Elvis Presley míří do kin: Kdo přinutil slavného zpěváka ke sňatku s Priscillou?

Elvis: Tom Hanks hraje zpěvákova manažera, který kvůli hazardu přišel o 100 milionů dolarů
Zdroj: Profimedia/Vertical Ent./koláž Lifee
Elvis: Jedna z největších hudebních ikon 20. století se dočkala nové filmové biografie. Snímek natočil australský režisér Baz Luhrmann, který má za sebou snímky jako Romeo a Julie (1996), Moulin Rouge! (2001) a Velký Gatsby (2013).Elvise si ve stejnojmenném filmu zahrál méně známý americký herec Austin Butler, kterého jsme viděli snad jen v seriálech Záměna a Letopisy rodu Shannara.Jak moc se Austin Butler podobá na pravého Elvise Presleyho?Elvis Presley na raritní fotografii z roku 1956, která zachytává jeho první televizní vystoupení.+ 8 fotek+ 9 fotek

Elvis je nová filmová biografie slavného zpěváka. Natočil ji režisér Baz Luhrmann, který má za sebou Moulin Rouge! nebo Romea a Julii. Zatímco v roli Elvise Presleyho uvidíme méně známého Austina Butlera, jeho manažera si zahrál výrazně zamaskovaný Tom Hanks.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 22. 06. 2022 15:30

Elvis: Nebýt plukovníka Toma Parkera (Tom Hanks), Elvis Presley (Austin Butler) by se patrně nikdy nestal tak velkou hvězdou. Parker byl zpěvákův manažer a doprovázel jej na cestě na vrchol. Vztah těchto dvou mužů byl prý hodně komplikovaný. Ale bez něj by 20. století přišlo o jedno ze svých nejslavnějších jmen. Snímek Elvis uvede do českých kin společnost Vertical Ent. ve čtvrtek 23. června.

Elvis Presley a Forrest Gump

Americká ikona 20. století se dočkala mnoha filmových zpracování. V dramatu Elvis (1979), které překvapivě režíroval slavný hororový tvůrce John Carpenter, si zpěváka zahrál Kurt Russell. Presley zaskočil také do Forresta Gumpa (1994), kde od hlavní postavy okoukal své taneční kroky.

A aby se kruh uzavřel, v novém snímku s prostým názvem Elvis (2022) se také objevuje Tom Hanks z Forresta Gumpa. Jenže teď si zahrál zpěvákova manažera plukovníka Toma Parkera, který doprovázel svého chráněnce dvacet let. On jej dostal na vrchol a díky tomu bral víc než polovinu výdělků značky Elvis Presley. Má se také za to, že Parker přiměl Elvise jak ke službě v armádě, což byla tehdy velká věc, tak ke sňatku s Priscillou. I když s ní chodil od jejích 14 let a podváděl ji, svatba měla vylepšit jeho image. Vztahu to ale stejně nepomohlo.

Přestože si Parker měl přijít na víc než 100 milionů dolarů, když umíral, jeho majetek měl hodnotu jednoho milionu. Prakticky o všechno přišel kvůli hazardu.

Elvis Presley ještě žije

Filmových vzpomínek se v posledních letech dočkala spousta hudebních ikon. V oscarovém dramatu Bohemian Rhapsody (2018) se vrátil Freddie Mercury, Rocketman (2019) se podíval na bouřlivá léta Eltona Johna a příběh Arethy Franklin ožil loni ve filmu Respect. Mezi připravovanými hranými snímky z hudebního světa najdeme biografie Whitney Houston, Bee Gees, Michaela Jacksona nebo Cher.

Elvis Presley sice patří mezi nejstarší z hudebních hvězd, ale to mu nijak neubírá na popularitě. Vedle dodnes hraných písní se pravidelně vrací také otázka jeho skonu, který prý byl fingovaný. Tyto konspirace ale nejsou předmětem snímku s prostým názvem Elvis od australského režiséra Baze Luhrmanna. Za posledních 30 let natočil jen šest filmů, ale každý je událost. Ať už jde o modernizovanou klasiku Romeo a Julie (1996), bohémské Moulin Rouge! (2001) nebo velkolepé retro Velký Gatsby (2013).

Luhrmanův barevný a karnevalový styl se tak úplně nehodí k příběhu, v němž se podstatná část věnuje pádu Elvise Presleyho, jeho depresím a skonu. Ale přesto jde o úžasnou filmovou jízdu, která se nehraje i v Imaxu pro nic za nic. Na velkém plátně a s dobrým zvukem představuje důstojnou konkurenci také novému dílu Jurského světa.

Zdroje informací:

CSFD.cz: Baz Luhrmann

Wikipedia.org: Elvis Presley, Colonel Tom Parker

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články