Uběhlo 112 let od narození Astrid Lindgrenové: Syna dala z nedostatku financí do pěstounské péče, Pipi četla dceři před spaním

Astrid Lindgrenová, zvuk výslovnost, rodným jménem Astrid Anna Emilia Ericssonová, povídky, divadelní hry, poezii, filmové a divadelní scénáře. Její knihy byly přeloženy do 70 jazyků ve více než 100 zemích po celém světě.
Zdroj: Profimedia
Astrid Lindgrenová, zvuk výslovnost, rodným jménem Astrid Anna Emilia Ericssonová, povídky, divadelní hry, poezii, filmové a divadelní scénáře. Její knihy byly přeloženy do 70 jazyků ve více než 100 zemích po celém světě. Astrid Lindgrenová vyrůstala v městečku Vimmerby ve Švédsku.Mnoho jejích knih je inspirováno vlastním dětstvím, které strávila na farmě svého otce Samuela Augusta Ericssona. Astrid byla druhým dítětem, narodila se rok po Gunnarovi, následovaly další dvě dívky, Stina a Ingegerd.V roce 1923 začala pracovat v lokálním tisku, ale do dvou let otěhotněla s ženatým kolegou a byla nucena pod tlakem okolí odejít z domova.+ 6 fotek+ 7 fotek

Švédská spisovatelka Astrid Lindgrenová patří k nejznámějším a nejprodávanějším autorům knih pro děti. Autorce knih jako Pipi Dlouhá punčocha nebo Děti z Bullerbynu by dnes bylo 112 let. Co jste nejspíš nevěděli o jejím osobním životě?

Petra Járková
Petra Járková 14. 11. 2019 08:00

Nejčtenější dodnes

V lednu roku 2020 uplyne již 18 let od smrti švédské spisovatelky Astrid Lindgrenové, která je dodnes nejčtenější švédskou autorkou. Její knihy byly přeloženy do více než 80 jazyků a vydány ve více než 100 zemích. Počet vydaných výtisků jde do desítek milionů.

Ženatý kolega

Lindgrenová otěhotněla s ženatým kolegou z lokálního tisku, který měl již sedm dětí, tudíž byla pod tlakem okolí nucena odejít z domova. V Kodani roku 1926 porodila syna Larse, kterého z nedostatku financí dala do pěstounské péče.

Útěk z domova

Poté odjela do Stockholmu, kde začala pracovat jako sekretářka. V dubnu 1931 se provdala za Sture Lindgrena, který se kvůli ní rozvedl, což jí umožnilo vzít si zpět syna. Roku 1934 se jí navíc narodila dcera Karin.

Kritika knih

Nejednou si vysloužila kritiku, že svými knihami kazí děti. Všechny je napsala těsnopisem a ani vzhledem k velké oblíbenosti jí nikdy nebyla udělena Nobelova cena za literaturu. Několikrát však byla zvolena nejpopulárnější osobou ve Švédsku a získala dlouhou řadu významných ocenění a čestných doktorátů na nejrůznějších místech na světě.

Pipi Dlouhá punčocha

Lindgrenové nejslavnější postava Pipi Dlouhá punčocha vznikla z příběhů, které vyprávěla své dceři před spaním. Kniha se rychle stala velmi úspěšnou a udělala z Lindgrenové mezinárodně známou autorku.

Podporovatelka práv

Astrid Lindgrenová aktivně podporovala práva dětí a zvířat, stejně jako práva menšin. Za tuto činnost jí byla v roce 1994 udělena cena Right Livelihood Award.

NA FOTKY SPISOVATELKY ASTRID LINDGRENOVÉ SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články