Nová finská premiérka přišla se skvělým nápadem: pracovní doba jen šest hodin denně a pouze čtyři dny v týdnu

Sanna Marin, Finsko
Zdroj: Profimedia.cz

To, o čem se na severu Evropy nějakou dobu jen šuškalo, se nyní stává skutečností. Finsko přichází se zkrácenou pracovní dobou, o kterou se postarala nedávno zvolená premiérka Sanna Marin. V zemi tisíců jezer se nově bude pracovat jen šest hodin denně a pouze čtyři dny v týdnu.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 06. 01. 2020 10:10

Sanna Marin, která se stala nejmladší premiérkou na světě, se dostala do funkce teprve v prosinci loňského roku. Začala však úřadovat velice rychle a nyní přišla s odvážnou novinkou.

Více času na rodinu

Čtyřiatřicetiletá finská předsedkyně vlády to vzala hopem a na začátku svého působení vyzvala svou zemi k zavedení pružného pracovního harmonogramu. V tom by lidé měli pracovat pouze čtyři dny v týdnu a jejich pracovní doba bude pouze šestihodinová.

Premiérka tak chce umožnit pracovníkům trávit více času se svými rodinami. A to lidé určitě ocení, protože čas s rodinou je zkrátka nenahraditelný. „Věřím, že si lidé zaslouží trávit více času se svými rodinami, svými blízkými, ale taky se svými koníčky,“ komentovala Marin.

Finsko je doposud zemí s klasickou pracovní dobou – tedy osm hodin denně a pět dní v týdnu. „Změna pracovní doby by pro nás mohla být dalším krokem v pracovním životě,“ dodala premiérka k novince. A její návrh se ihned zalíbil i finskému ministrovi školství Li Anderssonovi.

Příklad ze Švédska i Japonska

„Je důležité umožnit finským občanům pracovat méně. Nejedná se o vládnutí ženským stylem, ale pouze o poskytnutí pomoci a dodržení slibů voličům,“ řekla předsedkyně vlády. Tento systém už od roku 2015 funguje i v sousedním Švédsku a s výsledky jsou všichni nadmíru spokojeni. Sami lidé jsou ve Švédsku taky šťastnější, bohatší a produktivnější.

V listopadu loňského roku vyzkoušela změnu v pracovním životě svých zaměstnanců i společnost Microsoft Japan, která ve snaze zlepšit rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem zavedla pro své zaměstnance třídenní víkendy. A výsledky stály za to: rychle se totiž ukázalo, že produktivita práce vzrostla o neuvěřitelných 39,9 procent!

Která země bude tou další, kde se budou více zaměřovat na život svých zaměstnanců? A myslíte, že tato „revoluce“ někdy dojde třeba k nám?

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články