Před komunisty utekl do Kanady, pomáhal tam seniorům: Představitel Štěpána Šafránka slaví 58. narozeniny

Pavel Kříž slaví narozeniny
Zdroj: archiv
Jak básníci přicházejí o iluzePříznaky mezi námiPavel Kříž je známým českým hercemSkvěle se hodil na roli Adolfa Hitlera+ 11 fotek+ 12 fotek

Pavel Kříž se narodil v 18. dubna 1961 v Brně. Protože ho bavilo pomáhat lidem, chtěl se, stejně jako jeho postava v Básnících, stát lékařem. Z kádrových důvodů ale nebyl přijat na gymnázium, a tak nastoupil na konzervatoř v Praze.

Petra Járková
Petra Járková 18. 04. 2019 08:00

Na škole se Kříž seznámil s Davidem Matáskem, což režisér Dušan Klein považoval za výhodu, když hledal tváře pro komedii Jak svět přichází o básníky. A skutečně – díky modrookému Křížovi a jeho kamarádovi Kendymu sklízel úspěch nejen film, ale i oni sami. Jediným minusem byla trojka z chování, kterou oba dostali, protože ve čtvrtém ročníku nesměli točit mimoškolní filmy.

Po studiu Kříž přičichl k divadlu – v Činoherním klubu, kde působil, zářil například v Ivanovovi. Ačkoliv mu hraní přinášelo úspěch, rozhodl se emigrovat do Kanady. Tam zahájil studium psychoterapie a pracoval také v domovech pro seniory. Seznámil se tam i se svou životní partnerkou, filmovou animátorkou Bonnie.

Počátkem 90. let se herec do Česka vrátil a zakotvil také u své herecké profese. Má za sebou i pěknou řádku filmových rolí. Natočil další pokračování Básníků, vidět jste ho mohli například v Andělských očích nebo v komedii Stůj, nebo se netrefím! Diváci se s ním setkali například ve filmu I ve smrti sami, v Hotelu Herbich, v ne­konečném seriálu Ulice či v roli Adolfa Hitlera ve filmu Lída Baarová.

Když se do své domoviny vrátil, nastoupil do Národního divadla. Ačkoliv se říká, že z něj herci neodchází, ale jsou vynášeni nohami napřed, Kříž toho nedbal a po čtyřech letech jej opustil. Jako důvod uvedl to, že nechtěl být něčím zaměstnancem.

Kromě filmování píše scénáře a moderuje. V roce 2010 předvedl, že má i pohybové nadání – s taneční partnerkou Alicí Stodůlkovou zvítězili ve čtvrtém ročníku televizní taneční soutěže StarDance.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články