Legendární krasobruslař Ondrej Nepela: Idol ženských srdcí byl na kluky, podlehl infekci viru HIV

Ondrej Nepela byl československý krasobruslař.
Zdroj: Profimedia
Ondrej Nepela byl československý krasobruslař.Ondrej Nepela začal bruslit v 7 letech, jeho trenérkou byla Hilda Múdra. Trénovala ho 15 let a pod jejím vedením se stal osminásobným mistrem ČSSR, pětinásobným mistrem Evropy, trojnásobným mistrem světa, akademickým mistrem světa, i olympijským vítězem. Vrcholem jeho kariéry byl zisk zlaté olympijské medaile v Sapporu 1972.Krasobruslení naplňovalo jeho život, obětoval mu takřka všechno, bylo mu podřízeno téměř celé jeho dětství. + 3 fotky+ 4 fotky

Krasobruslař Ondrej Nepela byl idolem československých žen. Lední plochy po celém světě brázdil v 60. a 70. letech a sbíral jednu medaili za druhou. V soukromém životě si však procházel peklem. Nakazil se virem HIV a na infekci následně i zemřel.

Petra Járková
Petra Járková 02. 02. 2020 07:00

Rodák z Bratislavy získal kromě olympijského triumfu ze Sappora 3 tituly mistra světa, 5 zlatých medailí z mistrovství Evropy a 9 titulů mistra světa ČSR.

Tvrdý trénink

Krasobruslení naplňovalo Nepelův život už od dětství. Podřídil mu téměř vše. Trénoval už od šesti hodin ráno na ledě, následovala škola a pak zase trénink. Takhle to chodilo mnoho let.

Vzhůru na Západ

Po vítězství v Sapporu chtěl začít vydělávat v americké lední show Holiday on Ice, ale nedostal svolení od stranických špiček. Po vítězství na mistrovství světa v Bratislavě v roce 1973 se mu ovšem dveře na Západ nakonec otevřely.

Sportovec století

V roce 2000 vyhrál anketu Slovenského olympijského výboru a Klubu sportovních novinářů, stal se tak sportovcem století. Tehdy cenu převzala jeho dlouholetá trenérka Hilda Múdra.

Virus HIV

Mnozí už během jeho kariéry poznali, že je homosexuál. Právě Hilda, která prakticky zastávala roli jeho matky, od něj jednoho dne dostala telefonát, že mu není dobře. Vydala se ho společně s jeho maminkou navštívit a druhý den nato Nepela zemřel. V parte stálo, že šlo o rakovinu lymfatických uzlin, ale skutečným důvodem byl virus HIV.

NA FOTKY ZE ŽIVOTA ONDŘEJE NEPELY SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články