Smutný osud Hujera: Václav Lohniský zemřel přímo na natáčení, poslední chvilky prožil se Zdeňkem Troškou

Legendární Hujer: Václav Lohniský zemřel s lyžemi v rukou, osudným se mu stal třetí infarkt
Zdroj: se souhlasem České televize
Marečku, podejte mi pero: Josef Kroupa (Jiří Sovák) pracuje jako mistr v továrně na zemědělské stroje. Když dostane za úkol zvýšit si kvalifikaci, začne, byť neochotně, chodit do večerní školy.Jiří Sovák doufal, že se během natáčení usmíří se svým synem Jiřím Schmitzerem.Jiří Schmitzer však krátce po dotočení usedl za volant opilý a srazil chodce.Jiří Sovák mu to později odpustil, cestu k němu však již nikdy nenašel.+ 3 fotky+ 4 fotky

Václav Lohniský se do dějin zapsal jako legendární Hujer z komedie Marečku, podejte mi pero. Bezpáteřní charaktery, zloději a fanatici provázeli celou jeho filmovou kariéru. Lohniský skonal v pouhých 59 letech, kdy se mu stal osudným výšlap s lyžemi na natáčení snímku Krakonoš a lyžníci.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 10. 06. 2022 11:00

Marečku, podejte mi pero: Jiří Kroupa (Jiří Sovák), mistr v továrně na zemědělské stroje, je závodní radou donucen k tomu, aby si dodělal průmyslovku. Pokud by na to nepřistoupil, neudržel by prý krok s modernizací podniku. Spolu s ním zasedá do lavic večerní školy pestrá skupinka studentů, která žaluje, opisuje a zdržuje vyučování. Na kultovní komedii Marečku, podejte mi pero se můžete podívat dnes ve 20:20 na TV Nova.

Herec a režisér Václav Lohniský

Narodil se v roce 1920 v Holicích, kde i maturoval na gymnáziu. Poté se rozhodl studovat bohoslovecký seminář v Hradci Králové. Ten však po dvou letech opustil. Začal totiž tíhnout k divadlu a herectví. Na Pražské konzervatoři absolvoval obor herectví a režie. Po angažmá na menších scénách se o několik let později vyprofiloval na půdě Státního divadla v Ostravě a Krajského oblastního divadla v Plzni. Tam nastudoval i několik oper.

Poté jeho kroky směřovaly do divadla S. K. Neumanna a Semaforu, kde působil jako hostující režisér. Kromě mnoha filmových rolí se Lohniskému podařilo zrežírovat úctyhodných sto pět divadelních představení. Za všechny jmenujme kupříkladu Kupce benátského podle Williama Shakespeara.

Václavu Lohniskému přebral manželku Josef Větrovec

Jako režisér si uměl sjednat pořádek. Prý létaly vzduchem i popelníky. Doma to již bylo horší. Dle publicisty Miroslava Graclíka mu manželku Zoru Jirákovou přebral kolega Josef Větrovec. Došlo k tomu během společného angažmá v plzeňském divadle. Rozvedli se a Lohniský se pak odstěhoval za novou partnerkou do Prahy.

Větrovcova dcera Jitka neměla se Zorou příliš ideální vztah. V jejich bytě byla maximálně dvakrát. Do určitého věku se vídala s její dcerou Michaelou, ale žádné dlouhé kamarádství to nebylo. Zora svého bývalého manžela přežila o 18 let. Václav Lohniský zemřel 18. února 1980 ve věku 59 let.

Třetí infarkt Václava Lohniského

Zdál se být v kondici, ale nebyla to pravda. Třetí infarkt byl pro Václava Lohniského poslední. Postihl ho během natáčení zimní komedie pro děti Krakonoš a lyžníci (1980). V jedné scéně měl sjet na lyžích do údolí. Umanul si však, že si lyže na kopec vynese sám.

„Říkal jsem mu, ať na mne počká, že mu s tím pomůžu," řekl pro Blesk Zdeněk Troška, který na natáčení zastával pozici asistenta. Najednou vidím, že si lehl do sněhu. Řekl jsem, že to není vhodné místo na odpočinek, ale hned jsem poznal, že něco není v pořádku. Protočila se mu bělma. Lékaři nám pak řekli, že mu již nebylo pomoci,” dodal smutně Troška.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Václav Lohniský

Dvojka.rozhlas.cz: Smrt si pro Smrťáka přišla přímo na plac. Příběhy slavných: Václav Lohniský

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články