Pohádka Čertova nevěsta: Troška na film přispěl pět milionů, kostýmy zapůjčila Státní opera

Čertova nevěsta je česká filmová pohádka režiséra Zdeňka Trošky z roku 2011 natočená na motivy české pohádky Spravedlivý Bohumil Boženy Němcové.
Zdroj: TV Nova
Čertova nevěsta je česká filmová pohádka režiséra Zdeňka Trošky z roku 2011, natočená na motivy české pohádky Spravedlivý Bohumil Boženy Němcové.V království, kde král jezdí jen na lovy, prosí netrpělivá královna svatou Kryšpínu o miminko. Když jí dojde trpělivost, obrátí se na čerta, žijícího nedaleko ve starém rozpadlém mlýně, a královně se zakrátko narodí holčička. Malá princezna vyrůstá po boku Štěpána, který je synem královniny komorné a časem se do sebe zamilují.+ 5 fotek+ 6 fotek

Čertova nevěsta je česká filmová pohádka režiséra Zdeňka Trošky z roku 2011, natočená na motivy české pohádky Spravedlivý Bohumil Boženy Němcové.

Petra Járková
Petra Járková 22. 12. 2019 16:00

Pohádka získala na filmovém festivalu v Minsku hlavní ceny v sekci filmů pro děti a mládež, jednu od odborné poroty dospělých a druhou od dětské poroty. Cenu snímek získal také na mezinárodním festivalu rodinného filmu v Uljanovsku.

Inspirace Němcovou

Čertova nevěsta vznikla na motivy pohádky „Spravedlivý Bohumil“ od Boženy Němcové.

Troškův peněžní dar

Protože filmaři neměli dostatečný rozpočet, přispěl režisér Troška filmu pěti miliony korun, které získal jako porotce v Talentmanii.

S čerty nejsou žerty

Věta z filmu "Víš, jak dopadla Dorota Máchalová", odkazuje na starší pohádku S čerty nejsou žerty.

Kostýmy z opery

Kostýmy k pohádce byly zapůjčeny Státní operou - předtím byly využívány ve hře Manon Lescaut.

Filmové triky

Poměrně nákladný film obsahuje na 195 trikových záběrů, což odpovídá přibližně 20 minutám filmu. Záběry byly vytvořeny pod vedením zkušeného Borise Masníka v pražském studiu UPP.

Problémy při natáčení

Na Buchlovicích se točilo po nedorozumění s vedením zámku za plného provozu, ale návštěvníci dle režiséra byli velice vstřícní. Na Ploskovicích, kde byly využívány výhradně interiéry a přízemní grotta, podobné problémy nebyly.

NA SNÍMKY Z POHÁDKY ČERTOVA NEVĚSTA SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

REDAKČNÍ TIP: NA POHÁDKU ČERTOVA NEVĚSTA SE PODÍVEJTE DNES OD 20:20 NA TV NOVA

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články