Ploché bříško za pár týdnů podle cvičitelky Olgy Šípkové. Hlavně nesmíte hladovět, říká

Cesta k plochému bříšku vede přes pravidelné stravování.
Zdroj: Pixabay.com

Bez námahy to nepůjde. Cesta za štíhlým pasem bez zbytečných faldů je sice delší, ovšem trvalá. Pokud budete cvičit a změníte jídelníček.

Zuzana Aidomoanová
Zuzana Aidomoanová 24. 01. 2020 08:00

Pevné a vypracované břicho je snem mnoha žen i mužů. Jenže s věkem a také naší pohodlností se sen vytrácí a z břicha visí faldy. Máme ovšem dobrou zprávu pro všechny, kteří svůj boj za krásnou postavu nevzdávají. Břicho jako „pekáč buchet“ můžete mít i po čtyřicítce a i čtyřech dětech.

Základ je zdravá strava…

...a samozřejmě pohyb, lépe řečeno speciální sestava cviků. „Hlavně nesmíte hladovět. Jezte zdravě, omezte bílé pečivo, přílohy, tuky a sladké. Pro ploché bříško je ideální bílé maso, ryby, zelenina nebo celozrnné pečivo. Jezte především ráno a večeři si dopřejte tři hodiny před spaním. A hodně pijte. Samozřejmě vodu a neslazené čaje,“ doporučuje cvičitelka Olga Šípková.

Ovšem jen změnou jídelníčku to nepůjde. Musíte cvičit a to nejlépe denně. „Pohyb je pro náš život nezbytný. Kdo pravidelně cvičí, při stejném objemu jídla hubne, zatímco ten, který necvičí, si drží stejnou váhu nebo tloustne. Pohyb prospívá i psychice, která je pro zdravé hubnutí velmi důležitá,“ vysvětluje Šípková.

Svalová hmota

Během cvičení se buduje zdravá svalová hmota, která má při redukci váhy svou důležitost. „Čím více svalů člověk má, tím větší je jeho metabolický výdej. Svalovina v klidu spotřebovává energii z mastných kyselin, které jsou jednou ze složek tuků. Budování svalů je vhodné pro hubnutí i udržení ideální váhy,“ vysvětluje cvičitelka.

Pokud člověk hubne pouze dietou, je až čtvrtina úbytků váhy ze svalů. Tím si snižuje klidový metabolismus a následně hubne s většími obtížemi. Kdo ale kombinuje dietu se cvičením alespoň dvakrát týdně po dobu minimálně půl hodiny, svalovinu při hubnutí neztrácí. A jaký pohyb je pro redukci váhy optimální?

Aerobik

Tento druh pohybu je vhodný pro intenzivní hubnutí, zvlášť pokud se snižováním váhy začínáte. Jde o rychlé cvičení, kdy můžete spálit až 1800 kJ za hodinu. Je ovšem náročné. Mezi druhy vhodné pro hubnutí patří mimo jiné kickbox nebo dance aerobik.

Aquaaerobik

Hodí se pro všechny i s vyšším indexem nadváhy, protože cvičení ve vodě šetří pohybový aparát, zejména klouby. Při cvičení v bazénu je důležitá teplota vody, která by měla být spíš teplejší. Ve studené budete totiž hubnout výrazně pomaleji.

Plavání

Plavání je ideální naprosto pro všechny váhové i věkové kategorie. Musíte ale zvolit správný rytmus. Stylem a´la „paní radová“ to nepůjde. Ideální je kraul nebo prsa, ovšem ve správném rytmu. Raději si dejte zpočátku méně bazénů, ovšem svižně, postupně můžete podle kondice přidávat.

Běh

Aby vám běh skutečně prospíval, měli byste dodržet několik zásad. Běhejte volně, ne příliš pomalu, ale ani ne moc rychle. Jinak vaše tělo nebude správně spalovat tuky. Běh se nehodí pro obézní lidi. Nadměrně si jím totiž zatěžují a ničí klouby. Běhejte zhruba půl hodiny alespoň třikrát týdně. Zpočátku můžete běh prokládat chůzí a postupně si přidávat.

Svižná chůze

Hodí se pro všechny, kteří s pohybem právě začínají nebo nemají rádi kolektivní cvičení. Zkuste několikrát týdně jít do práce svižným tempem, o víkendech vyrazte na procházku. Při pravidelné chůzi, alespoň čtyřikrát týdně, shodíte kilogram navíc.

Cvičte doma

Nemůžete docházet do posilovny nebo na cvičení? Nevadí, stačí totiž jen tři cvičební sestavy, které břišní svaly dokonale vyladí a pomohou s hubnutím i v klidu domova

Na kole v obýváku

Tento cvik si jistě pamatujete ještě ze školy, je ale na ladné bříško nejlepší. Lehněte si na záda, obličejem vzhůru, ruce si lehce přiložte na hlavu ke spánkům. Nohy zvedněte do výšky, kolena přitáhněte k hrudníku a alespoň patnáctkrát opakujte šlapací pohyby ve vzduchu.

Posaďte se na balón

Cvičení na velkém nafukovacím balónu jedním z nejlepších pohybů, který pomáhá zapojit i hluboké svalstvo, uvolňuje páteř a donutí vás ke správnému držení těla. Když se totiž nebudete držet zpříma, tak ztratíte rovnováhu a ocitnete se na zemi. Takže je to opravdu fuška, při které se krásně napínají břišní svaly.

Přibližujte se

Položte se na podložku obličejem vzhůru a zdvihněte nohy rovně do výšky s překříženými koleny. Zatněte břišní svaly, zdvihněte lopatky z podložky a pokuste se hrudník přiblížit co nejblíže k nohám. Po celou dobu ponechte nohy vzpřímené v dané pozici. Cvik opět přibližně patnáctkrát opakujte

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články