Chyby v seriálu Četníci z Luhačovic: Všimněte si vykukujícího asfaltu i slepé vlakové stanice

Série historických detektivek z počátků první republiky.
Zdroj: Česká televize
Série historických detektivek z počátků první republiky přináší dvanáct příběhů, které onu dobu před téměř sto lety popisují, jak ji nejspíš neznáme.Jako historickou etapu, kdy morálka a zločinnost byly ovlivněny ještě před pár měsíci probíhajícím válečným konfliktem, nejkrvavějším v dějinách. Jako čas, kdy se vojáci vraceli z fronty, často překvapeni tím, co doma nalezli.Jako dobu, kdy válečný černý obchod zplodil společenskou vrstvu zbohatlých kšeftmanů i chudé, kteří neměli na jídlo.+ 6 fotek+ 7 fotek

Děj seriálu zavede diváky do roku 1919, kdy dva mladí četníci po ukončení školy přijíždějí na své první působiště. Čeká je opuštěná četnická stanice v lázeňském městě na jihu Moravy. Jakých dobových nepřesností se filmaři při natáčení dopustili?

Petra Járková
Petra Járková 13. 09. 2019 16:00

Herecké obsazení

Krátce po příjezdu vyšetřují svůj první velký kriminální případ četníci v podání Roberta Hájka a Martina Donutila. V seriálu se objeví i Robert Jašków, Karel Dobrý, Pavel Zedníček, Pavla Tomicová, Ondřej Malý nebo Igor Bareš.

Slepá vlaková stanice

Prezident Masaryk projíždí v seriálu vlakem Luhačovicemi na Slovensko. To je však nemožné, protože železniční stanice v Luhačovicích je slepá.

Neexistující eternitové krytiny

Ve scénách ve slunečních lázních jsou na stříškách vidět eternitové krytiny. Ty se však začaly vyrábět až v 30. letech minulého století, tudíž v roce 1919 na střechách být nemohly.

Nákladná výprava

Seriál se natáčel dvě stě dnů, na čtyřech desítkách lokalit, se 160 herci a téměř 1 600 kostýmy.

Četnická stanice

Četnická stanice byla vybudována na zámku v Lesním Hlubokém u Velké Bíteše, dále natáčení probíhalo v Jimramově, Prostějově, Luhačovicích či Mrákotíně. Seriál se natáčel i v okolí Znojma, v Brně nebo Praze. Seriálový Hotel Popper je ve skutečnosti Dům Bedřicha Smetany v Luhačovicích. Kostel z 1. dílu 1. série "Pytláci" je z malé vesničky na Vysočině, z obce Jasenice. Historická budova vlakového nádraží se nachází v Lednici. Ve 2. a 3. díle 1. série se děj mimo jiné odehrává na železnici. Lokalita k natáčení byla vybrána na Olomoucku, na trati č. 310 mezi obcemi Domašov nad Bystřicí a Hlubočky. Zámek, na kterém bydlel baron Jan Jiří Podhajský a jeho žena Vilma Hermína (Tereza Bebarová), se nachází v Hošticích u Kroměříže.

Vykukující asfalt

Ve scéně před Hotelem Popper je vidět, že část asfaltového chodníku není filmaři dostatečně posypána pískem a asfalt je tak vidět i na filmovém plátně.

Chybná SPZ

Paní Cmíralová alias Dana Batulková, matka jednoho z mladých četníků, bydlí podle příběhu na statku u Kroměříže. Její automobil Renault má však poznávací značku N 472 a je tedy zaregistrovaný až v Praze.

NA SNÍMKY ZE SERIÁLU ČETNÍCI Z LUHAČOVIC SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články