Nejstarší matka na světě: Porodila ve věku 74 let, chvilky štěstí ale vystřídala tragédie

Nejstarší matka na světě: Porodila ve věku 74 let, chvilky štěstí ale vystřídala tragédie
Zdroj: Profimedia

Yerramatti Mangayamma čekala na dítě přes půl století. Když se ve věku 74 let konečně dočkala a porodila zdravé dvojičky, postihla ji nečekaná a smutná ztráta.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 08. 05. 2021 12:00

Vzali se 22. března 1962, jí bylo 16, jemu 25. Trvalo to dlouhých 57 let, které indičtí manželé Yerramatti Mangayamma a Raja Rao přežili bez dětí. Nakonec se dočkali, byť díky umělému oplodnění, a 5. září 2019 se po provedení císařského řezu na svět podívaly dvě dlouho očekávané, přibližně dvoukilové holčičky.

Nejšťastnější pár na světě

Z milosti Boží a lékařů jsem hrdým otcem dvou holčiček,“ citoval tehdy hrdého otce Raja list NZ Herald. A to se už po tolika letech čekání manželé vzdali veškeré naděje. Když se nezdařilo početí přirozenou cestou, zkusili i adopci, ale ani to jim nevyšlo.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený CGTN en ESPAÑOL (@cgtnenespanol)

Jenže pak se v roce 2018 rozhodli zkusit umělé oplodnění a to vyšlo hned napoprvé. Yerramatti Mangayammai bylo v té době neuvěřitelných 74 let. Podle některých zdrojů je o rok mladší, ale jak poznamenává deník Independent, v Indii nemá spousta lidí rodné listy, a tak bývají nejasnosti ohledně věku poměrně časté. Ostatně ani u věku otce nepanuje shoda, ale pravděpodobně mu bylo přes osmdesát. Yerramatti je stejně nejstarší matkou na světě. Rekord do této doby držela María del Carmen Bousada, která díky umělému oplodnění počala ve věku 66 let.

Yerramatti kvůli vysokému věku dostala vajíčka od dárkyně, sperma pocházelo od manžela. V péči rovné desítky lékařů strávila celých devět měsíců, ale všechno dopadlo dobře. Na svět se podívaly dvě zdravé holčičky Rama Tulasi a Uma Tulasi. Rao pak sebe i manželku označil za nejšťastnější pár na světě. A lékaři mluvili o zázraku medicíny.

Nejstarší matka na světě

Radost z dětí, na které manželé čekali přes půl století, ale dlouho nevydržela. Erramatti postihla těsně po porodu mrtvice a Raja Rao dostal infarkt. Jak matka, tak otec dvou malých holčiček skončili po porodu na jednotce intenzivní péče.

Kojení nepřipadalo v úvahu, jednak kvůli věku a lékaři Erramatti nedoporučovali ani se o to pokoušet, protože by to mohlo vyvíjet příliš velký tlak na její organismus. Takže došlo na využití služeb mléčné banky. A jak to všechno zvládala matka ve věku prababičky? Hodně prý meditovala.

Byť to v Indii není moc obvyklé, i Raja Rao se zapojil do péče o děti a pomáhal, jak se jen dalo. Holčičky si ale užil jen něco přes rok, neboť loni v říjnu zemřel na infarkt. „Jsem odhodlaná být tady, abych viděla, jak dívky vyrůstají, ale vybrala jsem si rodinného přítele, který by je vychoval, kdyby se mi něco stalo…" dodala Erramatti smutně pro britský deník The Sun.

Zdroje:

Nzherald.co.nz: 'World's oldest mother', 74, and husband, 78, both in intensive care

Thesun.co.uk: 'I WAS BEREFT' ‘I had twins at 73 – then my husband died’, reveals the ‘world’s oldest mum’

Independent.co.uk: Woman, 73, ‘becomes oldest ever to give birth’ after reportedly having twins

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články