Alkoholové pozadí filmu Bouřlivé víno: Menšík s kumpány pili první ligu, film se téměř nedotočil

Alkoholové pozadí filmu Bouřlivé víno: Menšík s kumpány pili první ligu, film se téměř nedotočil
Zdroj: Reprofoto Youtube

Film Bouřlivé víno nabízí ty největší hvězdy hereckého nebe. Jen kdyby je tolik nelákaly vinné sklípky. Produkce dokonce musela vydat zákaz pití během dne, jinak by se snímek snad ani nedotočil. A to nemohl režisér Václav Vorlíček dopustit. Šlo mu totiž o hodně.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 19. 02. 2021 16:00

Fiktivní Pálavice, jižní Morava, rok 1968. Vladimír Menšík coby předseda JZD a odborník na víno Michal Janák nechce vstoupit do nově obnoveného vinařského podniku. Přeje si totiž jen jedno – pěstovat víno a zakládat nové vinice pro další generace. Na druhé straně jsou však lidé, kteří chtějí rychle zbohatnout. Do vsi navíc přijíždí emigrant Hrdlička, který se snaží na ziskuchtivých vinařích vymámit podvodem dary a peníze. Michal jej naštěstí včas odhalí. Na film Bouřlivé víno z roku 1976 se můžete podívat dnes ve 20:00 na CS Filmu.

Zákaz pití vína

Kdyby produkce filmu Bouřlivé víno nesáhla po tak radikálním kroku a nezakázala pití vína, snímek by se s největší pravděpodobností ani nedotočil. Režisér Václav Vorlíček by to od režimu pěkně schytal, kdyby nebyl schopný dokončit film, jenž vznikl takzvaně na objednávku. Herci měli prostě slabou vůli, a když je někdo z místních pozval do vinného sklípku, nedokázali odmítnout.

Sám Vorlíček byl k práci na Bouřlivém vínu prakticky donucen. „Bylo to postaveno tak, že buď udělám Bouřlivé víno a budu moci pak pracovat na Což takhle dát si špenát, nebo mám smůlu. S Milošem Macourkem jsme si tehdy řekli o dvojnásobné honoráře a dostali je,” zavzpomínal pro Prima Max režisér filmu.

Ještě víno? Raději pivo

„Bouřlivé víno byl poslední film, kde mohl ještě Vladimír Menšík pít. S vínem se opravdu nešetřilo. V polovině natáčení ale raději přešli všichni na pivo,” uvedl maskér Tomáš Kuchta. „Ve dne však všichni dodržovali striktní zákaz pití,” prozradil herec Jan Kuželka.

„Nejlepší vzpomínky mám na to, jak se Vladimír Menšík začal popichovat s Jiřím Sovákem. Nebo když začali oba vyprávět své historky. To byl koncert. Každý z nás jenom tiše seděl a poslouchal. Díky tomu se každý rok rád vracím na jižní Moravu a do okolí Velkých Bílovic,” dodal Kuželka.

Nutnost dabingu

Jednu z hlavních rolí ztvárnila slovenská herečka Božidara Turzonovová. Její postavu Kateřinu Janákovou pak musela dodatečně předabovat Libuše Švormová, protože se její kolegyně nemohla zbavit silného přízvuku. V dalších dílech si ale s tímto problémem již poradila.

Zdroje informací:

Prima Max: Bouřlivé víno

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články