Před 26 lety zemřela automobilová závodnice Eliška Junková: Byla nejrychlejší ženou světa, manžel jí zahynul strašnou smrtí

Eliška Junková-Khásová, narozená jako Alžběta Pospíšilová, byla česká automobilová závodnice. Závodila na vozech Bugatti, a to nejprve jako spolujezdkyně svého manžela Čeňka Junka a posléze sama.
Zdroj: Wikipedie
Eliška Junková-Khásová, narozená jako Alžběta Pospíšilová, byla česká automobilová závodnice. Závodila na vozech Bugatti, a to nejprve jako spolujezdkyně svého manžela Čeňka Junka a posléze sama.Ve dvacátých letech byla nejrychlejší ženou světa a jako jediná žena v historii Grand Prix se dokázala vyrovnat nejlepším jezdcům této soutěže.Jejím největším úspěchem bylo páté místo z její samostatné éry v závodě Targa Florio, kterého dosáhla v roce 1928.Vedle toho vyhrála i několik dalších závodů - Lochotín – Třemošná či závod do vrchu Klausenpass.+ 4 fotky+ 5 fotek

Eliška Junková začínala ve vozech Bugatti jako spolujezdkyně svého manžela. Poté se vydala na vlastní jezdeckou dráhu. A měla úspěch. Ve dvacátých letech 20. století se stala nejrychlejší ženou světa.

Petra Járková
Petra Járková 05. 01. 2020 07:00

Narodila se jako Alžběta Pospíšilová v Olomouci. Byla z osmi sourozenců, ale dospělosti se dožili jen čtyři – Alžběta, její dva bratři a sestra. Byla velice nadaná na jazyky. Po dokončení studií, v pouhých šestnácti letech, začala pracovat v olomoucké pobočce Pražské úvěrové banky.

Žákyně Leoše Janáčka

Právě tam potkala Čeňka Junka, který měl zřizování poboček na starosti. Ten ji také posléze jako novou spolupracovnici vzal na nové místo v Brně, kde se kromě práce věnovala dalšímu studiu jazyků. Mimo to ovšem začala navštěvovat i Janáčkovu hudební školu, kde byla žákyní samotného Leoše Janáčka.

Stěhování do Prahy

Po čase byl Junek povolán do Prahy a Alžběta jej následovala. Zde ke své výborné znalosti němčiny přidala i angličtinu a francouzštinu. V rámci zdokonalení jazyka odjela roku 1918 na zkušenou do francouzského Antibes. Toužila navštívit Cejlon, ale i přes veškerou snahu jí to nebylo povoleno.

Tajně do autoškoly

Po nějaké době do jejího osudu opět zasáhl Čeněk Junek, který dorazil do Paříže na tamní autosalon. Začínal se totiž zajímat o automobilové soutěže. Tento sport zaujal i Alžbětu. Již na autosalonu se jí zalíbil model Bugatti T30. Při další návštěvě Prahy se tak tajně zapsala do autoškoly a uspěla.

Vdavky za Junka

Rok 1922 znamenal pro Alžbětu několik velkých změn. 24. června se provdala za Čeňka Junka a během svatby si nezměnila pouze příjmení, ale i křestní jméno. Z Alžběty Pospíšilové se tak stala Eliška Junková.

Svatební cesta

Svatební cestu manželé strávili přípravou na závod z Karlových Varů do Mariánských Lázní. Ten ale nevyšel, a tak se pár vydal opět na pařížský autosalon, kde si pořídil vysněný automobil Bugatti. Tento následně přestavěli na automobil závodní.

Poprvé v závodním voze

V dubnu 1923 se Eliška poprvé ocitla v závodním voze, a to coby spolujezdkyně manžela. Za volant závodního automobilu se posadila v září 1924, a to právě v Bugatti T30. A svůj první závod Lochotín (čtvrť Plzně, pozn. red.) – Třemošná vyhrála. Se stejným vozem dominovala i v dalším roce ve slavném závodě Zbraslav – Jíloviště.

Přelomový rok

Přelomovým v automobilové kariéře byl pro Elišku rok 1926. Na desátém výročním závodu Zbraslav – Jíloviště zajela s přehledem nejlepší čas a porazila i manžela. Jako první žena tak vyhrála mezinárodní závod. Své první zahraniční klání pak podstoupila ve Švýcarsku a dojela hned druhá. Když o rok později dojela na Grand Prix v Nürburgringu čtvrtá, popřál jí i Eduard Bass.

Největší úspěch

Ten největší úspěch ji však čekal až na Sicílii, a to konkrétně v závodě Targa Florio. Jezdil se na pět okruhů a každý z nich měřil 108 kilometrů. Ve své době byl považován za nejnáročnější. Eliška zde uspěla již roku 1927, slávu jí však přinesl až rok následující. I přes neustálé obtíže si se svým Bugatti T35B vysloužila pátou pozici a dále mimo jiné i pohár za nejrychlejší druhé kolo nebo dámskou cenu. Byla také označena za královnu volantu.

Velká osudová rána

Červenec 1928 však Elišce přinesl velikou ránu. Během Velké ceny Německa v Nürburgringu totiž zemřel její manžel. Smrt to byla strašlivá. Na rozměklém asfaltu dostal jeho vůz smyk, náraz ho vymrštil z vozu na skálu, o kterou si prorazil lebku. Junková se s tím nedokázala vyrovnat a svou kariéru ukončila.

NA KRÁLOVNU VOLANTU ELIŠKU JUNKOVOU SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články