Legenda trampské hudby Wabi Ryvola: Žil s polovinou plic, podlehl v 59 letech rakovině

Legenda trampské hudby Wabi Ryvola: Žil s polovinou plic, podlehl v 59 letech rakovině
Zdroj: Archiv autora
Písničkář Wabi Ryvola je legendou trampské hudby, jeho nejznámější písně zlidověly a známe je od táborových ohňů.Vojenskou službu si Wabi Ryvola odsloužil u tzv. pétépáků, stavěl silnice, pracoval na polích, kácel stromy.Je považován za zakladatele moderní trampské písničky spolu se svým bratrem Mikim.V roce 1963 založili bratři Wabi a Miki Ryvolovi trampskou hudební skupinu Hoboes.+ 2 fotky+ 3 fotky

Písničkář Wabi Ryvola je legendou trampské hudby. Jeho nejznámější písně, jako je Zvláštní znamení touha, Tereza, Hejno vran či Sedmnáct dnů, zlidověly a známe je od táborových ohňů. Ryvola jich napsal téměř tři sta a určitě by jich ještě mnoho přibylo, kdyby v 59 letech nepodlehl rakovině plic. Ryvola se narodil před 85 lety, 4. dubna 1935.

Milan Valden
Milan Valden 04. 04. 2020 07:30

Vlastním jménem byl Jiří Ryvola a pocházel z Kladna. Vyučil se soustružníkem, studoval gymnázium a nakonec vystudoval Střední průmyslovou školu strojní v Kladně. Z gymnázia byl v roce 1948 vyloučen, protože roznášel letáky, které odmítaly a odsuzovaly sloučení sociálně demokratické strany s komunisty. Jeho otec byl přesvědčeným sociálním demokratem a za své postoje byl odsouzen k 18 měsícům podmíněně.

Trampská skupina Hoboes

Vojenskou službu si Wabi Ryvola odsloužil u tzv. pétépáků, tedy u Pomocných technických praporů. Stavěl silnice, pracoval na polích, kácel stromy. V roce 1957 složil svoji první píseň Blues dřevorubce. Po vojně nastoupil jako horník do Dolu Nosek v Kladně. V roce 1960 byl přijat za člena trampské osady Zlatý klíč. Osadu založil s kamarádem Jindřichem Pitrou Wabiho o sedm let mladší bratr Miki Ryvola (vlastním jménem Mirko) v roce 1956. Od roku 1968 budoval Zlatý Klíč na jihu Čech osadní sídlo zvané Fort Hazard.

V roce 1963 založili bratři Wabi a Miki Ryvolovi trampskou hudební skupinu Hoboes. Jejich písničky byly ovlivněny swingem a pravověrní trampové si na ně museli chvíli zvykat. Brzy se však staly velmi oblíbenými. Bratři vyhráli první soutěžní večer trampských písní pořádaný v Lucerně a později sbírali ceny na Portě. Dnes jsou považováni za zakladatele moderní trampské písničky. Hudební kritik Jiří Černý napsal, že trampskou hudbu vyvedli z kaňonů, peřejí a askalonových akordů a vtiskli jí novou poetiku, melodiku i pohled na svět.

Jak zpíval, tak žil

Charismatický Wabi Ryvola se stal legendou už za svého života. Byl opravdovým bohémem, měl rád krásné ženy, pivo, rum a cigarety, vykouřil jich až čtyřicet denně. Byl třikrát rozvedený, střídal zaměstnání, na koncertech občas zapomínal texty. Ale publikum ho milovalo. A za drsnou maskou rebela se skrýval citlivý člověk, který neváhal pomoci přátelům. Složil téměř tři sta písní a psal také povídky, které nejprve vycházely v samizdatu.

Skupina úspěšně vystupovala na koncertech, v televizi i na soutěžních přehlídkách. Sám Wabi Ryvola později vzpomínal: „Když se to začalo kolem nás rozjíždět, zaskočilo nás to. Zvali nás do televize, v Rokoku jsme měli samostatný pořad, kde s námi spoluúčinkoval Matuška, Štědrý i Pilarová, dělali jsme seriál Šest strun v údolí. Uvažovali jsme o profesionalizaci, ale pak jsme couvli. Vyzkoušeli jsme to, čemu se říká šňůra... My byli zvyklí dělat nadoraz a teď jsme se najednou ocitli v situaci, že odzpíval pan zpěvák s orchestrem a po něm jsme vylezli na jeviště my z lidu, jako z toho trampského amatérského podhoubí. Byli jsme utahaní, nevyspalí, potáceli jsme se od štace ke štaci a těšili se domů. Od té doby se hluboce skláním před špičkovými hvězdami, před těmi Gotty a Vondráčkovými, co dokážou tohle vydržet a zachovat si přitom úsměv a normální přístup k životu. To je tedy řehole!“

Život žil naplno

A takto na Wabiho Ryvolu vzpomínal v jednom rozhovoru kytarista Roman Horký, který s ním hrával: „Písničky míval hotové za patnáct dvacet minut, někdy za hodinu. Dostal nápad, sedl a zahrál je. Byl to člověk, který si s textem příliš nehrál, nehledal perfektní rýmy. Psal syrově, a ta syrovost je z jeho písniček slyšet. Měl jasnou myšlenku, kterou do nich prostě vložil. Pro mě byl naprostý génius… Na nic si nehrál. Opovrhoval slávou, a když ho třeba zvali do televize, nešel. Zemřel v devětapadesáti letech. Byl to klasický tramp, kterého zajímal osud jeho kamarádů. Svůj život prožil naplno…“

Nemoc a předčasná smrt

Wabi Ryvola byl zakládajícím členem České tábornické unie, v které působil až do roku 1993, kdy ho z ní kolegové vyloučili údajně pro jeho neukázněnost a bohémství. Svojí činností Wabi inspiroval tisíce mladých lidí a trampů.

Od roku 1988 trpěl vážnou chorobou, rakovinou plic. Lékaři mu odebrali polovinu plic, také díky tomu přestal kouřit. V roce 1988 se zúčastnil 3. světového trampského potlachu ve Švýcarsku, v roce 1991 s bratrem Mikim navštívil Austrálii a v roce 1993 se zúčastnil 4. světového trampského potlachu v americkém Coloradu. Zemřel 27. února 1995 v Praze ve věku 59 let. Jeho odkaz a především písně ale žijí dodnes.

DALŠÍ INFORMACE O WABIM RYVOLOVI NAJDETE VE FOTOGALERII:

Použité zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Wabi_Ryvola

https://www.novinky.cz/kultura/clanek/kytarista-roman-horky-wabi-ryvola-pro-me-byl-naprosty-genius-71285

https://www.extrastory.cz/pred-20-lety-zemrel-wabi-ryvola-legendarni-trampsky-pisnickar-s-dzinovou-ksiltovkou.html

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články