Trápí vás strie? Pomůže změna životního stylu a sádlo

Zubní pasta dopomůže ke krásné pleti.
Zdroj: Pixabay.com

Nejspíš každá žena se snaží vypadat co nejlépe. Někdy ale různé životní události prostě zanechají na těle stopu. Přibírání na váze, těhotenství, porod a další skutečnosti mohou způsobit, že se na těle objeví malé nevzhledné prasklinky nazývané strie, které vznikají při větším zatížení pokožky. Sice časem trochu světlají, než k tomu ale dojde, trvá to většinou delší dobu. Jak je možné celý proces urychlit? Přečtěte si, co vše pro to můžete udělat i jak na správnou domácí péči.

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 05. 01. 2020 08:00

Proč vznikají?

Za to, že se vám strie tvoří ve velkém, může pravděpodobně hned několik faktorů. Které to jsou?

  • Genetika. Za zvýšenou tvorbou strií stojí často i dědičnost. Pokud někdo z vašich rodičů nebo prarodičů trpěl jejich zvýšeným výskytem, je možnost, že to čeká i vás. Stále ale platí, že tvorbu strií můžete alespoň částečně zmírnit.
  • Hormonální změny. Přirozené výkyvy hormonů například v pubertě, menopauze či těhotenství mohou mít za následek vznik nevzhledných jizviček. Hormonální nerovnováhu může způsobit také porucha ve vylučování hormonů a některé léky obsahující steroidy a kortikoidy.
  • Rychlé přibírání na váze. Pokud nechcete strie, dejte si pozor na příliš rychlé výkyvy vaší váhy. A to obzvláště směrem nahoru. Kůže nemusí zvládnout extrémní napětí, a proto lehce popraská. Obecně platí, že ve vyšším věku se tak stává častěji.
  • Těhotenství. Toto období je samo o sobě jiný stav. Tělo se při něm musí vyrovnávat s celou řadou nových procesů. U každé ženy probíhá individuálně, i co se týče rizika vzniku jizviček. Dá se ale říci, že čím jsou větší plod, silnější hormonální výkyvy a rychlejší přibírání na váze, tím je riziko výskytu strií vyšší.

Nesprávná životospráva. Dalším důležitým faktorem ovlivňujícím praskání kůže je celková životospráva. Pokud zásady zdravého životního stylu nedodržujete, budete mít k ochabnutí pokožky větší sklony.

Jak jim předcházet?

Pokud se obáváte vzniku strií nebo jejich rozšíření, zkuste vylepšit vaši životosprávu. Důležité je hlídat si váhu, pokožku pravidelně mazat, jíst vyváženě, pít dostatek tekutin a nezapomínat ani na zdravý pohyb. Užívejte doplňky stravy s vitaminem E a kolagenem. Vhodnou prevencí je posilování náchylných částí těla, jako jsou břicho, stehna nebo boky. Dopřejte si i pravidelné prokrvující masáže.

Co dělat, když se objeví?

I v případě výskytu strií je dobré pokožku nadále mazat speciálními krémy z lékárny. Sáhněte po léčivech obsahujících panthenol, bepanthen, rakytník nebo kostival. Pomoci ale mohou i rady našich babiček. Z domácích zdrojů na strie vyzkoušejte sádlo, olivový či kokosový olej. Naneste je na postižené místo a pokožku promasírujte. Dejte ale pozor, aby sádlo neobsahovalo sůl, která by mohla pokožku ještě více podráždit.

Odborné odstranění jizviček

V případě dlouhodobých potíží se zjizvenou pokožkou je možné vyhledat pomoc odborníka. Ani ta ale nezaručí jejich úplné zmizení. Existuje mnoho způsobů, kterými lze nevzhledné praskliny odstranit, nebo alespoň zesvětlit. Mezi oblíbené patří například laserová metoda, microdermabraze nebo novější metoda prostřednictvím mikrojehličkové radiofrekvence.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články