Roman Šmucler o panice kolem koronaviru: Pohybujeme se v extrémech, ale lidem se za to nesměji. Informace jsou nejlepší lék

Roman Šmucler o panice kolem koronaviru: Pohybujeme se v extrémech, ale lidem se za to nesměji. Informace jsou nejlepší lék
Zdroj: archiv Romana Šmuclera

V souvislosti s výskytem koronaviru se mezi lidmi překvapivě rychle vyvinul panický strach z nákazy. Navíc některá média tyto obavy v lidech ještě podporují. Zásobují je mnohdy zveličenými informacemi a lidé se tak bojí ještě více. Odborníci proto zdůrazňují, že je třeba panice nepodléhat, protože může mít vážné důsledky. Nejen o strachu vzniklém kolem koronaviru, ale i o tom, jak panice nepodléhat, jsme si povídali s lékařem a vysokoškolským pedagogem doc. MUDr. Romanem Šmuclerem, CSc.

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 10. 03. 2020 09:00

O panice vzniklé kolem koronaviru se na sociálních sítích objevilo mnoho vtipů. Na nich se objevují lidé s přeplněnými košíky plnými mouky a těstovin. Stejně tak se lidé posmívají vyprodaným regálům v obchodních řetězcích. Zatímco někteří se tomu jen smějí, jiní jsou strachem bez sebe. „Já se panice nesměji. Lidé se bojí o život, je proto třeba je informovat, to je nejlepší lék. U nás se pohybujeme v extrémech. Panika nebo naprostá ignorance v oblasti hygieny,“ říká doc. Roman Šmucler.

Kdy je panika už neúměrná dané události či situaci?

O tom, že je panika skutečně nebezpečná, jsme se mohli přesvědčit i u nás. „Davová panika třeba teď vykoupila respirátory, které lidé doma nepoužijí. Problémy mají lékaři a zastavují se i stavby a průmysl. Jiní lidé riskují zdraví, aby někdo měl nevyužitý respirátor ve skříni,“ vysvětluje Roman Šmucler.

Pouze zdravému člověku vadí, že není správná atmosféra na biatlonových závodech

Koronavirus je situace blízká chřipce. Zvládneme ji, ale budou i mrtví. Pohled člověka je dán tím, zda vám umírá babička (letos jich na chřipku umřelo 50), nebo jestli je zdravý -  to mu pak vadí, že není správná atmosféra na biatlonových závodech. Trocha paniky by měla přetrvat, aby se za rok nechali lidé očkovat proti chřipce a třeba koronaviru (pokud bude očkování). Máme málo očkovaných a hodně mrtvých, to ale média na rozdíl od koronaviru moc nezajímá,“ zdůrazňuje Roman Šmucler.

Místo paniky je třeba zlepšit hygienu

Panice lze předejít tak, že v případě některé z mimořádných situací nebo událostí budeme činit racionální kroky. Co se týče výskytu koronaviru, není třeba panikařit, ale musíme zlepšit hygienu. Kolik lidí v tramvaji nebo v metru dnes mělo roušku? A kolik jich tam na ostatní prskalo. Všichni ale filozofují nad nákupy těstovin...,“  upozorňuje doc. Roman Šmucler.

Informovanost nade vše

U nás vše začíná špatným stavem školství. Musíme lidi naučit, jak mají správně vykašlávat, že si mají čistit zuby a další základní hygienické návyky. Tohle vázne a v plánech to je. Leč skutek vesměs utek. Všichni spoléhají na vliv rodiny, ale to je někdy spíše peklo,“ varuje doc. Šmucler.

Panika podpořená médii

Média mají moc mimořádné situace ještě více zveličovat za účelem větší sledovanosti svých videí či příspěvků. Z poněkud vážné situace se tak rázem stává situace téměř nepřekonatelná. „Jsme v éře kliků. Pokud není titulek bombastický, nikdo článek nečte. Já to novinářům nevytýkám. Pokud napíší vyvážený článek, nemají 'kliky' a vyhodí je z práce...,“ vysvětluje Roman Šmucler.

Koronavirus je hrozivý i tím, že na něj není očkování

Mnohým je záhadou, proč se tolik panikaří zrovna kvůli koronaviru. Chřipka, ale i třeba angína jsou pro jedince s oslabenou imunitou totiž podobně nebezpečné. Již v minulosti se přitom už mockrát lidstvo muselo potýkat s mnohem nebezpečnějšími viry, například ebolou, o kterých se tolik nemluvilo. „Koronavirus je pro lidi lákavý i hrozivý tím, že proti němu není očkování. Víme, že je problém s chřipkou či spalničkami, ale lidé se nechtějí nechat očkovat, vesměs z lenosti. Tak se o tom nepíše, protože v tomto směru má i spousta novinářů černé svědomí. Ebola je fakt daleko. Jenže koronavirus bez očkování je krásná pohroma, které se nejde bránit. To ale není pravda. Jde to. Až 50 % lidí zachrání mytí rukou. Tak snad s tím teď více lidí začne,“ dodává doc. MUDr. Roman Šmucler, CSc.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články