Podpořte zdraví dítěte: Přirozené metody, jak posílit jeho imunitu

Kojení podporuje dětskou imunitu
Zdroj: Shutterstock
Smíchejte hřebíček se 1/4 čajové lžičky mletého zázvoru a špetkou mleté skořice. Všechno přelijte dvěma šálky vařící vody a do každého šálku přimíchejte dvě lžíce medu. Hřebíček působí jako antiseptikum, zázvor a skořice mají protizánětlivé účinky.Při nachlazení pijte nejen dostatek tekutin, ale dopřejte si i dva talíře kuřecí polévky denně. Kuřecí polévka zabrání tvorbě hlenu.

Dejte si cokoli s česnekem. Ten stimuluje pocení. Látky v něm obsažené podporují čištění dýchacích cest a zlepšují odkašlávání, nahradí vám tedy syntetické kapky na kašel.

Uvolnit zastydlou rýmu pomůže rozmačkaná vařená brambora. Tu si v ubrousku přiložte na čelo, převažte šátkem a do vystydnutí nechte působit.

+ 5 fotek+ 6 fotek

Po narození chrání dítě před infekcemi protilátky z mléka matky. Ale ani tato ochrana není stoprocentní, je tedy důležité posilovat imunitu miminka i jinými způsoby.

Petra Járková
Petra Járková 17. 02. 2020 10:00

Úplnou imunitu získává dítě až ve dvanáctém roce života. Do té doby se jeho organismus potýká s nejrůznějšími infekcemi a mikroorganismy, které více či méně zvládá. Je tedy ideální podporovat dětskou imunitu i dalšími přírodními prostředky.

Mateřské mléko

Mateřské mléko má antibakteriální účinky, proto chrání vaše miminko před nejrůznějšími infekcemi. Tato ochrana však trvá jen několik měsíců, proto je ideální naučit dítě sát mateřské mléko co nejdříve po porodu. První mléko, takzvané mlezivo, obsahuje bílkoviny, vitamíny, aminokyseliny, minerální soli a imunoglobulin. Také chrání proti virům a bakteriím.

Pravidelný režim

Na imunitu malých dětí má velký vliv i pravidelný rytmus, je tedy ideální když jí a spí každý den ve stejnou hodinu. Skvělé jsou pro posilování imunity také procházky venku. Regeneraci zase dodá dlouhý spánek. Pravidelný režim přinese vašemu dítěti kýžený pocit komfortu, bezpečí a pohody.

Otužování

Možná vám to zní drsně, ale když začnete s otužováním včas a postupně, dítě si na ně zvykne a jeho organismus ocení pozitivní vliv na zdraví. Nejčastější chyba, kterou totiž s dětmi děláme, je ta, že je přehříváme. Dávejte si pozor na vysokou teplotu v bytě nebo nedostatek pohybu na čerstvém vzduchu i během chladnějších dnů. Díky těmto omylům je pak organismus dítěte citlivější na teplotní změny, což přináší i četnější nemoci. Teplota v místnosti by neměla přesahovat 21 stupňů a v ložnici či dětském pokoji bychom měli často větrat.

Kontakt se světem

Nebuďte přehnaně opatrní a nedržte své dítě v izolaci. Hned po šestinedělí se mu snažte zajistit kontakt s ostatními dětmi i dospělými. Miminko se totiž prostřednictvím kontaktu s mikroorganismy s nimi snaží bojovat a rozvíjí obranné mechanismy svého organismu. Je tedy ideální chodit s dítětem na procházky, setkávat se s jinými dětmi nebo cestovat.

Láska a péče

Stejně tak jako je důležitá fyzická kondice, tak je důležitá i psychická péče. Pokud je vaše dítě v dobré náladě, cítí se šťastně, bezpečně a komfortně, je velká pravděpodobnost, že bude i zdravé. Obklopte tedy své dítě láskou, přijetím, úsměvem a pohodou.

NA TO, JAK SE ZBAVIT CHŘIPKY, SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články