Tutanchamon – Jeho hrobka a poklady: Replika kompletní hrobky slavného faraona přichází do Čech

Tutanchamon – Jeho hrobka a poklady: Replika kompletní hrobky slavného faraona přichází do Čech
Zdroj: Se souhlasem JVSGroup
Tutanchamon – Jeho hrobka a poklady: Příznivci starověkého Egypta budou moci od 26. dubna navštívit v Brně výstavu o slavném faraonovi.Výstava Tutanchamon – Jeho hrobka a poklady nabídne až tisícovku předmětů spjatých se starověkým Egyptem.Všechny artefakty na výstavě Tutanchamon – Jeho hrobka a poklady byly vytvořeny dle původních řemeslných tradic......a za dohledu předních světových egyptologů.+ 3 fotky+ 4 fotky

Od objevení hrobky faraona Tutanchamona letos uplyne kulatých 100 let. Při této příležitosti se 26. dubna otevře na brněnském výstavišti jedna z nejkrásnějších světových výstav s názvem Tutanchamon – Jeho hrobka a poklady. Na co se můžeme těšit?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 01. 04. 2022 11:00

Tutanchamon, celým jménem Nebcheperure Tutanchamon, byl vládcem Horního a Dolního Egypta v letech 1333–1323 před naším letopočtem. Byť jde patrně o nejznámějšího faraona historie, jeho hrobka byla objevena až v roce 1922.

Věrná kopie Tutanchamonova sarkofágu

Výstava Tutanchamon – Jeho hrobka a poklady si zakládá především na autentičnosti. Návštěvníci si budou moci prohlédnout věrnou kopii faraonova sarkofágu, naskytne se jim tentýž pohled, jako archeologům před sto lety. Všechny předměty, sošky i šperky leží na úplně stejných místech. Instalace nabídne více než 1000 vzácných artefaktů, včetně Tutanchamonovy zlaté posmrtné masky.

„Neustále nás fascinuje spletitý kulturně náboženský odkaz, jenž světu tento dávný poklad dal. Díky tomu lze zažít veškerá mystéria na vlastní kůži,” přibližuje působivost výstavy tisková mluvčí projektu Květa Havelková.

Řemeslo a tradice starověkého Egypta

Všechny exponáty, které bude možné na výstavě spatřit, byly vyrobeny dle řemeslných tradic starých tisíce let. Aby vše odpovídalo dobovým reáliím, dohlížela na celý proces skupinka světových egyptologů. Díky pečlivému provedení jednotlivých předmětů si lze představit, jak vypadal život v této dávné, avšak vyspělé civilizaci.

Součástí expozice bude i audio průvodce, jenž se zaměří na objevitelský příběh Howarda Cartera. Ten se nejprve angažoval ve vytváření kopií egyptských svitků a maleb. V archeologické práci ho sponzoroval neméně slavný lord Carnarvon. Carter objevil Tutanchamonovu hrobku po patnácti letech pátrání v Údolí králů, přesně 4. listopadu 1922.

Česká stopa v Egyptě

Pořadatelé výstavy nezapomenou ani na Čechy, kteří v Egyptě zanechali svou stopu. K dispozici bude unikátní galerie, jenž se věnuje tomuto tématu. Bude možné spatřit také originální exponáty ze soukromých sbírek.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Tutanchamon 

Ticketportal.cz: Tutanchamon – Jeho hrobka a poklady

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články