Sportem ku zdraví: Jóga vás může zbavit chronických bolestí zad

Sportem ku zdraví: Jóga vás může zbavit chronických bolestí zad
Zdroj: Pixabay
Vyzkoušejte novinku jógalates.Jóga a duchovní životHot jóga je pro spalování ideální.Při józe nejen hubnete, ale podporujete psychiku a protahujete tělo.+ 19 fotek+ 20 fotek

Při bolestech zad se mnohdy jeví jako nejjednodušší řešení svěřit se lékařské péči. Vhodným doplňkem však může být, jak nastiňují nejnovější vědecké studie, také pravidelné praktikování jógy.

Petra Járková
Petra Járková 10. 05. 2019 10:00

Bolesti zad jsou jedním z nejčastějších zdravotních problémů v západních zemích. Jejich projevy se mohou různit od intermitentních epizod bolesti různé intenzity po konstantní obtíže, které dokáží v nízké či vyšší míře omezit člověka v jeho běžném denním fungování.

Stačí jeden špatný pohyb

Objevit se mohou rychle – například při zdvižení těžšího břemene nebo po úrazu. Stejně tak se může bolest zad, která ve své chronické podobě přetrvává v rámci delších týdnů, vyvíjet postupně. Na jejím vzniku se zásadně podílí dlouhodobá expozice zátěže, a to ve statické i dynamické podobě.

Způsobů, jak se medicína snaží od chronických bolestí zad ulevit, je celá řada. Podobné bolesti jsou však vysoce individuální a recept na úlevu od nich rozhodně není univerzální.

Zlepšit stav může jóga

V poslední době však získává na popularitě řada alternativních přístupů, které mohou od bolestí zad ulevit. Jedním z nich je i jóga, jejíž pozitivní účinek na kostru, svaly, ale i žlázy s vnitřní sekrecí potvrzuje více než tisíciletá tradice jejího praktikování. A nyní se na její vliv na tělesné zdraví zaměřily i seriózní vědecké ústavy. Jóga dokáže ulevit od bolestí včetně chronických bolestí zad.

„V posledních letech, zřejmě i pod vlivem reklamních kampaní farmaceutických společností, panuje mezi lidmi často názor, že ke cvičení a rehabilitacím existují alternativy v podobě medikamentů. Ráda bych upozornila, že v 90 % případů žádné podobné řešení neexistuje, a ač to lidé neradi slyší, buď změní alespoň trochu svůj životní styl, nebo je budou bolesti trápit až nadosmrti, možná s krátkými pauzami, kdy tišicí prostředky bolest přehluší, ale v žádném případě ji nevyřeší,“ říká Věra Vojtěchová, instruktorka a zakladatelka center zdravého životního stylu Domů jógy.

Harvard potvrzuje: Jóga může od bolesti zad ulevit

Studie provedená vědci z nejprestižnějších lékařských vysokých škol Harvardu a Bostonu a publikovaná v roce 2017 v lékařském žurnálu Annals of Internal Medicine zaujímá k vlivu jógy na chronické bolesti zad jasné stanovisko – nejen fyzioterapií, ale i jógou lze příznivě ovlivnit zdravotní stav páteře.

Nejlepších výsledků je za určitých podmínek možné dosáhnout propojením těchto dvou přístupů:

Jóga, nebo fyzioterapie?

Účastníci byli rozděleni náhodně do tří skupin. Jedna z nich navštěvovala pravidelně po dobu 12 týdnů jednou týdně lekci jógy určené pro osoby s chronickými bolestmi zad, druhá skupina během 12 týdnů podstoupila 15 návštěv u fyzioterapeuta a poslední třetina obdržela edukační brožuru a další informace k domácí péči při bolestech zad. Vědci poté zdravotní stav účastníků sledovali po dobu dalších 40 týdnů.

Všechny tři skupiny účastníků po ukončení vykazovaly zlepšení fyzického stavu a úlevu od bolestí. U účastníků z první a druhé skupiny pak v mnohem vyšší míře došlo k tomu, že přestali užívat léky proti bolestem. Strukturovaný program cvičení jógy tak podle výsledků studie může být vhodným doplňkem léčby chronických bolestí zad.

Praktikujte raději pod dohledem

Správně vyhodnocené jógové pozice tedy mohou redukovat bolesti zad, posílit tělo a zlepšovat mobilitu. Jak popisuje Věra Vojtěchová, původem starověká indická filozofie i v současnosti v rámci praktikování kombinuje fyzické pozice s dechovými, relaxačními a meditačními technikami, jejichž společný efekt přináší zdravotní benefity.

Aby ale bylo podle odbornice praktikování skutečně účinné, nezbytné je provádět jógu pravidelně, a především zpočátku pod odborným dohledem lektora, případně fyzioterapeuta, který doporučí vhodné pozice pro vaše akutní problémy a zainstruuje vás v jejich správném provedení. „Nesprávně provedená pozice nemusí přinést kýžené benefity, naopak může přispět k rozvoji bolesti,“ upozorňuje fyzioterapeutka Eva Juráková.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články