Udržitelná móda: Trend, který odstartovala zbytečná smrt 1129 lidí, bojuje za záchranu planety

Udržitelná móda: Trend, který odstartovala zbytečná smrt 1129 lidí, bojuje za záchranu planety
Zdroj: pixabay.com
K udržitelné módě se začínají hlásit také velké módní řetězce. Tento kabátek je vyrobený z polyesteru, který je recyklovaný.Slow fashion umí být i stylová. S těmito šaty s květinovým vzorem budete nejen trendy, ale také přispějete k záchraně planety.Tyto šaty rozhodně využijete více než jednu sezónu. Jsou vyrobené z kvalitního a vzdušného materiálu, který vám zajistí pohodlnost. Tričko vyrobené ze 100% organické bavlny. Jeho nařasení v dekoltu působí elegantně. + 1 fotka+ 2 fotky

Nemám co na sebe - tak tenhle pocit zažila snad každá žena. Jelikož v dnešní době je výběr oblečení velký a pro všechny cenově dostupný, není tedy problém vyrazit na nákupy a svůj šatník obnovit. Přemýšlela jste ale někdy nad tím, jaký příběh za daným kusem oblečení stojí a že zběsilé nákupy mají špatný vliv na naši planetu?

Klára Trousilová
Klára Trousilová 27. 02. 2020 14:00

V současnosti je módní průmysl druhým nejhorším znečišťovatelem naší Země. Proto se poslední dobou šíří trend tzv. udržitelné módy. Návrháři vyrábějí oblečení tak, abychom je po pár nošeních nemuseli vyhodit a nahradit novým. Proto jsou tyto kousky nadčasové a produkované z kvalitních materiálů. Současně designéři kladou důraz i na to, aby byly šaty vyráběné v dobrých pracovních podmínkách a za důstojné mzdy a bez přispění dětské práce. K trendu slow fashion neboli pomalé módě se hlásí stále více známých osobností a módních návrhářů, například Stella McCartney, Julia Roberts, Emma Watson či Cate Blanchet.

Tragédie v Bangladéši

V dubnu v roce 2014 došlo v bangladéšské textilce Rana Plaza k obrovské tragédii. Osmipatrová budova textilky se zřítila a zabila 1129 zaměstnanců. Stavba, kde měly být pouze kancelářské prostory, nezvládla zátěž šicích strojů. I když se den před touto tragédií objevily na stěnách praskliny, zaměstnanci do práce nastoupit museli. V opačném případě by jim nebyla vyplacena měsíční mzda.

Na základě této tragédie vznikla dohoda nazývaná The Arrangement, která měla zajistit odškodnění pozůstalých a obětí.  Později také vyšlo najevo, že v této fabrice šily oděvy například Benetton či Mango.  Jelikož se zpráva o tomto neštěstí rozšířila do celého světa, začalo se o módě přemýšlet i z jiného úhlu.

Móda jako největší znečišťovatel životního prostředí

Módní průmysl ročně vyprodukuje zhruba 150 miliard kusů oblečení. Vzhledem k tomu, že počet obyvatelstva roste, dochází také ke zvyšování této produkce. Dle OSN by to v roce 2030 mělo být o další dvě třetiny. Podle společnosti Deloitte, která v roce 2013 vydala studii k tomuto problému, se za posledních padesát let zvýšil textilní odpad šestinásobně.

Je také prokázáno, že 17 – 20 % znečištění vody pochází právě z výroby textilu. Kontaminace vody vzniká zejména při jeho barvení. V tomto procesu se totiž používá asi 8000 chemických látek, které se následně dostanou  do vody. Jenom k výrobě jednoho bavlněného trička se použije zhruba 2700 litrů vody.

Přispějte k pomoci planetě i vy

Předtím, než se vydáte na nákupy, tak se zkuste zamyslet, jestli opravdu nové oblečení potřebujete. Co probrat šatník a nezkusit zkombinovat starší kousky s těmi novějšími? Pokud se vám nějaký kousek v obchodě zalíbí, určitě si přečtěte, kde byl vyrobený a z čeho je složený. Víte, že textil z umělého vlákna se v přírodě rozkládá stovky let? Proto dejte raději přednost 100% přírodní bavlně či bambusu.

Rozhodně se také nebojte oblečení nakupovat v second handech. Proč nesáhnout po výrobku, který již nikdo nechce, ale vám se líbí? Poslední dobou se rovněž začíná rozšiřovat tzv. swapování. Tedy výměna oblečení. Tyto akce probíhají po celé České republice. Přineste kousek, který se vám již nelíbí, a na oplátku si vyberte jiný, který víte, že unosíte.

NA UDRŽITELNOU MÓDU SE PODÍVEJTE DO NAŠÍ GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články