Výstava Junek Jinak: Romský fotograf aktů mění tvorbu. Křičeli na něj, že je nacista, zapózoval mu český herec

Výstava netypické tvorby předního českého fotografa Milana Junka proběhne 6.3.2020.
Zdroj: Milan Junek
Výstava netypické tvorby předního českého fotografa Milana Junka proběhne 6.3.2020.Výstava netypické tvorby předního českého fotografa Milana Junka proběhne 6.3.2020.Výstava netypické tvorby předního českého fotografa Milana Junka proběhne 6.3.2020.Výstava netypické tvorby předního českého fotografa Milana Junka proběhne 6.3.2020.+ 6 fotek+ 7 fotek

Kdo by neznal jednoho z nejtalentovanějších fotografů současnosti - Milana Junka. Tento romský umělec má nejen pohnutý osud a v dětství si prošel peklem, ale má i neuvěřitelný dar zachytit lechtivé kompozice s noblesou a elegancí. Nyní je však všechno jinak a Junek se rozhodl ukázat světu, že umí fotit i jiné věci než erotiku.

Petra Járková
Petra Járková 02. 03. 2020 16:00

Romského fotografa Milana Junka většina z nás zná jako talentovaného fotografa aktů. Nyní se však Milan chce ukázat i jinak a dát všem na vědomí, že umí perfektně nafotit také jiné věci. A co by mohlo být víc než druhá světová válka! Nejhrůznější část naší historie, kterou je dobré si připomínat.

Mladí o válce nemají tušení

"Je dobré si připomínat, že tu něco takového bylo, sám jsem se několikrát setkal s tím, že mladá generace o tomto tématu vůbec nic nevěděla," prozradil motiv uspořádání netradiční výstavy Junek. Ten se navíc seznámil a spřátelil s mladým hercem a modelem Lubomírem Semanem, který je kromě umělecké sféry nadšeným členem Vojenského historického klubu. Slovo dalo slovo a herec se rozhodl stát Junkovi modelem. Nutno říct, že je na fotkách herecká zkušenost i modelingový dril skutečně znát a výsledné fotografie jsou neskutečné.

Kam se vypravit

Pokud vás tedy baví tématika druhé světové války, pak neváhejte a udělejte si 6. března od 19 hodin čas a zajděte na výstavu, která proběhne v pražské kavárně Kafe v kufru na Vinohradech. Vstup je dobrovolný a výstava je prodejní, tudíž si některou z krásných tématických fotografií můžete odnést domů.

Nepřiměřené reakce

Když se fotografie připravovaly a herec byl na place, ne vždy se setkal s pochopením. Reakce lidí byly různé. Ne všichni pochopili, proč by měl být Lubomír v německé uniformě zachycen jako umělec, když Němci byli vrazi.

"Rozhodně bych rád uvedl, že nijak nepodporuji nacismus, vzhledem k barvě mé kůže by to bylo i dost divné," směje se fotograf a dodává: "Jak už jsem říkal, Luboš je členem historického klubu a svůj volný čase věnuje právě sbírání těchto krásných starožitných uniforem, proto jsme toho chtěli využít a ukázat národu, jakou krásu nosili vojáci za války na sobě."

Češi i Němci byli hrdinové

Junek sám říká, že jako fotograf vůbec neřešil, zda šlo o vraha nebo hrdinu, ale hlavně chtěl zachytit pocit, který v ten daný moment model představoval. Navíc, jak poznamenává, ani Němci to neměli snadné. Mnoho slušných německých mužů muselo jít do války, ve které byli zraněni, zabiti nebo se po jejím skončení neměli kam vrátit. Nejeden přišel o celou rodinu.

"Je přece jedno, jestli trpěl Čech nebo Němec, každý člověk trpí stejně. I Němci se snažili svrhnout Hitlera a i mezi Čechy byli podvodníci a udavači. Jak já rád říkám, nic není jen černé nebo bílé," objasňuje svou vizi Junek a dodává, že už se nemůže dočkat, až uvidí výrazy návštěvníků. Za ta léta už totiž pozná, jaké emoce v nich daná fotografie vzbuzuje.

NA FOTKY, KTERÉ MŮŽETE NAŽIVO VIDĚT NA VÝSTAVĚ, SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články