Královna Alžběta vládla Británii 70 let: Měla svůj osobitý styl a ač ctila tradice, uměla jít s dobou

Královna Alžběta II. zemřela ve věku 96 let: Měla svůj osobitý styl a ač ctila tradice, uměla jít s dobou
Zdroj: Profimedia
Malá princezna Alžběta na obálce časopisu Time v dubnu roku 1929. Tehdy ještě málokdo uvažoval o tom, že by si jako třetí v pořadí následníků trůnu někdy skutečně nasadila na hlavu korunu. Stalo se a vládla nejdéle ze všech...Sedmiletá budoucí královna Alžběta II., tehdy ještě celkem bezstarostné dítě.Za druhé světové války si budoucí královna Alžběta II. prosadila práci řidičky – a to nikdy neměla řidičský průkaz. Královna ho zkrátka nepotřebuje a nemusí mít ani poznávací značku na autě.Stejně jako v den slavné korunovace 2. června 1953, i po celý další život stál za královnou Alžbětou II. její nejbližší člověk – princ Philip.+ 12 fotek+ 13 fotek

Letos oslavila královna Alžběta II. 70 let na trůnu. Platinové jubileum bylo velkolepé a Britové jej slavili několik týdnů. Kdo by čekal, že ve stejný rok budou milované panovnici připravovat i rozloučení. Královna zemřela ve věku 96 let.

Kristina Vodičková
Kristina Vodičková 08. 09. 2022 19:40

Alžběta měla v posledních měsících nespecifikované zdravotní potíže, které média popisovala jako problémy s pohybem. Omezila vystupování na veřejnosti a zdržovala se na svém zámku Balmoral ve Skotsku.

Za královnou se během čtvrtečního dne začala sjíždět celá rodina, aby s ní mohla strávit poslední chvíle života. "Královna dnes odpoledne v Balmoralu pokojně zemřela. Král a královna konzulka zůstanou dnes večer na Balmoralu a zítra se vrátí do Londýna," uvedla královská rodina v oficiálním prohlášení.

Na britský trůn usedla Alžběta II. před 70 lety, přivedla na svět čtyři děti a stala se devítinásobnou babičkou a dvanáctinásobnou prababičkouJejí životní láskou byl princ Philip, který stál po jejím boku více než 70 let a zemřel jen pár týdnů před svými stými narozeninami v dubnu roku 2021.

Cesta na trůn britského impéria

Následnicí trůnu se Alžběta II. stala po nečekané abdikaci krále Edwarda VIII., který se rozhodl oženit s rozvedenou ženou. Tak se na trůn v roce 1936 dostal její otec Jiří VI.

V roce 1947 se Alžběta II. vdala za vzdáleného bratrance Philipa Mountbattena a o rok později se jim narodil syn Charles, který se nyní stane králem. Společně měli ještě další tři děti - dceru Annu a syny Andrewa a Edwarda.

Ve 25 letech se Alžběta stala královnou poté, co její otec podlehl ve věku 56 let rakovině plic. Její korunovace se uskutečnila až rok po získání trůnu v červnu roku 1953.

Jeden ze zásadních kroků udělala královna Alžběta II. už v roce 1982, kdy se poprvé po 450 letech setkal britský panovník s hlavou římskokatolické církve, konkrétně papežem Janem Pavlem II.

Rozvody a úmrtí v královské rodině

V devadesátých letech plnila královská rodina noviny vinou rozpadu manželství jejích tří členů. Největší pozornost si samozřejmě získal rozvod prince Charlese a princezny Diany. Úmrtí královny lidských srdcí, jak lidé Dianu označovali, poté lehce ubralo na popularitě Alžbětě II., kterou kritizovali za její zdrženlivost v reakci na princeznin odchod. 

Rok 2002, kdy slavila zlaté jubileum, byl pro královnu velmi těžký. V únoru jí zemřela sestra, princezna Margaret, a v březnu i královna matka. 

