Tip na výlet: Vyrazte na hrad Točník opředený pověstmi

Tip na výlet: Vyrazte na hrad Točník opředený pověstmi
Zdroj: Wikimedia Commons/Wolkenkratzer – Own Work, CC BY SA 4.0

Hrad Točník, který založil v letech 1398-1401 Václav IV., syn Karla IV., se nachází ve Středočeském kraji. Tento reprezentační hrad, který nechal Václav IV. postavit na kopci kousek nad svým původním sídlem, hradem Žebrákem, je opředen mnoha pověstmi. Proč se o něm říká, že tam straší a jaké záhadné příběhy se vypráví o místním jezírku?

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 31. 07. 2020 09:00

Hrad Točník, který stojí v malé obci nedaleko města Hořovice je skutečnou pýchou Hořovicka. Není se čemu divit. Dříve se na něm totiž konaly i významné státnické schůze, a i když jde dnes už spíše jen o zříceninu, svůj majestátní vzhled si zachoval do dnešních dnů. Kromě toho leží uprostřed nádherné krajiny plné luk a lesů. Také proto potkáte při výšlapu na hrad mnoho zvířat, která pobývají v ohradách těsně pod ním. Žijí tu nejen ovce a kozy, ale také prasata a spousta dalších domácích zvířat.

Potkáte tu medvědy

Přímo u hradu je výběh s medvědy Agátou a Martinem, kteří jsou zvyklí na pozornost návštěvníků. V dostatečně velkém výběhu je můžete vidět, jak si hrají, koupou se, nebo jen tak lebedí. Není se tak čemu divit, že právě medvědi patří mezi největší místní lákadla pro návštěvníky.

Pověst o jezírku

O hradu Točník se dodnes vypráví mnoho bájí a pověstí. Sám král Václav IV., který nechal hrad postavit, údajně věřil, že tam straší. Jednou ze známých historek je také pověst o místním jezírku v hradním příkopu. Podle ní v něm totiž žijí děsivá stvoření a příšery. Kromě toho se u něj údajně zjevují také přízraky. Navíc se neví ani to, kudy se do jezírka dostává voda a kudy odtéká. Na konci 19. století z něj byla údajně voda záměrně zcela vyčerpána, ale na jeho dně se nic nenašlo. Když pak přišli místní lidé za dva dny opět k jezírku, bylo záhadně zase plné vody až do výše přes 10 metrů.

O jezírku u hradu se ale traduje ještě několik dalších záhadných příběhů. Navíc mu bývá přičítána zvláštní moc. Dříve kolem něj rostly vysoké stromy, proto se mu říkalo Černé. Někteří lidé také vypráví pověst o chlupatých černých rybách, které byly v jezírku viděny. Jiní zase věří, že se v něm objevují duše zemřelých, které král Václav nechal popravit nebo jejich popravě přihlížel.

Otevírací doba hradu

Hrad můžete navštívit v každý den kromě pondělí, tedy ve dnech od úterý až do neděle. Navíc se nemusíte bát, že byste návštěvu nestihli, protože otevírací doba je až do konce prázdnin od 9:00 do 18:00 hodin. V září je pak o něco kratší, tedy od 10:00 do 17:00 hodin. V rámci vstupenky můžete absolvovat nejen samostatnou prohlídku hradu, ale také prohlídku hradu s průvodcem. Navíc je možné tu zakoupit vstupenku, díky které se podíváte nejen na hrad Točník, ale i na nedalekou zříceninu hradu Žebrák kousek pod ním.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články