Tchyně královny Alžběty byla těžce zkoušená osudem: Princezna Alice trpěla schizofrenií a léčil ji i Sigmund Freud

Tchyně královny Alžběty byla těžce zkoušená osudem: Princezna Alice trpěla schizofrenií a léčil ji i Sigmund Freud
Zdroj: Profimedia.cz
Rok 1949 - se synem Charlesem, když mu bylo asi 8 měsíců.Rok 1961 - při tanci s prezidentem Kwame Nkrumahem během návštěvy Ghany.Rok 1953 - Královna s princem Philipem po korunovaci.Rok 1972 - s nizozemskou královnou Julianou a princem Bernhardem.+ 11 fotek+ 12 fotek

Příběh britské královské rodiny může díky seriálu Koruna, který právě běží na Netflixu, sledovat celý svět. Diváci se tak mohou dozvědět více i o vztahu prince Philipa s jeho matkou – princeznou Alicí z Battenbergu, která byla těžce zkoušená osudem. Dlouho ji totiž trápily zdravotní problémy, byla jí diagnostikována schizofrenie a také hodně riskovala během druhé světové války. Nakonec se dožila 84 let.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 18. 11. 2019 12:05

Alice z Battenbergu, která se narodila 25. února roku 1885 na hradě Winsdor, přišla na svět jako hluchá, přesto dokázala číst v několika jazycích. Vzhledem k tomu, že část svého dětství strávila v Německu, velmi dobře ovládala i němčinu.

Čtyři dcery a syn Philip

Byla vychovávána jako anglická princezna a v roce 1903 se vdala za prince Andrewa z Řecka a Dánska. Svatba se konala v Německu, pár ale spolu žil v Řecku, kde na svět přivedli pět dětí: čtyři dcery a nejmladšího syna - prince Philipa, který se narodil na Korfu. Se všemi ale později přerušila vztahy a ani jedné ze svých dcer dokonce nebyla na svatbě.

Složitý byl i její vztah k Řecku. Její manžel Andrew byl totiž obviněn z toho, že mohl za porážku Řeků ve válce s Tureckem, která probíhala v letech 1919 až 1922, a tak musel žít v exilu. Právě proto poté princ Philip začal navštěvovat školu v Anglii.

Léčil ji Sigmund Freud

Andrew byl po velkém válečném neúspěchu málem popraven a Alice musela vyhledat pomoc psychologa. Začala se totiž chovat velmi neobvykle - byla jí diagnostikována schizofrenie, a proto jí byla doporučena tehdy rozmáhající se terapie formou psychoanalýzy. Podle informací z Britské psychologické společnosti si ji vzal na starost rodák z Příbora Sigmund Freud.

Princezna se léčila ve švýcarském azylu, kde zůstala až do třicátých let. Freud údajně věřil tomu, že Aliciny problémy vycházejí z její sexuální frustrace a doporučil, aby jí byly zrentgenovány vaječníky. Princ Andrew však silně pochyboval o tom, zda všechny tyto terapie potřebuje a oba dva se v té době začali značně odcizovat.

Je otázkou, nakolik byla Philipova matka skutečně nemocná, jisté ale je, že se hodně angažovala během druhé světové války, kdy v Řecku pomáhala s útěkem několika Židů. Mimo jiné pomohla rodině Cohenových, kterou schovávala ve svém paláci a zabránila členům gestapa, aby ji u ní našli. Právě díky Alici je rodina Cohenů stále naživu a od roku 2018 žije ve Francii. Během války také pracovala jako zdravotní sestra a asistovala u operací.

Je pochována v Jeruzalémě

Mimo jiné založila klášterní společnost Martha a Mary a v roce 1967 se přestěhovala z Atén zpátky do Anglie, kde se znovu setkala s princem Philipem. Zemřela o dva roky později v Buckinghamském paláci ve věku 84 let. Když umírala, promluvila i k Philipovi. "Nejdražší Philipe, buď statečný a pamatuj si, že tě nikdy neopustím. Vždy mě najdeš, když to budeš potřebovat," tak zněla její dojemná slova.

Nejprve byla pohřbena na hradě Windsor, odkud byly její ostatky převezeny do Jeruzaléma, což bylo její přání. Zanechala za sebou mnoho velkých činů a nejen ve Velké Británii na ni často vzpomínají.

PODÍVEJTE SE DO GALERIE NA UNIKÁTNÍ SNÍMKY KRÁLOVNY ALŽBĚTY II.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články