Filmový Hrbáč Jean Marais: měl české kořeny? A jaké tajemství skrýval celý život?

Hrbáč
Zdroj: se souhlasem České televize
Jste-li svědky zločinu......a víte, že je v sázce život dítěte,......musíte vymyslet plán na jeho záchranu.Nejlépe, když jej potají odvezete do Španěl...+ 3 fotky+ 4 fotky

Jean Marais - francouzský romantický hrdina, který svým charisma poblouznil nejednu ženu. Přestože na plátně zářil jako rytíř na bílém koni, v soukromí mu štěstí moc nepřálo. S matkou měl velmi komplikovaný vztah, navíc celý život tajil svou pravou orientaci. A jak to bylo s jeho českými kořeny?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 25. 07. 2020 16:00

Šlechtic Lagardere je svědkem úkladné vraždy Filipa de Nevers, kterou spáchal Gonzaga, panovníkův chráněnec, jenž prahne po Filipově bohatství. Lagardere slíbí umírajícímu nebožákovi, že se postará o jeho dceru Auroru, kterou odveze do Španěl. Po patnácti letech se oba vracejí zpět do Paříže...

Na film Hrbáč se můžete podívat dnes ve 20:00 na ČT 2

Přísnost a výstřednost v jednom

S Jeanem se život nikdy nemazlil. Nejdůležitějším a vlastně jediným člověkem v jeho dětství byla matka, se kterou se odstěhoval na sever Paříže. Byla to velmi komplikovaná žena. Na jednu stranu dbala přísně na dodržování pravidel. Na druhou se chovala velmi výstředně. Jelikož byla velmi pohledná, neměla nikdy nouzi o muže, které si vodila k sobě domů.

Než ale někoho “ulovila”, byla pryč třeba i několik dní. Malý Jean se tak musel naučit starat se o sebe sám. To ale nebylo vše. Musel také snášet její prudké změny nálad. Několikrát byla chycena také při krádeži. Psychický teror ale neustal ani poté, co se z Maraise stal dospělý muž. Vydírala ho citově celý život.

Přesto ji stále obdivoval. V tajných dopisech uvedl, že ráda chodila výrazně nalíčená, oblékala se do šatů, jež splňovaly nejnovější módní trendy, chodila na vysokých podpatcích a všude, kde se mihla, po ní zůstal odér velmi silného parfému. Svým způsobem to byla rebelka, která neměla nikdy daleko ke skandálu.

Zachránila mu život

I přes velkou dávku negativity mu zachránila život. V době španělské chřipky měl budoucí slavný herec na kahánku. Lékaři nad ním již lámali hůl. Jeho matka si však vynutila ještě jednu injekci, na vlastní zodpovědnost. A tím ho zachránila. Horečka Jeanovi klesla na třicet šest stupňů.

Byl jeho otec Čech?

Maraisův otec bojoval v 1. světové válce. Rodinu brzy opustil. Jean se s ním znovu viděl až po čtyřiceti letech. “Matka mu nikdy neřekla, kdo byl jeho otec. Vždy se to snažila zamluvit,” uvedl Jiří Žák v knize Jean Marais - Mé dveře jsou dokořán. Maraisův otec mohl pocházet z Rakouska-Uherska, přesněji z obce Bohuslavice. Tato domněnka vznikla na základě dotazu gestapa, jež chtělo prověřit rodinu Jana Mareše, ze které měl pocházet v té době již známý Jean Marais. Zajímali se o jeho árijský původ.

Kostlivec ve skříni

Puberta s Jeanem pěkně zamávala. Byl pro každou legraci. Prý se dokonce převlékal do dámských šatů a zkoušel balit profesory ve škole. Samozřejmě dostal vyhazov. Po několika dalších pokusech o studium to vzdal a přešel nadobro k herectví.

Hlavně pokukoval po filmu, ale během zkoušek na hru Král Oidipus se seznámil s básníkem Jeanem Cocteauem. Stali se z nich velmi dobří přátelé, a to i po intimní stránce. O jejich vztahu si snad cvrlikali i vrabci na střeše, sám herec se k tomu ale přiznal až na sklonku života.

Na fotky a zajímavosti z filmu se podívejte zde:

Zdroj textu: novinky.cz, Česká televize

Zdroj fotek: Česká televize

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články