Komedie Občanský průkaz: Dětští herci kouřili místo cigaret sušené byliny a mech

Občanský průkaz je film Ondřeje Trojana podle stejnojmenné novely Petra Šabacha.
Zdroj: Česká televize
Občanský průkaz je film Ondřeje Trojana podle stejnojmenné novely Petra Šabacha.Hořká komedie režiséra Ondřeje Trojana Občanský průkaz na motivy stejnojmenné knihy Petra Šabacha sleduje osudy čtveřice dospívajících mladíků, jejich přátel, lásek a rodičů. Od okamžiku, kdy v patnácti letech dostanou občanský průkaz, až do chvíle, kdy se v osmnácti snaží uniknout vojně a pokoušejí se získat modrou knížku.Petr, Aleš, Popelka a Míťa dospívají v sedmdesátých letech, v době, kdy vyjít na ulici bez občanského průkazu znamenalo koledovat si o průšvih a kdy povinná vojenská služba byla pro mnohé tím největším strašákem.+ 6 fotek+ 7 fotek

Petr, Aleš, Popelka a Míťa dospívají v sedmdesátých letech, v době, kdy vyjít na ulici bez občanského průkazu znamenalo koledovat si o průšvih a kdy povinná vojenská služba byla pro mnohé tím největším strašákem. Jaké zajímavosti skrývá hořká komedie, která patří mezi to nejlepší, co česká kinematografie může nabídnout?

Petra Járková
Petra Járková 03. 01. 2020 16:00

Hořká komedie režiséra Ondřeje Trojana Občanský průkaz na motivy stejnojmenné knihy Petra Šabacha sleduje osudy čtveřice dospívajících mladíků, jejich přátel, lásek a rodičů od okamžiku, kdy v patnácti letech dostanou občanský průkaz, až do chvíle, kdy se v osmnácti snaží uniknout vojně a pokoušejí se získat modrou knížku.

Sesterské hraní

Kristýna Boková si ve filmu zahrála se svou mladší sestrou Jenovéfou Bokovou.

Krátké natáčení

Natáčecích dnů bylo celkem 35. Natáčení probíhalo od 30. dubna 2009 do 17. srpna 2010.

Role pro Pavláska

Natáčení scén s Lukášem Pavláskem, který ztvárnil postavu hospodského, zabralo 2 dny.

Špatný letopočet

Když Popelka drží pozvánku na koncert skupiny The Plastic People of the Universe, prstem překrývá nápis. Je to proto, že letopočet uvedený na nápisu by vzhledem ke kontinuitě příběhu neseděl.

Excelentní muzikant

V jedné ze scén odehrávající se v hospodě zpíval a hrál Matěj Ptaszek, jeden z tehdejších nejlepších hráčů na foukací harmoniku a držitel titulu Hohner Newcomer 2009, který patří v tradičním blues mezi nejlepší současné hráče na foukací harmoniku. Unikátní je i jeho technika zpěvu – barokní kontra tenor.

Filmová hospoda

Filmová hospoda je ve skutečnosti restaurace U Klokočníka v Praze-Nuslích.

Ústřední píseň

Ústřední píseň filmu je Most of the Time od Boba Dylana, která však vůbec není dobová. Poprvé vyšla v roce 1989 na albu Oh Mercy. Jenže Trojana nadchla, a tak ji použil.

Bylinky a mech

Cigáro pro dětského herce bylo připraveno z duté suché byliny vycpané mechem.

Kostýmy z vlastní sbírky

Všechny kostýmy, které byly ve filmu použity, jsou ze skříní kostymérky Kataríny Bielikové, jejího příbuzenstva a členů štábu.

NA SNÍMKY Z FILMU OBČANSKÝ PRŮKAZ SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

REDAKČNÍ TIP: NA KOMEDII OBČANSKÝ PRŮKAZ SE PODÍVEJTE DNES VEČER OD 21:30 NA ČT 1.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články