Sportovní film Fair Play: Ucházel se o Oscara, ukazuje na osmdesátá léta v Československu a problém anabolik

Fair Play je český film režisérky Andrey Sedláčkové. Odehrává se v roce 1983 v Československu a vypráví o sprinterce Anně, která bojuje o účast na olympijských hrách a lidé okolo ní jí začnou podávat anabolické steroidy.
Zdroj: Česká televize
Fair Play je český film režisérky Andrey Sedláčkové. Odehrává se v roce 1983 v Československu a vypráví o sprinterce Anně, která bojuje o účast na olympijských hrách a lidé okolo ní jí začnou podávat anabolické steroidy.Film byl uveden na festivalu v Karlových Varech v hlavní soutěži.Osmdesátá léta v Československu. Mladičká sprinterka Anna (Judit Bárdos) se stává členkou Střediska vrcholového sportu.+ 3 fotky+ 4 fotky

Drsný český český film režisérky Andrey Sedláčkové se odehrává v roce 1983 v Československu a vypráví o sprinterce Anně, která bojuje o účast na olympijských hrách. Bohužel se však obklopí špatnými lidmi, kteří jí začnou podávat anabolické steroidy.

Petra Járková
Petra Járková 22. 01. 2020 16:00

Osmdesátá léta v Československu, doba normalizace a každodenní šedi. Právě sem je zasazený příběh mladičké sprinterky Anny, která se stává členkou Střediska vrcholového sportu. Její matka a trenér doufají, že splní kvalifikační limit a postoupí na olympijské hry.

Ucházel se o Oscara

Film byl vybrán jako zástupce českého filmu, který se ucházel o Oscara v sekci cizojazyčný film za rok 2014.

Neúčast na olympiádě

V roce 1984 se československý olympijský tým skutečně neúčastnil letních olympijských her. Stalo se tak poprvé v naší historii.

Předpokládaný časový úsek

Jelikož se film točí okolo 23. letních olympijských her, tak lze předpokládat, že se odehrává mezi roky 1983 až 1984.

Dostupná anabolika

Stromba je známé anabolikum, které se hojně užívalo v 80. letech minulého století. Používalo se napříč celým sportovním odvětvím, nejen v SSSR. Mezi tehdejší látky patří třeba Dianabol nebo Agovirin.

Nutnost fyzických předpokladů

Zájemkyně o hlavní roli se vybíraly nejprve podle fyzických předpokladů a až potom podle hereckých. První slovo měl atletický trenér. Judit Bárdos a Eva Josefíková, které byly nakonec vybrané, podstoupily šest měsíců před natáčením atletický trénink, aby byly v kondici a jejich běh ve filmu působil věrohodně.

Nutnost dabingu

Judit Bárdos, která je Maďarka, neovládá češtinu. Při postsynchronech ji proto nadabovala Berenika Kohoutová.

NA SNÍMKY Z FILMU FAIR PLAY SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

NA SPORTOVNÍ FILM FAIR PLAY SE MŮŽETE PODÍVAT DNES VEČER OD 21:15 NA ČT1

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články