Elegantní Kristian: Oldřich Nový se nechtěl vzdát své ženy, raději šel do pracovního tábora

Oldřich Nový: Noblesní herec necouvl před nacisty, vždy stál za svou ženou
Zdroj: se souhlasem FTV Prima
Kristian: Zajímá vás, jak to vypadá, když si jednou měsíčně vyhodí z kopýtka úředník cestovní kanceláře? V tom případě si nenechte ujít konverzační komedii s Oldřichem Novým.K přijetí role ve filmu Kristian přemluvila Oldřicha Nového jeho manželka Alice.Snímek Kristian byl kompletně celý natočen v ateliérech.Premiéra filmu Kristian se konala pouhých sedm dnů před vypuknutím druhé světové války.+ 1 fotka+ 2 fotky

Herec Oldřich Nový patří mezi největší prvorepublikové elegány. V životě ho však nečekala jen samá sláva. Prošel totiž i pracovním táborem. Když zestárnul, uzavřel se před světem. Nechtěl, aby lidé viděli, jak vypadá...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 31. 12. 2022 11:00

Kristian: Pan Kristian (Oldřich Nový) je obyčejný úředník cestovní kanceláře, který si chce jednou měsíčně dopřát pořádný luxus. A tak šetří, aby se mohl v nočním podniku proměnit v elegána a povečeřet s vybranou svůdnou dámou. Když ale jednoho dne potká Zuzanu (Adina Mandlová), vše se změní. Na film Kristian se můžete podívat dnes ve 14:45 na ČT1.

Velký dříč Oldřich Nový

Po Kristianovi se Oldřichu Novému naskytly zcela nové možnosti. Stal se z něho vyhledávaný herec. Někdy stál před kamerou i 16 hodin denně, což z něho udělalo asi největšího pracanta na Barrandově. Po natáčení ho ještě obvykle čekalo vystoupení v divadle. O nedělích nebo svátcích se netočilo, takže stihl i dvě představení za den. V roce 1944 musel ze dne na den přestat s hraním kvůli židovskému původu své manželky. To ale ještě netušil, co přijde...

Oldřich Nový se postavil za svou manželku

V červnu roku 1936 si Oldřich Nový vzal za manželku Alici Wienerovou, dceru zámožného bankéře. Pracovala jako umělecká fotografka a překladatelka. Prý se oním pověstným vždy upraveným džentlmenem stal jen díky ní. S nástupem Adolfa Hitlera k moci jim však začaly těžké chvíle.

V roce 1944 byli oba zatčeni. Herec razantně odmítl rozvod kvůli jejímu původu. Němci ho za to o pár měsíců později poslali do pracovního tábora v Osterode. Alice zase skončila v terezínském ghettu. Během transportu se setkal s tehdy začínajícím hercem Janem Skopečkem, kterému pravděpodobně zachránil život.

Skopeček ležel na zemi a měl vysokou horečku. Najednou uviděl, jak se v rohu zvedla postava v bekovce a lyžařské kombinéze. Byl to slavný Oldřich Nový. Přistoupil k němu s lékárničkou, změřil mu teplotu a dal nějaké léky. Pak ho ještě zabalil do své deky. Na Nového vzpomínal také Ondřej Sekora. Na apelplace si měl ve vězeňském mundúru vykračovat, jako by se nic nedělo.

Zavřete oči, odcházím

Během posledních deseti let života se Oldřich Nový před kamerou již neobjevil. Navíc to s ním po smrti ženy Alice začalo jít z kopce. Přesto se ještě scházel se svými přáteli. Když ho ale jednou na ulici nevhodně okomentovala skupinka dívek, rozhodl se, že ze svého bytu již nevyjde. Navštěvovat ho mohla jen dcera a pár dalších lidí.

Nikdy se jim neukázal. Zakládal si na svém vzhledu a věděl, že s přibývajícím věkem je to horší a horší. S hosty hovořil pouze skrze paraván. Vůbec na sebe nedbal. Den před smrtí mu otekly nohy. Do nemocnice ho dopravili v bezvědomí. Bohužel se již nikdy neprobral. Oldřich Nový zemřel 15. března 1983 ve věku 83 let.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Oldřich Nový

Témata.rozhlas.cz: Filmový Kristián chránil svoji ženu. Musel proto do transportu

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články