla Gotta, zahrál si slovensky mluvícího kováře

Exportní název filmu je „Tajemství dvouhlavého draka“.
Zdroj: se souhlasem Prima MAX
Když draka bolí hlava: Když se děti chystají přespat v jeskyni společně s dráčkem, objeví na zdi starou mapu. Čmoudík, jehož jedna hlava mluví česky a druhá slovensky, začne vyprávět příběh.Vypráví o vzniku království Draka, velké lásce princezny Adélky a prince Janka, o letité kletbě a strašlivém Drakovi, o zlém skřítkovi Blivajzovi, ale i o tajemství Pomněnkové louky, ztraceném dračím vejci a párku klokanů.Dračí slůj je ve skutečnosti jeskyně Šipka ve Štramberku.Pro pohádku Když draka bolí hlava bylo vyrobeno 120 originálních kostýmů.
+ 2 fotky+ 3 fotky

Letošní advent zahájí pohádka, která se stala poslední filmovou rolí legendárního zpěváka Karla Gotta. Ten ji prý i přesto, že natáčel těsně po velkých zdravotních problémech, zvládl na jedničku. Po jeho skonu se stala hitem v Německu i na Slovensku.

Petra Járková
Petra Járková 01. 12. 2019 16:00

Barborka s Tomíkem tráví prázdniny u babičky a dědy v kovárně pod Dračí skálou, kde ze všech sil pracuje i netradiční pomocník dvouhlavý dráček Čmoudík. Jednou, když se děti chystají společně s dráčkem přespat v jeskyni, objeví na zdi jeskyně starou mapu a Čmoudík, jehož jedna hlava mluví česky a druhá slovensky, začíná vyprávět napínavý příběh o vzniku království Draka, velké lásce princezny Adélky a prince Janka, o letité kletbě a strašlivém Drakovi.

Čeština a slovenština

Přestože je Karel Gott Čech a Kamila Magálová Slovenka, postava kováře mluví ve filmu slovensky a postava panímámy česky. Gott si to prý výslovně přál, chtěl, aby jeho role byla výzvou, když už se má zase po letech ukázat ve filmu.

Německá televize

Je to poprvé, kdy se česká pohádka prodala po tak krátké době od své kinopremiéry, v dubnu roku 2019 ji zakoupila německá televize MDR.

Gottovy dcery

Zpěvák Karel Gott si ve filmu zahrál se svými dcerami Charlottou a Nelly.

Skvělá filmová hudba

Nepřehlédnutelnou složkou celého díla jsou písničky. Jejich autory jsou Vašo Patejdl, Michal David, Igor Timko, Lešek Wronka, Martin Harich nebo Miro Bazger.

100 let od vzniku Československa

Pohyby pohádkového draka ovládá několik lidí pomocí vysílaček, uvnitř je navíc schovaný herec, který hýbe jednotlivými hlavami. Jedna hlava mluví česky a druhá slovensky. Také herci jsou z Česka i Slovenska. Důvodem je natočení filmu v rámci oslav 100 let od vzniku Československa.

NA SNÍMKY Z ČESKOSLOVENSKÉ POHÁDKY KDYŽ DRAKA BOLÍ HLAVA SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

REDAKČNÍ TIP: NA POHÁDKU KDYŽ DRAKA BOLÍ HLAVA SE MŮŽETE PODÍVAT DNES VEČER OD 20:15 NA PRIMĚ.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články