Horor Poltergeist: Záhadná úmrtí herců provázely podivné okolnosti

Poltergeist
Zdroj: Prima Cool
Další z prokletých filmů. Znamená to snad, že není radno točit snímky o záhadných bytostech?
Poltergeist se dočkal celkem třech dílů.
Hlavním úkolem bylo zřejmě šetření. Kostry z plastu? Kdepak! Ty skutečné jsou levnější.
Heather O'Rourke zemřela v pouhých 12 letech.
+ 3 fotky+ 4 fotky

Zdá se, že v sedmdesátých a osmdesátých letech se nevyplatilo hrát v hororech. Většina z nich totiž byla asi prokletá. Natáčení kultovního filmu Poltergeist se neslo ve znamení smrti. Někdo se potýkal s rakovinou, jiný s neúspěšnou transplantací. Dokonce se stala i vražda. A nepomohl ani exorcismus, který byl během produkce proveden skutečným šamanem.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 25. 10. 2020 13:00

Poltergeist, neboli hlučný duch, je negativní entita, která si libuje v terorizování svého okolí. Většinou má jít o duši člověka, který zemřel násilnou smrtí, spáchal sebevraždu či byl v době své smrti v psychickém vypětí. Jak se projevuje? Schováváním a přesouváním různých věcí, klepáním, boucháním a ve výjimečných případech i fyzickými útoky.

Zemřela ve 12 letech

Když se točilo, bylo jí pouhých šest let. Řeč je o představitelce hlavní role Heather O’Rourke. Ta si publikum získala svým nevinným a panenkovským vzhledem. Objevila se ve všech třech dílech hororové série. A právě krátce před natáčením třetího filmu se začaly objevovat její zdravotní potíže.

Byla jí diagnostikována Crohnova choroba. Je to autoimunitní chronické onemocnění zažívacího traktu. Projevuje se záněty, a to nejvíce v oblasti spojení tenkého a tlustého střeva. Člověk s touto nemocí trpí úbytkem váhy, průjmy či bolestmi břicha. A právě toto se stalo Heather osudným. 1. února 1988 se náhle zhroutila. Během převozu do nemocnice prodělala srdeční zástavu. Vše způsobilo prasklé střevo. Její tělo se z rozsáhlé infekce již nedokázalo vzpamatovat.

Vražda a neúspěšná transplantace

Herečka Dominique Dunne, jenž si zahrála starší sestru Heather, zemřela velmi tragickým, a hlavně nečekaným způsobem. Její přítel John Sweeney neunesl rozchod a snažil se ji prosbami a žadoněním přimět k tomu, aby ho vzala zpět. Ona však odmítla. John ji ve vzteku popadl za krk a dusil tak dlouho, dokud nepozbyla vědomí. Pak odešel a nechal ji zemřít. Na svobodu se po odsouzení dostal po třech letech a sedmi měsících.

Julian Beck, “šéf” poltergeistů vydávající se za kazatele, odešel na onen svět krátce po dotočení druhého dílu. Skolila ho rakovina žaludku. Ostatně již ve filmu jsme mohli vidět, že není zdravotně v pořádku. A smrt se nevyhnula ani Willu Sampsonovi, který ztvárnil šamana. V jeho případě se neujalo náhradní srdce.

Musíme šetřit!

Věděli jste, že v osmdesátkách byly levnější skutečné lidské kostry než ty z plastu? A tak se v rámci šetření použily ty skutečné. Není třeba dodávat, že se to hercům vůbec nelíbilo. Sampson tak, coby šaman nejen ve filmu, ale i v realitě, provedl exorcismus, který měl vyhnat cokoli, co by se mohlo v lidských ostatcích ukrývat. Nezaplatili však za to herci vlastním životem?

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Poltergeist

Biography.com: Poltergeist

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články