Módní doplněk psaníčko: Jeho průkopníkem se stala Coco Chanel a je oblíbené dodnes

Módní doplněk psaníčko: Jeho průkopníkem se stala Coco Chanel a je oblíbené dodnes
Zdroj: Unsplash.com
Zámeček má připomínat to, že se návrhářka nikdy nevdala. Zadní kapsička je pro bankovky a má být symbolem emancipace. Bordó podšívka připomínala Chanel uniformy dětí v sirotčinci v klášteře Aubazine.Nebojte se na ples sáhnout po kabelce poseté flitry či třpytkami. Takový model krásně oživí váš outfit. + 5 fotek+ 6 fotek

Psaníčko - kabelka, která se hodí snad na všechny možné příležitosti. Rozhodně by neměla chybět v šatníku žádné ženy. Psaníčka jsou dostupná v různých barevných kombinacích či v nadčasové černé klasice doplněné o třpytky, flitry a další aplikace.

Klára Trousilová
Klára Trousilová 19. 02. 2020 14:00

Psaníčko se dá nosit na mnoho různých způsobů. S ohledem na jeho velikost se tento typ kabelky nejčastěji objevuje v ruce. Není to ovšem jediná možnost.

Delší varianta se dá vložit do podpaží, takže máte alespoň zčásti volné ruce. Některé kabelky mívají řetízek, takže je lze přehodit přes rameno. Psaníčko sice nepatří k nejpohodlnějším doplňků, ale zato rozhodně k nejelegantnějším. Moc věcí do něj sice nedáte, ale ruku na srdce: Co všechno s sebou na ples či na párty potřebujete? Mobil, klíče, kapesníček, peníze a případně rtěnku, které se dovnitř vejdou spolehlivě. Dejte si pozor, aby vaše psaníčko nevypadlo moc napěchovaně, což nepůsobí právě dobře.

První psaníčko z dílny Coco Chanel

První psaníčko, které spatřilo světlo světa, bylo to z dílny Coco Chanel. A nese název Chanel 2.55. „Máme ruce, tak bychom je měly používat na něco užitečnějšího nebo příjemnějšího, než je nošení kabelky,“ uvedla tehdy Coco. Psaníčko bylo ušité z jehněčí nebo telecí kůže a zdobené kosočtvercovým prošíváním, které bylo inspirováno žokejskými kabátky. Chanel totiž velmi ráda navštěvovala dostihy.

Každý komponent na psaníčku Chanel 2.55. měl pro návrhářku speciální význam. Vnitřní podšívka v barvě bordó jí připomínala uniformy dětí v sirotčinci v klášteře Aubazine. U řetízku se nechala inspirovat dozorci, kteří na nich nosili klíče. Tento řetízek je typickým znakem psaníčka. Zadní strana má malou kapsičku na peníze jako symbol emancipace. Kabelka má ještě uvnitř malou kapsičku. Traduje se, že tam Coco nosila milostná psaníčka. Zámek, který je na přední straně kabelky a ihned upoutá váš zrak, je připomínkou skutečnosti, že se návrhářka nikdy nevdala.

Každá příležitost si žádá jinou kabelku

Psaníčka různých barev či tvarů se hodí na různé příležitosti. Pokud plánujete jít na ples, tak zvolte takové, které bude ladit s vaším stylem šatů, šperků či bot. U této příležitosti se rozhodně nebojte sáhnout po psaníčkách, jenž se třpytí či jsou poseté flitry.

Poslední dobou je velmi oblíbená krajka. A tak kabelka ozdobená krajkou bude vkusným doplňkem na svatbu či do divadla. Do města nebo na párty nepotřebujete nijak zvlášť výraznou kabelku. Klidně si vystačíte s jednobarevným psaníčkem, které doplní váš párty outfit. Hitem jara 2020 budou puntíky. Tak co si pořídit kabelku s tímto vzorem?

MÓDNÍ INSPIRACI K VÝBĚRU PSANÍČKA NAČERPEJTE V NAŠÍ GALERII:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články