Obsluhoval jsem anglického krále: Ve filmu hráli skuteční invalidé, modelky přišly oholené

Obsluhoval jsem anglického krále je román českého spisovatele Bohumila Hrabala. Román nese filosofický podtext, objevují se i erotické motivy.
Zdroj: TV Nova
Obsluhoval jsem anglického krále je román českého spisovatele Bohumila Hrabala. Román nese filosofický podtext, objevují se i erotické motivy.Začínající číšník Jan Dítě má komplexy kvůli výšce, začíná u prodeje párků, pak se ale dostane do hotelu Zlatá Praha, později do Tichoty, kde se schází v noci významní lidé s milenkami. Nakonec pracuje v hotelu Paříž, kde je mu vzorem vrchní Skřivánek, který zná obdivuhodně psychologii a sociologii hostů – říkal, že obsluhoval anglického krále.Janovi se poštěstí a jako záskok mohl obsluhovat habešského císaře.+ 6 fotek+ 7 fotek

Jedním z nejdražších filmů je snímek režiséra Jiřího Menzela natočený podle stejnojmenné novely Bohumila Hrabala. Děj pojednává o životě ambiciózního číšníka Jana Dítěte, později hoteliéra a cestáře, v době politických zvratů v první polovině dvacátého století.

Petra Járková
Petra Járková 27. 01. 2020 16:00

Obsluhoval jsem anglického krále je dobový snímek s mnoha kostýmy jehož rozpočet se vyšplhal až na 82 milionů korun. Tématem Hrabalova slavného románu je životní dráha číšníka, později hoteliéra a nakonec cestáře v době politických zvratů první půlky dvacátého století.

Tonya Graves jako muž

Habešského císaře hrála ve skutečnosti žena, americká zpěvačka a herečka Tonya Graves.

Ceny a úspěchy

Film se zúčastnil mezinárodních festivalů v Cannes, Berlíně, Sofii, Sydney, Istanbulu, Pule a dalších. Byl také vyslán do klání o Cenu Akademie neboli populárního Oscara v kategorii nejlepší zahraniční film, ale nebyl nominován.

Film v číslech

Kromě 38 hlavních a vedlejších rolí si ve filmu zahrálo na 1100 komparzistů. Natočilo se celkem 42 km filmového materiálu. Bylo ušito 2000 kostýmů a vybudováno 30 kulis. Štáb natáčel na 25 různých místech. Film navštívilo v kinech 861 495 diváků a vydělal 81 869 175 Kč. Ve filmu padlo během natáčení přesně 3333 klapek.

Dokreslené chlupy

Při scéně s obnaženými blondýnkami u bazénu se štábu naskytly nečekané komplikace. Modelky, které na scénu přišly, totiž měly vyholená intimní místa, což ovšem za druhé světové války, kdy se film odehrává, rozhodně nebylo obvyklé. Ochlupení jim tak muselo být zpětně graficky přidáno.

Neexistující velbloud

Habešská delegace přiveze k obědu dvouhrbého velblouda, ten však v Africe vůbec nežije.

Opravdoví invalidé

Scéna u bazénu s vojáky, kterým chybí různé končetiny, se natáčela se skutečnými invalidy.

Spor o práva

Natočení filmu samotného předcházel letitý boj o filmová práva na dílo Bohumila Hrabala. Začalo to na konci 80. let, kdy film chtěl zrealizovat Karel Kachyňa. Po revoluci se práva dostala producentovi Jiřímu Sirotkovi, který ale počítal na režii s Jiřím Menzelem. V polovině 90. let se do sporu vložil Bohumil Hrabal, který prodaná práva znovu prodal skupině lidí okolo Karla Kachyni. Mezitím však práva na film získala TV Nova od Jiřího Sirotky. Ta nejdříve film nabídla Janovi Svěrákovi, nakonec se ale na poslední chvíli rozhodla pro Jiřího Menzela.

NA SNÍMKY Z FILMU OBSLUHOVAL JSEM ANGLICKÉHO KRÁLE SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

NA FILM OBSLUHOVAL JSEM ANGLICKÉHO KRÁLE SE MŮŽETE PODÍVAT DNES OD 20 HODIN NA NOVA CINEMA

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články