Hodinář Viktor Preiss: Po rozvodu rodičů se ocitl v dětském domově, vzpomíná na to s nostalgií a vděčností

Vzpomínky Viktora Preisse: Po rozvodu rodičů skončil v dětském domově
Zdroj: se souhlasem České televize
Hodinářův učeň: Česká vánoční pohádka vypráví o hrách osudu, lásce, hamižnosti, lidské malosti, ale i o odvaze, šikovnosti a dobrotě hlavních hrdinů. Princeznu Lauru si zahrála slovenská herečka Dana Droppová.O výpravné kostýmy v pohádce Hodinářův učeň se postaral kostýmní výtvarník Marek Cpin.Marek Cpin se u výroby kostýmů pro pohádku Hodinářův učeň inspiroval koncem 19. století, konkrétně pak dobou kolem roku 1880. To byla vrcholná éra viktoriánské Anglie, romantismu i průmyslové revoluce.U některých postav chtěli tvůrci Hodinářova učně, aby jejich kostýmy nepůsobily příliš abstraktně, aby se s nimi děti mohly lehce identifikovat.+ 3 fotky+ 4 fotky

Ve vánoční pohádce Hodinářův učeň ztvárnil postavu hodináře známý český herec Viktor Preiss. Věděli jste, že část dětství strávil v dětském domově? A že i v pokročilém věku stále trpí “hereckými nočními můrami”?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 01. 01. 2023 16:00

Hodinářův učeň: Nad kolébkou malého Urbana (Michal Balcar) stojí tři sudičky. Dvě z nich mu věští bohatství a lásku, třetí, zlá, zase chudobu a nekonečné strasti. Čí sudba se nakonec vyplní? Z Urbana se stává sirotek, kterého se ujme hodinář, jenž má krásnou dceru Lauru. Oba mladí lidé se do sebe zamilují a svatba je na spadnutí. Lauřin otec ale má jeden požadavek. Urban musí přinést hodinky, které dokáží varovat před smrtí. Uspěje? To zjistíte v pohádce Hodinářův učeň již dnes v 17:10 na ČT1.

Viktor Preiss skončil v dětském domově

Oblíbený český herec Viktor Preiss neměl klidné dětství. Jeho rodiče se po rozvodu nedokázali dohodnout, kdo se bude starat o syna. A tak musel na čas skončit v dětském domově. Ocitl se hned v několika zařízeních, nejdéle však pobyl v Pyšelích. Dodnes na tento domov vzpomíná s jistou dávkou nostalgie a vděčnosti. Již v té době to tam fungovalo, jak mělo - pro děti.

Několikrát si rovněž vyzkoušel práci vychovatele, díky čemuž si uvědomil, že cesta k dětské důvěře je dlouhá a náročná. Spousta dětí si totiž sotva zvykne na nový domov a už se musí přesunout do jiného zařízení, což bývá velmi těžké. Zvláště tehdy, když si vytvoří nějaké vazby.

Nemanželská dcera Viktora Preisse

Každý má nějakého kostlivce ve skříni. U Viktora Preisse je to nemanželská dcera. Během dlouhého manželství se ženou Janou však někdy přišly krušné chvíle. Charismatický herec neměl nikdy nouzi o zájem žen, proto se mu v osmdesátých letech podařilo zplodit dceru. Dlouho sbíral odvahu, než to své choti řekl. Ta mu nakonec odpustila.

Myslela totiž především na jejich dva syny. Nechtěla, aby si prošli peklem, jakým by pro ně byl rozvod rodičů. Když se dcera narodila, herec platil alimenty, setkávat se s ní ale nechtěl. A tak její identita zůstala navždy zahalená tajemstvím.

Noční můry Viktora Preisse

Když odešel z divadla, nedalo se říct, že by toho litoval. Před představeními totiž trpěl stresem, který se u něho projevoval i po ukončení angažmá. Vždy ho trápilo, zda v očích diváků uspěje. Byla to otázka odpovědnosti. Vydá ze sebe výkon, na který jsou návštěvníci divadla zvyklí?

Často se mu ještě stávalo, že se ve snu "probudil" v propoceném pyžamu, nevěděl, kde je, neměl k dispozici ani mobil, netušil, jakou hru má zrovna hrát a v jakém jazyce se hraje. Hrůzostrašné herecké noční můry měly být výsledkem nahromaděného stresu, který se snad tímto způsobem ventiloval ven.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Viktor Preiss

Irozhlas.cz: I v důchodu mě budí hrůzostrašné herecké sny, svěřil se jubilant Viktor Preiss

Cnn.iprima.cz: Tajnosti Viktora Preisse: Vyrůstal v dětském domově. Co mu řekla manželka na nevěru?

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články