Dětská hvězda Tomáš Holý: Herectví se vzdal kvůli strachu, humor jej ale nikdy neopustil

Tomáše Holého diváci milovali pro jeho přirozenost. On se ale rozhodl v herectví nepokračovat...
Zdroj: Wikimedia Commons/Jaroslava Vošmiková, CC-BY-SA-4.0

Přestože od tragické smrti Tomáše Holého uplynulo již spoustu let, diváci jej stále milují. Dnes si jej můžeme připomenout ve filmu Setkání v červenci. Jaký byl soukromý život Tomáše Holého? Stihl se někdy šťastně zamilovat?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 07. 09. 2021 15:20

Děj filmu Setkání v červenci: Středoškolák Jakub musí o prázdninách absolvovat jazykový kurz. Lektorkou je ale učitelka, která ho nechala propadnout. Je rozvedená a má pětiletého syna Davida. Jakuba napadne, že by se jí mohl parádně pomstít. To by se ale do toho nesměly přimíchat city. Na komedii Setkání v červenci z roku 1978 se můžete podívat dnes ve 20:00 na CSFilmu.

Tomáš Holý herectví raději vzdal

Pedagogové se na dětské herectví dívají většinou přes prsty. Tvrdí, že dítě hraje pouze samo sebe. V případě Tomáše Holého, který je na úvodní fotografii s maminkou Marií, to ale neplatilo. Jeho “služebně” starší kolegové si jej nemohli vynachválit. Většinu záběrů dokázal zvládnout na první dobrou a spolupracovat uměl daleko lépe než většina protřelých herců. Přesto se v třinácti letech rozhodl, že se bude raději věnovat něčemu jinému.

Nesnesl totiž pomyšlení na to, že by mohl jednou přijít i neúspěch. Po posledním filmu, rodinné komedii Prázdniny pro psa, se začal věnovat westernovému ježdění na koni. Pověstný humor jej nikdy neopustil. Třeba jednou chtěl přemluvit tramvajáka, aby mu prodal svůj vůz za korunu. Jeho kamarádům se totiž nechtělo vystupovat na konečné.

Vztah s Lucií Bílou

S Lucií Bílou se Tomáš seznámil těsně před sametovou revolucí. Do jeho tragické nehody tehdy zbývalo pouhých šest měsíců. Oba bydleli v podnájmu v pražském bytě Heleny Vondráčkové. „Ano, Jirka (Vondráček, bratr Heleny) mi to tehdy dohodil,” prozradila Bílá pro Blesk. „Žila jsem tam se svou láskou, Tomášem Holým.” 

S postupem času začala na jejich vztah pohlížet poněkud jinak. I když mělo jít zprvu o lásku jako trám, nebylo vše stoprocentně idylické. Asi bychom spolu nezůstali. Každý z nás byl jiný,” dodala Lucie Bílá. S Tomášovou rodinou zůstala v kontaktu i po jeho úmrtí.

Nemocná maminka Tomáše Holého

„Když mi bylo jedenáct, maminka mi onemocněla. Netušil jsem, co jí je. Bylo mi ale jasný, že je to něco vážného, protože přestala chodit do práce. Přesně jsem nevěděl, o co jde,” cituje Tomáše jeho kamarád Ota Kars v knize Jmenuju se Tomáš.

Diagnóza byla neúprosná: rozvinutý zhoubný nádor. Lékaři jí dávali maximálně tři měsíce života. Spletli se. Tomáše přežila o 24 let. Ze ztráty milovaného syna se ale nikdy nevzpamatovala.

Zdroje informací: 

Wikipedia.cz: Tomáš Holý 

CSFilm: Setkání v červenci 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články