Drahé tety a já: Herečku Eva Svobodovou odnaučili kouřit komunisté

Drahé tety a já: Herečku Eva Svobodovou odnaučili kouřit komunisté
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

Kdo by neznal dvojici všetečných tetiček Fany a Andělku z komedie Drahé tety a já. Zatímco Fany si zahrála Nataša Gollová, Andělku si zase střihla herečka Eva Svobodová. Tu pojilo s Gollovou velké přátelství, natáčení filmu se neslo ve velmi dobré atmosféře. Soukromý život Svobodové ale již tak pohodový nebyl...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 16. 04. 2021 14:00

V malé vilce na okraji jihočeského městečka žijí dvě mimořádně vitální sestry Andělka a Fany. Obě to jsou již dámy úctyhodného věku, ale když se jedna z nich stane očitou svědkyní přepadení spořitelny, rozhodnou se na vlastní pěst pustit do pátrání po lupiči. Na komedii Drahé tety a já z roku 1974 se můžete podívat dnes ve 20:00 na CS Filmu.

Konec přátelství Gollové a Svobodové?

Obě „drahé tety”, tedy Nataša Gollová a Eva Svobodová, si natáčení opravdu užívaly. O přestávkách si zapalovaly jednu cigaretu za druhou a vedly mezi sebou opravdu družný hovor. Ač se to zdálo nemožné, měly si pořád o čem povídat. To jim ale zdaleka nestačilo.

Po večerech sedávaly u vína a pokračovaly v tom, co si během natáčecího dne nestačily říct. Jednou ale došlo také na hádku. „Jedna z nich, teď už nevím která, nechtěla té druhé dát svůj recept na bábovku. Trvalo několik dní, než spolu začaly zase mluvit,” vzpomínal herec Jiří Skopeček. Jiné zdroje uvádějí, že šlo o svíčkovou.

Nešťastné manželství Evy Svobodové

V manželství neměla Eva Svobodová moc štěstí. Její manžel Jiří Stivín st. byl vynálezce, který se o svou rodinu moc nezajímal. Všechen jeho čas pohltila práce. V roce 1951 nakonec odešel úplně. Kromě manželky tak opustil syna Jiřího a dceru Zuzanu.

„Zůstala sama. A protože byla skoro pořád v divadle, chodili jsme tam s ní. Mně se ta atmosféra líbila, Zuzana to zase brala tak, že jsme neměli žádné dětství. Já to ale považuju za nefér vůči mámě. Každý rodič ukazuje dětem prostředí, na které je zvyklý,” vzpomínal Jiří Stivín na mámu pro deník Aha!

Komunisté odnaučili Svobodovou kouřit

Herečka Eva Svobodová byla opravdu vášnivá kuřačka. Její denní normou bylo šedesát cigaret. „Byla jsem na nich hodně závislá,” prozradila. „Když jsem ale jednoho dne ráno v trafice zjistila, že komunisti děsně zdražili tabák, tak jsem ze vzteku přestala z minuty na minutu.” Zajímavé by bylo pozorovat její reakci, kdyby viděla dnešní ceny...

Zdroje informací:

CSFilm: Mé drahé tety a já

Wikipedia.cz: Eva Svobodová

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články