Představitel majora Cowleyho ze seriálu Profesionálové: Manželku poznal při natáčení, zemřel krutou smrtí

Představitel majora Cowleyho ze seriálu Profesionálové: Manželku poznal při natáčení, zemřel krutou smrtí
Zdroj: Česká televize
Profesionálové je legendární britský kriminální seriál o zvláštním oddělení policie CI5. Hlavními hrdiny jsou agenti Doyle (Martin Shaw), Bodie (Lewis Collins) a velitel oddělení major Cowley (Gordon Jackson). Víte, že seriál se potýkal s velkou kritikou – kvůli rasistickým hláškám hlavních protagonistů? Celkově se natočilo 57 epizod.Kudrnatý agent Doyle v podání herce Martina Shawa byl idolem žen. Mimochodem - Shaw, který v seriálu bojuje proti zločinu, byl v mládí brutálně přepadený a bojoval o život. Bodie (herec Lewis Collins) byl ranař nejen v seriálu. Sympaťák, který v roce 2013 zemřel na rakovinu, měl  černý pás v džiu-džitsu a parádně střílel - vyhrál několik turnajů ve sportovní střelbě.Major Cowley byla zřejmě nejznámější role herce Gordona Jacksona. Ač v soukromí tichý a zdrženlivý, na televizních obrazovkách tvrdý a nesmlouvavý.+ 17 fotek+ 18 fotek

Gordon Jackson alias přísný šéf speciální jednotky CI5. Od dětství snílek s vlohami pro herectví, který se však zpočátku živil technickým kreslením u výrobce luxusních aut. Jaká byla životní pouť tohoto, ve skutečnosti spíše plachého muže, jemuž seděly role tvrdých a asketických jedinců?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 28. 03. 2020 11:48

Bodie, Doyle a Cowley. Vládní jednotka CI5, pro kterou neexistuje slovo nemožné. Každý úkol je vždy splněn na sto procent. Rány pěstí jsou na denním pořádku, stejně jako střelba z pistole a automobilové honičky. Je libo mezinárodní špionáž bez politické korektnosti? Jistě! A co milostné zápletky “okořeněné” suchým anglickým humorem? Proč ne! Bodie a Doyle zvládnou vše.

Na reprízy dílů seriálu Profesionálové se můžete podívat každé pondělí ve 23:45 na ČT1

Dětství

Gordon Jackson se narodil ve skotském Glasgow jako nejmladší z pěti dětí. Herectví se začal věnovat již na škole. Jednak si tím chtěl naplnit svou touhu pro dobrodružství, kterou, kvůli nedostatku financí, nemohl ukojit cestováním, takže se vydával na různá místa alespoň v divadelních inscenacích. Zároveň mu vystupování před lidmi pomáhalo zvládat vrozenou ostýchavost.

“Když jsem vyšel na jeviště, soustředil jsem se jen na text. Nevyrušilo by mne v tu chvíli ani zemětřesení,” prozradil Jackson. Díky těmto zkušenostem si jej vyžádala BBC do dětského rozhlasového pořadu. Po škole získal práci u výrobce vozů Rolls-Royce jako technický kreslič. Mohl tak uplatnit talent, jenž získal po svém otci.

Zrzek s divným akcentem

Přestože neměl herec během své kariéry nouzi o nabídky, musel zpočátku bojovat s různými předsudky. Některým lidem se nelíbil jeho vzhled a zvláštní přízvuk. Jednoduše nepůsobil jako klasický typ filmové hvězdy. Pak to ale všem natřel.

Ve dvaceti šesti letech získal roli v romantickém filmu  Floodtide, kde si zahrál spolu s Ronou Andersonovou, která byla v té době velmi žádaná. Nikdo nedokázal pochopit, jak se ti dva mohli dát dohromady. A přece. Navíc spolu zůstali skoro čtyřicet let.

Profesionálové

Asi nejznámější Gordonovou rolí je bezesporu major George Cowley z krimiseriálu Profesionálové. Tehdy nejspíš odstartovala životní etapa, v níž byl vybírán právě do rolí neústupných mužů. Chybělo ale málo a šéfa CI5 by si zahrál úplně někdo jiný. Prvním adeptem byl herec Clive Reville, který nakonec nabídku nepřijal. Pak tedy přišla řada na Jacksona, o kterém měli tvůrci seriálu nejdříve pochybnosti. Připadal jim totiž na tuto roli příliš měkký. Nakonec jim dokázal pravý opak.

Seriál způsobil ve světě pořádný humbuk. Neobešel se bez nařčení z šíření rasismu a xenofobie. Mnohé díly musely být cenzurovány. Ale ani to nedonutilo Jacksona k tomu, aby se podíval alespoň na jeden jediný díl. Tento zvyk uplatňoval u všech svých televizních a filmových počinů. Nedokázal sám sebe sledovat.

V roce 1989 mu bylo diagnostikována rakovina kostí. To mu ale nezabránilo v tom, aby navzdory náročné léčbě a bolestem i nadále pracoval. Zemřel o rok později v Londýně ve věku 66 let.

NA ZAJÍMAVOSTI O PROFESIONÁLECH SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Použité zdroje textu: Wikipedia.cz, historyscotland.com/history/the-film-magic-of-actor-gordon-jackson, dotyk.cz, csfd.cz

Zdroj fotografií: Česká televize

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články