Bondovka Dnes neumírej: Záhada titulní písně a vážné zranění Pierce Brosnana

Dnes neumírej
Zdroj: Prima Max
Tentokrát si filmaři udělali hned několik pěkných výletů. Podívali se do Anglie, Jižní Koreje, Islandu, Španělska, Finska a na Havaj.
Bondovky vždy reagovaly na aktuální společenskou situaci. V tomto snímku bylo téma ekoterorismus.
Rozpočet se zastavil na sumě 150 milionů dolarů.Pierce Brosnan si během natáčení poranil koleno. Musel si tak vzít dvoutýdenní nucenou dovolenou.
+ 3 fotky+ 4 fotky

Stejně jako každá bondovka i film Dnes neumírej skrývá mnoho perliček z natáčení. Třeba to, jaký význam má titulní píseň. A proč byl Pierce Brosnan nějakou dobu neschopný pracovat a jaká nepříjemná nehoda se stala herečce Halle Berry.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 24. 10. 2020 16:00

Chcete si připomenout dvacátý film ze série o tajném agentovi 007 s názvem Dnes neumírej? Tak se podívejte ve 20:00 na Prima Max. James Bond se snaží zabránit Severní Koreji, aby ovládla svět pomocí satelitu a obřího zrcadla. Agent sleduje svého protivníka na Kubu, Island i do Velké Británie. Nakonec se utkají v letadle. Zvítězí Bond i tentokrát?

Záhada titulní písně

Titulní píseň filmu Dnes neumírej v podání zpěvačky Madonny se umísťuje spíše na spodních příčkách žebříčku oblíbenosti songů z bondovek. Na vině je zřejmě zdánlivě nesrozumitelný text. Smysl je v tomto případě nutné hledat v podtextu. Vychází totiž z učení Flemingova oblíbence Carla Junga.

Celý text má tak být, dle slov Madonny, jakýmsi ironickým zamyšlením nad Jungovým rivalem, Sigmundem Freudem. Sama zastává názor, že lze vše zanalyzovat. Naopak Freud je ve svých názorech příliš misogynní. Trošku překombinovaná myšlenka na bondovku.

Ledový palác a “jiná” Kuba

Ledový palác, nebo chcete-li hotel, nebyl výtvorem šikovného grafika, ale skutečnou stavbou. Jeho výstavba trvala šest měsíců. Režiséra Lee Tamahoriho později napadlo, že by se zde mohla odehrát automobilová honička. Celý objekt se tak ještě vyztužil železnými podpěrami. Natáčení scény ale i tak nevydržel.

Na záběry z falešné Kuby si tvůrci vybrali španělské město Cádiz. Opakovala se tak situace z Dechu života, kde se zase Bratislava musela nahradit Vídní. Přestože v té době panovaly ve Španělsku nepříznivé povětrnostní podmínky, zvládla herečka Halle Berry vyjít z rozbouřeného moře. Stejně jako Ursula Andress v úplně prvním Bondově dobrodružství.

Nebezpečná zranění

Když se pořizovaly záběry se vznášedlem, poranil si Pierce Brosnan koleno, neboť v některých okamžicích musel provádět kaskaderské kousky. Nešlo o nic povrchního. Zranění bylo natolik vážné, že byl ihned převezen do Los Angeles. Produkce běžela dál i bez hlavního hrdiny, který se po dvou týdnech vrátil zpět a zcela fit.

Ani Halle Berry nezůstala bez úhony. Když bouchl vrtulník, zasáhly hereččino levé oko třísky, špína a zbytky kouřové dýmovnice. Stačilo málo a měla by trvale poškozený zrak. O pár dní později se začala dusit fíkem. Pierce však přispěchal a Heimlichovou metodou jí zachránil život.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Dnes neumírej

Prima Max: Dnes neumírej

Outnow.ch: Die another day

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články