Herecký symbol laskavosti Libuše Havelková: Rolemi maminek a babiček a Kouzelnou školkou se zapsala i do dětských srdcí

Herecký symbol laskavosti Libuše Havelková: Rolemi maminek a babiček a Kouzelnou školkou se zapsala i do dětských srdcí
Zdroj: Česká televize
Libuše Havelková se díky svým rolím stala symbolem laskavosti a vlídného humoru.V letech 1960–1991 byla členkou Národního divadla v Praze; zde ve hře Divoká kachna v roce 1966.V Jiráskově Lucerně si v roce 1964 zahrála Kláskovou.Jako Kordula ve Strakonickém dudákovi v roce 1968...+ 2 fotky+ 3 fotky

Herečka Libuše Havelková byla přes třicet let členkou činohry Národního divadla v Praze. V mnoha filmech, televizních inscenacích a pohádkách i seriálech se díky svým rolím stala symbolem laskavosti a vlídného humoru, především pak rolemi hodných maminek a babiček. A do srdcí dětských diváků se nesmazatelně zapsala účinkováním v televizní Kouzelné školce. Zemřela před třemi roky, 6. dubna 2017, bylo jí 92 let.

Milan Valden
Milan Valden 06. 04. 2020 07:30

Narodila se jako Libuše Drboutová 11. května 1924 v Českých Budějovicích. V letech 1941–1944 a 1945–1946 studovala na dramatickém oddělení konzervatoře v Praze. Pak pokračovala ve studiu na DAMU v letech 1946–1948. Patřila k zakladatelům školního Divadla DISK a s jeho souborem hrála i v divadle Alhambra.

31 let v Národním divadle

Měla dva o mnoho let starší bratry, a když jí bylo 6 let, zemřel jí tatínek. Maminka vedla v Budějovicích malý krámek a musela se otáčet, aby udržela živnost a uživila tři děti a sebe. Za války byla Libuše nuceně nasazena na práci v Berlíně.

Po dokončení DAMU hrála od roku 1948 ve Státním divadle v Ostravě. V letech 1951–1959 byla členkou pražského Divadla E. F. Buriana. K angažmá jí kromě hereckého talentu dopomohl také talent pěvecký, což možná málokdo ví. K tomu po letech pro ČTK řekla u příležitosti svých 90. narozenin: „Divadlo nebylo mým koníčkem od malička. Když jsem dospívala, toužila jsem zpívat, což maminka vždycky komentovala, abych nepředstírala, že mám hlas. Když jsem ale objevila verše a Shakespeara, ráda jsem je četla – a tak mě napadlo, že bych to zkusila na dramatickém oddělení pražské konzervatoře. Uspěla jsem až napodruhé.“

Od roku 1960 byla Libuše Havelková členkou činohry Národního divadla v Praze a zůstala tam až do roku 1991. Menší i větší role si zahrála v řadě slavných titulů, jako jsou Naši furianti, Maryša, Revizor, Lucerna, Tartuffe, Tramvaj do stanice Touha, Šumař na střeše, Měsíc nad řekou, Mrtvé duše, Bílá nemoc, Nebezpečné vztahy, Ze života hmyzu nebo Broučci. Po odchodu do důchodu zde vystupovala ještě občas jako host.

Věnovala se též pedagogické činnosti. Vyučovala ve Studiu E. F. Buriana a na Pražské konzervatoři. Na DAMU vyučovala externě od roku 1952 jevištní řeč a mluvený projev, v roce 1959 se zde stala odbornou asistentkou a roku 1975 docentkou; vykonávala také funkci proděkana DAMU. Svým studentům kladla na srdce: „I ve smrtelné křeči držte se jevištní řeči!“

Rodina

V době svého působení v Ostravě se při práci v ostravském rozhlase seznámila s hudebním skladatelem Svatoplukem Havelkou, který v rozhlase působil jako hudební referent. Vzali se a narodily se jim dvě děti, dcera Daniela a syn Ondřej, později známý herec, režisér a hudebník. Manželství ale nevydrželo a po letech skončilo rozvodem.

Libuše Havelková bydlela ve vile v pražských Vysočanech a také měla chalupu v Jizerských horách. Když zemřela, dcera a syn vilu prodali a Ondřej Havelka si tak mohl pořídit dům u moře na Kanárských ostrovech, ve vesničce Fuerteventura, kde od té doby tráví veškerý svůj volný čas. Jeho syn Hugo tam dokonce začal navštěvovat španělskou školu.

Film a televize

Český film a především televize postupně objevily v Libuši Havelkové ideální představitelku starostlivých a obětavých maminek, laskavých babiček a hodných tetiček. Menší i větší role, až na výjimky kladné, si zahrála například ve filmech Robinsonka, Florenc 13.30, Král Šumavy, Starci na chmelu, Ostře sledované vlaky, Noc nevěsty nebo Babičky dobíjejte přesně a v seriálech Nejmladší z rodu Hamrů, Tajemství proutěného košíku nebo My všichni školou povinní. A také v řadě televizních filmů a pohádek. Věnovala se i dabingu. Do srdcí dětských diváků se ale zapsala především účinkováním v televizním pořadu pro nejmenší Kouzelná školka.

NA SNÍMKY KOUZELNÉ BABIČKY LIBUŠE HAVELKOVÉ SE PODÍVEJTE DO FOTOGALERIE:

Zdroje:

http://archiv.narodni-divadlo.cz/default.aspx?jz=cs&dk=Umelec.aspx&ju=1951

https://www.ceskatelevize.cz/porady/10169664663-po-stopach-hvezd/309292320050010/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Libuše_Havelková

https://www.csfd.cz/tvurce/1179-libuse-havelkova

https://www.idnes.cz/kultura/divadlo/zemrela-libuse-havelkova.A170406_122219_divadlo_ts

https://www.blesk.cz/%2Fclanek%2Fcelebrity-ceske-celebrity%2F596322%2Fhavelka-presidlil-na-kanary-vilu-za-miliony-mu-vykouzlila-babicka-libuska-havelkova-92.html

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články