Požáry v Austrálii už vzaly život půl miliardě zvířat. Koaly zachraňuje rodina legendárního lovce krokodýlů Steva Irwina

Požáry v Austrálii už vzaly život půl miliardě zvířat. Koaly zachraňuje rodina legendárního lovce krokodýlů Steva Irwina
Zdroj: instagram.com/bindisueirwin
Požáry v jihovýchodní Austrálii, které do ledna 2020 zasáhly plochu 63 000 km², a to především ve státech Victoria a Nový Jižní Wales, už zahubily téměř půl miliardy zvířat. Mimo jiné až třicet procent koalí populace.Do boje o jejich záchranu se zapojila i rodina legendárního lovce krokodýlů Steva Irwina.Stephen "Steve" Irwin (22. února 1962 – 4. září 2006) byl australský autor dokumentárních filmů. Stal se známým zejména televizním seriálem Lovec krokodýlů Irwinovi rodiče před lety založili v Queenslandu Australia Zoo, kterou Steve poté svými dokumenty proslavil a jeho rodina včetně dětí tu pracuje dodnes. Součástí zahrady je i nemocnice Wildlife Hospital. Teď je v ní rušněji než kdykoliv předtím, oficiálně ošetřila už více než 90 tisíc zvířat.+ 3 fotky+ 4 fotky

Je tomu už více než třináct let, co na jedné ze svých dobrodružných cest přišel o život legendární australský lovec krokodýlů Steve Irwin. Jeho odkaz ale žije dál. V jeho stopách se vydala celá jeho rodina, která nyní pomáhá zvířatům během ničivého požáru v Austrálii.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 07. 01. 2020 10:50

Požár, který Austrálii pohltil v srpnu loňského roku a stále pokračuje, je devastující přírodní katastrofou, jakou svět ještě neviděl. Za příčiny této obrovské tragédie je považováno obrovské horko a sucho, ale také údery blesků či žhářství. Navíc je těžké odhadnout, jak dlouho toto srdcervoucí období pro Austrálii ještě potrvá.

Rušno ve Wildlife Hospital

Lidé jsou však velmi solidární, veřejně poukazují na přetrvávající problémy a zároveň zemi posílají finanční pomoc. A s pomocí přišla i rodina Steva Irwina.

Jeho rodiče před lety založili v Queenslandu Australia Zoo, kterou Steve poté svými dokumenty a televizním pořadem proslavil. Zoo byla jedinečná hlavně tím, že lidé přicházeli do úzkého kontaktu se samotnými zvířaty a dodnes získává ocenění za ochranu ohrožených druhů zvířat. Součástí zahrady je i nemocnice Wildlife Hospital, která je dostupná čtyřiadvacet hodin denně. Teď je v ní rušněji než kdykoliv předtím, oficiálně ošetřila už více než 90 tisíc zvířat.

Velkou pomocnou ruku nabídla také Irwinova dcera Bindi, která na sociálních sítích napsala, že je jejich rodina v pořádku a že dělá vše, co je v jejich silách, aby pomohla potřebným zvířatům. „Devastující požáry v Austrálii zlomily mé srdce – pro lidi a přírodu, která toho tolik ztratila,“ napsala na Instagramu.

Smutný příběh vačice

Bindi také nedávno sdílela fotografii spálené vačice, která byla ošetřena v divočině. „Vačice byla přijata do Australia Zoo Wildlife Hospital poté, co byla chycena v jednom z hořících keřů v jedné z částí Queenslandu. Máme neuvěřitelný tým spolupracovníků, kteří pracují dnem i nocí, a to jen pro ochranu těchto nádherných zvířat. Přesto, že se ji snažili velmi obětavě zachránit, vačice svým zraněním podlehla. Chci vám poděkovat za laskavá slova a podporu,“ uvedla dojemně. „Každý den je to bitva, která trhá srdce. Bojujeme za ty, kteří za sebe nemohou mluvit. Nyní více než kdy jindy musíme spolupracovat, abychom změnili a zachránili naši matku Zemi,“ dodala.

Celou tragickou událost v Austrálii podtrhují čísla, z nichž se tají dech. Odhaduje se, že už bylo spáleno 6,3 milionů hektarů půdy, 2 500 budov, z čehož bylo více než 1 300 domů. Ke čtvrtému lednu letošního roku v australských plamenech vyhaslo čtyřiadvacet životů a dalších šest lidí je ve státě Victoria prohlášeno za nezvěstné.

Požáry nepřežilo půl miliardy zvířat

Celý svět proto drží palce australským hasičům, kteří jsou doprovázeni kolegy z Nového Zélandu, USA a Kanady, aby se jim tento ničivý živel povedlo zkrotit. Odborníci na životní prostředí už navíc tuší, že požár bude mít ohromný dopad na životní prostředí. Odhaduje se, že ničivé požáry nepřežilo půl miliardy zvířat a některá další mohou ještě hladovět kvůli ztrátě zdroje potravy.

S další smutnou zprávou přišel australský ministr životního prostředí, který uvedl, že při požárech na severním pobřeží Nového Jižního Walesu zahynulo až třicet procent populace koalů, což pro tento druh může být devastující.

PODÍVEJTE SE NA SNÍMKY, KTERÉ NA SOCIÁLNÍ SÍTĚ NAHRÁLA BINDI IRWIN:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články