Alain Delon a Jean-Paul Belmondo: Hádali jsme se jako dva milenci, říkal Bébel

Alain Delon a Jean-Paul Belmondo: Hádali jsme se jako dva milenci, říkal Bébel
Zdroj: se souhlasem České televize
Poloviční šance: Jednoho dne se ukáže, že Léo Brassac (Jean-Paul Belmondo) a Julien Vignal (Alain Delon) jsou potenciálními otci poněkud nezvedené dcery.Alice (Vanessa Paradis) si totiž ráda půjčuje luxusní automobily, a to bez vědomí jejich majitelů...A potíže na sebe nenechají dlouho čekat. Alice se zaplete s ruskou mafií, která hodlá "převzít" Francouzskou riviéru.To donutí oba možné otce vrátit se do akce a vypořádat se s mafiány.+ 7 fotek+ 8 fotek

Jean-Paul Belmondo a Alain Delon patří k největším hereckým legendám 20. století. Před kamerou se setkali jen zřídka, ale když k tomu došlo, stálo to za to. Jako ve snímku Poloviční šance, v němž hrají otce problémové dívčiny v podání Vanessy Paradise.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 28. 01. 2022 10:00

Dobrodružný film Poloviční šance: Alice (Vanessa Paradis) si hrozně ráda půjčuje luxusní auta bez vědomí jejich majitelů. Jednoho dne se dozví, že její maminka kdysi milovala dva muže najednou, takže není jisté, kdo je ve skutečnosti Alicin otec. Mladá dívka je vyhledá a zjistí, že z bývalého legionáře Léa Brassaca (Jean-Paul Belmondo) je majitel autobazaru, zatímco druhý možný táta Julien Vignal (Alain Delon) je zlodějem klenotů. Dobrodružný snímek Poloviční šance z roku 1999 uvede ČT 2 dnes ve 20:00.

Dvě legendy: Jean-Paul Belmondo a Alain Delon

Magazín Blazetrends si všímá, že Jean-Paul Belmondo a Alain Delon se proslavili v rozmezí pouhých šesti dnů v březnu 1960. Ten první byl drzoun s útlou figurou a způsobil senzaci díky snímku U konce s dechem. Publikum však omdlévalo také před akvamarínovým pohledem toho druhého v krimi V plném slunci.

Mladí muži se poznali už předtím, setkali se na natáčení komedie Buď hezká a mlč (1958), tehdy ovšem měli pouze malé role pašeráků. „Mezi námi začíná přátelství, které nikdy nevyschlo,“ napsal Belmondo o 60 let později ve své autobiografii Mých tisíc životů.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Monica Camagna (@monica.camagna)

A to pocházeli ze zcela odlišných poměrů a měli dlouho i jiné životní dráhy. Jean-Paul Belmondo se narodil v roce 1933 v Neuilly (západně od Paříže) do umělecké rodiny, která ho zahrnula láskou. Konzervatoř navštěvoval s požehnáním svého otce. Nebyl klasický hezoun a kvůli tomu mu ani nepředpovídali úspěšnou hereckou kariéru.

Alain Delon se narodil o dva roky později a když mu byly čtyři, rodiče se rozvedli. Prošel mnoha školami, neboť ho obvykle vyloučili kvůli špatnému chování. V sedmnácti narukoval a byl odvelen do Indočíny, kde kvůli své tvrdohlavosti strávil téměř rok ve vězení. Když jej pak propustili z armády, neměl peníze, ale zato spoustu sebevědomí. V kombinaci s uhrančivým vzhledem ho to doslova předurčilo k herecké kariéře.

Parťáci Alain Delon a Jean-Paul Belmondo

Přešlo deset let a oba jsou velkými hvězdami nejen ve Francii. Hrají jakoby to samé - policajty, rváče - ale Belmondo s humorem, lehkostí a ležérností, zatímco Delon vystupuje jako samotář. V roce 1970 se plnohodnotně setkali na plátnech kin v gangsterské klasice Borsalino. Nejdřív se poperou kvůli ženě, ale pak se skamarádí a stanou se z nich společníci. Film vychází ze skutečného příběhu dvou gangsterů ze 30. let, který nejprve zaujal Delona, a protože se novináři pořád vyptávali, kdy bude konečně točit s Belmondem, navrhl režisérovi, ať jej osloví. A Bebel souhlasil.

Jenže po natáčení se vztahy kapku změnily. „Stále jsme tím, čemu v Americe říkáte parťáci. Ale nejsme přátelé. Byl mým hostem ve filmu, přesto si stěžoval. Líbí se mi jako herec, ale jako člověk je trochu jiný. Myslím, že jeho reakce byla hloupá... skoro jako reakce ženy. Ale už o něm nechci mluvit," řekl Delon v průběhu amerického turné k filmu Borsalino.

Navzdory výtečnému výsledku provázela vznik filmu řada potíží. Belmondo si ve smlouvě vymínil, že bude mít stejný počet detailních záběrů jako Delon. A ten prý kvůli tomu přišel o několik scén, ve kterých by vypadal lépe než jeho kolega. A pak tady byla potíž v tom, že se Delonovo jméno objevilo na plakátech dvakrát, protože snímek také produkoval. Bebel byl hrozně rozčilený a odmítal jít na premiéru. Ale později se uklidnil a podle webu rádia Rmc.bfmtv.com řekl: „Byly to hádky dvou milenců..."

Velký návrat Belmonda a Delona

Přestože se patrně nerozešli v dobrém, v průběhu následujících let si vždy vzdávali hold. „Jean-Paul šel svou cestou, já jinou. To je vše. Je to velká národní hvězda. Má velký talent a stejně jako já miluje svou práci a riziko,“ řekl Alain Delon. A pokud jde o rivalitu, herec tvrdil, že žádná neexistuje, neboť nedělají to samé.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený De Aquí y de Allá (@deaquiydealla2016)

Trvalo téměř 30 let, než se opět setkali před kamerou. Snímek Poloviční šance (1998) je návratem v mnoha ohledech. Nejen že největší hvězdy své generace spojily síly, ale také jejich postavy se vracejí "z důchodu" a rozdávají rány padouchům jako za starých dobrých časů. A přestože jim v době natáčení bylo oběma přes šedesát let, fyzicky to zvládají jako kdysi.

Když Jean-Paul Belmondo 6. září 2021 zemřel ve věku 88 let, novináři samozřejmě oslovili také Delona. Odpovídal viditelně pohnutý a s třesoucím se hlasem. Podle webu France24 byl smrtí svého dávného přítele totálně zdrcený...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Borsalino, Alain Delon, Jean-Paul Belmondo

Blazetrends.com: Alain Delon is “completely devastated” by the death of his friend and rival Jean-Paul Belmondo

France24.com: France set for rare national tribute to film star Belmondo

Rmc.bfmtv.com: Le jour où Jean-Paul Belmondo et Alain Delon se sont fâchés

 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články