Módní šátky: Jak je užívali naši předci a co se bude nosit v roce 2020

Módní šátky: Jak je užívali naši předci a co se bude nosit v roce 2020
Zdroj: Pixabay.com
Šátky jsou důležitou součástí šatníku každé ženy. Na výběr jsou šátky různých barev, materiálů či střihů. Dneska již šátky mají pouze módní funkci. Avšak v minulosti tomu tak nebylo. Firma Hermes začala šátky vyrábět od roku 1937 a výroba funguje dodnes. Letošním trendem budou šátky se zvířecím vzorem. Zkombinujte jej s jednoduchým oblečením. Kostky a barvy jsou hitem. A co teprve s tímto šátkem? + 2 fotky+ 3 fotky

Šátky jsou nedílnou součástí našeho šatníku a každá žena jich má určitě nespočet. Vyrábí se z různých materiálů, v bezpočtu tvarů a s všelijakými potisky. Tento dnes zejména módní doplněk se používá od nepaměti. Ať už nejprve pro jeho funkčnost a později spíše pro estetický vzhled.

Klára Trousilová
Klára Trousilová 23. 03. 2020 14:00

O historii šátků se toho obecně moc neví. Lidé je nejprve používali na setření potu či zakrytí hlavy. Až ve 20. století nastal velký boom tohoto doplňku. Tehdejší celebrity jej velmi zpopularizovaly a tento kousek se stal dostupným i pro širokou veřejnost.

Šátek jako rozlišení hodnosti

První dochovaná zmínka o šátku pochází z Římské říše. Šátek byl určený převážně pro pracující lid. Byl čtvercového tvaru a dělníci ho nosili uvázaný okolo krku. V případě potřeby si s ním utírali pot z obličeje. Další dochovaná zmínka je až z Číny. Vojáci ze slavné terakotové armády jej měli taktéž ovázaný okolo krku. Kromě toho materiál šátku určoval hodnost vojáka.

Ve středověku se šátek z krku přesunul na hlavu a sloužil pouze jako pokrývka hlavy. Styl nošení šátku zpopularizovala francouzská královna Eleanor. Ta si jeden cíp šátku připnula na klobouk a druhý jí volně splýval na záda. Tento trend se udržel na výsluní po celý středověk.

Šátek se také stal předchůdcem kravat. Roku 1635 přišli do Paříže vojáci z Chorvatska. Na krku měli uvázaný šátek. Tento způsob uvázání se stal inspirací pro již zmíněné kravaty.

Funkčnost vystřídala estetičnost

Zlaté časy pro šátky nastaly počátkem 19. století. Jejich význam se obrací a klade se více důraz na to, jak šátek vypadá než na jeho funkci. Jak šla doba a technika se rozvíjela, i to se stalo odrazovým můstkem pro vývoj nových výrobních technik. Centrem výroby se stal francouzský Lyon.

Roku 1937 spatřil světlo světa první hedvábný šátek. Ten pochází z továrny Hermes. Šátky se tam vyrábějí dodnes. Ve 40. letech 20. století jsou již šátky pouze módním doplňkem. O jeho popularitu se postaraly tehdejší slavné osobnosti, jako je Audrey Hepburnová, Sophie Lorenová či Grace Kellyová. Ty bez šátku téměř nikam nevyrazily. Na šátcích a jejich potiscích se odrážela tehdejší doba. Potisky prošly různým vývojem, přes art deco, syté barvy až po technologické motivy. Dodnes jsou šátky podstatnou součástí každé módní kolekce.

A co se nosí?

Nejen oblečení, ale i šátky podléhají současným trendům. Kostky frčí jak na košilích, tak i na šátcích. A to jakýchkoli barev. Nebojte se zkombinovat jednoduché oblečení se zvířecím vzorem na šátku. Případně oživte jednobarevný šátek třásněmi na jeho konci.

Šátky se dají nosit nejen na krku či hlavě, ale třeba na ruce. Máte-li nějaký menší, neváhejte si jím oživit své zápěstí. K němu klidně přidejte i náramky. Pokud je na šátek teplo, ale ráda byste si ho vzala, tak co ho třeba umístit na kabelku? Šátek se uvažuje buď za ucho, nebo za popruh. Na tento styl nošení se hodí saténové šátky nebo ty menší obdélníkového tvaru. Padají vám kalhoty, ale pásek v nedohlednu. Sáhněte po šátku. Ten nejen splní funkci pásku, ale oživí váš outfit.

NA MÓDNÍ ŠÁTKY SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články