Ukrajinská Miss přišla o svou korunku kvůli mateřství. Teď se chce soudit a vybojovat nová pravidla v soutěži krásy

Ukrajinská Miss přišla o svou korunku kvůli mateřství. Teď se chce soudit a vybojovat nová pravidla v soutěži krásy
Zdroj: Profimedia.cz

Spousta mladých dívek sní o tom, že se jednou stanou modelkami a královnami krásy. Některým z nich se to v životě skutečně povede, jako třeba Ukrajince Veronice Didusenko, která se loni stala Miss Ukrajiny. Jenže nadšení jí vydrželo jen pár dní, byla totiž diskvalifikována a přišla o svou korunku. Proč?

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 04. 12. 2019 12:31

I v současné době může docházet k diskriminaci. A to nejen skrytě, ale i v celosvětových soutěžích, jako je například Miss World. Veronika Didusenko je toho jasným příkladem. Nejkrásnější ženě Ukrajiny za rok 2018 totiž byla odňata její korunka krásy jen kvůli tomu, že je matkou pětiletého syna.

„Když jsem vyhrála, byla jsem v šoku. Ale ještě ve větším šoku jsem byla, když mi korunku po pár dnech odebrali. Cítila jsem se velmi poníženě," svěřila se Veronika pro web wionews.com.

Organizátoři nechtějí vzít dítěti matku na celý rok

Na druhou stranu, Didusenko pravidla Miss World znala, a tak věděla, že soutěžící nesmí být vdané a nesmí mít děti. Ukrajinská kráska navíc podepsala prohlášení o tom, že je bezdětná a svobodná, ale tato zastaralá a diskriminační pravidla odmítla respektovat. „Být matkou nemá žádný vliv na moje schopnosti být profesionálkou, úspěšnou modelkou a dělat svou práci dobře," prohlásila.

K celé kauze se vyjádřila i ředitelka Miss England Angie Beaslye. „Pravidlo je spojeno hlavně s blahobytem dítěte. Když vyhrajete Miss World, strávíte celý rok cestováním po světě. Je to práce, jste zaplacení jako globální ambasador a organizátoři nechtějí vzít dítěti matku na celý rok," zdůraznila.

Ukrajinská modelka se však nechce jen tak vzdát a hodlá bojovat. Pravidla této uznávané soutěže jí totiž přijdou staromódní a směšná, a proto se rozhodla poslat do Londýna dopis organizaci Miss World. Odpovědí se však zatím nedočkala, a tak společně se svým právníkem plánuje podat stížnost u britské komise pro lidská práva.

Bojuje za změnu pravidel

Její plán je jasný: bojuje za budoucí úpravu pravidel a nulovou diskriminaci kvůli dětem. Velké podpory z celého světa se jí dostává i na sociálních sítích. „Chci, aby matky pochopily, že mohou dosáhnout každého ze svých snů. Ve 21. století ženy dokážou úspěšně zvládat rodičovství i kariéru a nic jim v tom nemůže zabránit", vzkázala teď už bývalá ukrajinská Miss všem matkám. „Kampaň proti zastaralým pravidlům povedu tak dlouho, dokud nebudou změněna pravidla," dodala odhodlaně.

Nyní jí na Instagram dennodenně chodí nespočet zpráv od žen, které jsou matkami a chtějí si plnit své sny. Didusenko dokonce přiznala, že ji několik zpráv rozplakalo a proto svůj boj nevzdá. Každá matka si přece může plnit své sny!

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články