Kouří, holdují alkoholu a myslí na sex! Film Jak svět přichází o básníky se cenzorům nelíbil natolik, že jej zakázali

Jak svět přichází o básníky
Zdroj: se souhlasem Prima Max
Jak svět přichází o básníky je komedie z roku 1982. Jde o vůbec první z celkem šesti snímků o "Básnících" od režiséra Dušana Kleina. Na film se přišlo do kin podívat více než jeden a půl milionu diváků.Ústřední výbor tehdy rozhodl, že v tisku nesmí být žádná reklama na film Jak svět přichází o básníky, jen negativní recenze.Jen legrácky nemohou stačit. Tak zněl název nechvalně známé recenze, jež film Jak svět přichází o básníky hodnotila jako nevhodný pro mládež.
Pavel Kříž si za roli ve filmu Jak svět přichází o básníky odnesl honorář ve výši 2 400 korun.+ 2 fotky+ 3 fotky

Je mi z toho špatně, tohle nemůžu pustit do kin. I taková slova zazněla kolem Básníků. Film, který byl podceňován už od samotného začátku, se nakonec dočkal až šesti pokračování. S jakými dalšími nepříjemnostmi se museli tvůrci potýkat? A jak na natáčení vzpomíná Pavel Kříž?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 12. 03. 2020 10:00

Vtipný a zároveň poetický příběh o dvou kamarádech z gymnázia, Štěpánovi a Kendym, kteří se rozhodnou uspořádat ochotnické představení. Oba pro to mají ty nejlepší předpoklady. Štěpán (Pavel Kříž) píše básně, Kendy (David Matásek) zase tvoří hudbu a rozumí filmování. Kromě toho se ve filmu odehrává druhá dějová linka, v níž se Štěpán nesměle, ale urputně, dvoří modrooké blondýnce s přezdívkou Borůvka. Podaří se mu to, nebo mu ji někdo vyfoukne?

Na romantickou komedii Jak svět přichází o básníky se můžete podívat 12. 3. ve 20:00 na Prima Max.

Zákaz

“Kdyby Dušan Klein neustoupil a nevystříhal nějaké scény z filmu, ostrouhali bychom,” vzpomínal na rok 1982 herec Pavel Kříž. “Stejně se ale film nemohl propagovat. Naštěstí si lidé řekli, že to bude asi dobrá sranda, tak začali na básníky chodit do kin, a to nás zachránilo.” 

Co se však zpočátku jevilo jako katastrofa, se přetvořilo v něco, co Pavlovi změnilo život. Vždyť ke své roli Štěpána Šafránka se poté vracel více než třicet let. “Líbí se mi, jak se mnou má postava dospívá. A že je to důstojné stárnutí. Nehraje si na žádného playboye a nebalí mladé holky. Jednoduše se chová zcela normálně,” dodal Kříž.

Scény, které vadily

Tehdejším mravokárcům vadily na filmu tři specifické scény. První byla ta, v níž Kříž popíjí s Matáskem pivo (na zídce v Mělníku) a pobízí ho, aby se také zapojil, neboť posudek nedostane ten, kdo nic nedělá. Dále se jednalo o scénu s Jiřinou Jiráskovou a Šafránkův monolog zakončený slovy “Vy mě se*ete”. 

Jan Kliment a Rudé právo

“Po uvedení do kin vyšla v Rudém právu docela negativní recenze,” řekl představitel Štěpána. “Napsal ji Jan Kliment, který se vyžíval v tom, jak mohl něco potopit. Prý jsme tam jen kouřili, pili a mysleli na sex. Takže jednoznačně demoralizující příklad pro příkladnou socialistickou mládež.” 

Recenzent Kliment však přišel se svým článkem docela pozdě. Napsal jej až tři měsíce po premiéře, což bylo, přinejmenším, zbytečné, neboť tak nemohl nikoho “varovat”. Stať nesla název “Jen legrácky nemohou stačit.” Sice kvitoval s povděkem, že lze skrze tento snímek zjistit názory mladých lidí, ale zároveň dodal, že není přeci možné, aby tak mladí lidé mysleli neustále na sex.

Také mu vadila přílišná hloupost dospělých osob. Například diletantský profesor Vodička, ředitelka školy, jenž se studenty hovoří pouze frázemi, povrchně ochotnický režisér a další rudé skvosty.

NA FOTOGRAFIE Z FILMU JAK SVĚT PŘICHÁZÍ O BÁSNÍKY SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Zdroje textu: ČSFD.cz, idnes.cz, iprima.cz

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články