Královna Alžběta II. se snažila jít s dobou

Královna ctila tradice, přesto se snažila udržet krok s moderní dobou a jejími směry. Covidové období ji naučilo skypovat a ke svému letošnímu výročí natočila veselé video s oblíbeným kresleným medvídkem Paddingtonem, kterému říkala, že v kabelce vždy ráda nosí toastový chléb s džemem. 

Za své vlády jmenovala patnáct premiérů, počínaje Winstonem Churchillem a konče Liz Truss. Posledně jmenovanou uvedla do funkce teprve před pár dny, kdy za ní Truss přijela na Balmoral. „Vděčnost, úcta a hrdost. Tato slova shrnují můj vztah k lidem této země a celého Společenství,“ prohlásila panovnice v projevu u příležitosti zlatého jubilea v roce 2002. A od této myšlenky se nikdy neodklonila.

Královna oblékala výrazné barvy a milovala doplňky

Na rozdíl od Kate, Meghan či Lady Diany oblékala Alžběta II. modely na míru, které pro ni dříve šili britští tvůrci, jako Norman Hartnell a Hardy Amies. V roce 1994 se její osobní garderobiérkou stala návrhářka Angela Kelly, která vnesla do jejího šatníku výraznější barvy, aby byla panovnice na první pohled rozeznatelná v davu, a zjednodušila střihy jednotlivých modelů.

Královna měla velice ráda klobouky, o které se roky staral dvorní kloboučník Phillipe Somerville (zemřel v roce 2014). Na hlavě jich prý měla už více než 5 000.

Vlasy si Alžběta II. nechávala upravit do pro ni typického účesu a nenosívala výrazný make-up, pouze někdy výraznější rtěnku. Jestli něco milovala, byly to doplňky ve formě broží, šátků, sponek, náušnic, náramků i náhrdelníků, kterých má v královské šperkovnici mnoho po svých předcích, jimž tím vzdává hold. „Nevzala by si na sebe diamantový náhrdelník, kdyby šla na charitativní oběd - je to jednoduše tradice, že lady nosí přes den perly. Je to tradiční doplněk královen po tisíciletí,“ uvedla před časem v knize o královských špercích Leslie Field.

Podle dostupných informací měla královna v oblibě parfémy Burberry a nejradši nosila kabelky značky Launer. Těch se ročně vyrobí jen 150 kusů a pět z nich putuje rovnou do jejího šatníku. Obě tradiční britské značky mají královské oprávnění udělené samotnou Alžbětou II..

Jak vypadal běžný den královny Alžběty II.?

Podle britského webu Express.co.uk dodržovala královna několik pravidel již od nástupu na trůn. Bez ohledu na to, kde se zrovna nacházela, ať už šlo o Buckinghamský palác, hrad Windsor nebo Balmoral, probouzela se každý den ve stejnou dobu a stejným způsobem. Přesně v 7.30 vstoupila do její ložnice osobní služebná se dvěma stříbrnými konvičkami, v jedné byl čaj earl grey a ve druhé horká voda. Čaj je považován za jeden nejdůležitějších prvků udržení dlouhověkosti.

Zatímco si královna dopřávala první šálek čaje, služebná jí připravila koupel. Královna prý používala dřevěný teploměr, aby se ujistila, že voda není příliš horká, a není bez zajímavosti, že měla ráda málo vody. Mluví se o přibližně 18 centimetrech.

V 8.30 došla na snídani a podle královnina bývalého osobního kuchaře Darrena McGradyho si vybírala mezi dvěma možnostmi - míchaná vejce s uzeným lososem a lanýžovými hoblinami, nebo cereálie. Alžběta II. měla v oblibě jednoduchou stravu a menší porce. Každý den jedla i několikrát ryby a sezónní ovoce a zeleninu. Bílkoviny doplňovala grilovaným kuřetem. A občas si dopřála i kapku ginu.

Zdroje informací: 

Express.co.uk: From breakfast to a daily bath - the Queen's morning routine hasn't changed in 69 years

Wikipedia.com

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články