Hvězda filmu Poslední Mohykán Russell Means: rval se za práva indiánů, skolila ho až rakovina

Poslední Mohykán, Russell Means
Zdroj: YouTube
Film vznikl na motivy románu J. F. Coopera, kde však není hlavním hrdinou Nathaniel, ale Uncas.Film i kniha jsou založeny na skutečných historických událostech.Ve filmu si zahráli jen vojáci z povolání. Tvůrcům šlo o autentičnost.Film se neobešel bez rasismu. Někteří "bílí" herci se nesnesli se svými indiánskými kolegy.+ 4 fotky+ 5 fotek

Russella Meanse všichni znají z filmu Poslední Mohykán. Málokdo však ví, že se celý život angažoval v boji za práva indiánů. Prožil také nelehké dětství a kvůli liknavosti lékařů přišel o sluch na jedno ucho. Ani ve stáří mu bohužel nebylo přáno, neboť se musel poprat s rakovinou. Tento poslední boj se mu však nepodařilo vyhrát.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 05. 07. 2020 16:00

Na severu Ameriky probíhají boje mezi anglickou a francouzskou armádou o nová území. Obě strany využívají pro své cíle indiány, které pak staví proti sobě. Na stranu Britů se přikloní i bílý lovec zvaný Sokolí oko. Na druhé straně stojí Huron Magua, který touží zabít velitele anglické posádky, neboť mu vyvraždil celou rodinu. Jenomže je podepsána kapitulace. Huron to ale odmítá, vyprovokuje střet a unese dcery britského velitele. Nyní je řada na Sokolím oku, aby ochránil čest i život dívek.

Na film Poslední Mohykán se můžete podívat dnes ve 20:00 na ČT 2

Odvážný orel

Russell se narodil v Jižní Dakotě v indiánské rezervaci Pine Ridge. Doma jich bylo požehnaně: měl ještě dva bratry a tři sestry. Jeho matka ho pojmenovala Wanbli Ohitika, což v překladu znamená “odvážný orel”. Během války se však museli odstěhovat do San Francisca, neboť jejich domov postihly problémy s přídělem jídla a základních lidských potřeb.

Ztráta kořenů nejvíce zasáhla jeho otce Oglala Lakotu, který začal svůj žal utápět v alkoholu. Ani pro Meanse nebyla ta doba zrovna nejlehčí. Vystřídal celkem čtyři střední školy a ani jednu nedokončil. Jak sám později ve své biografii přiznal, byla to doba, kdy se uchýlil ke zločinu a drogám. Na správnou cestu jej přivedlo až Americké indiánské hnutí, ve kterém se začal angažovat.

Fatální rvačka

Po smrti otce se Russell protloukal po různých rezervacích, kde hledal práci. Nakonec se usadil v Jižní Dakotě. Jednoho dne se popral v místním baru, načež byl nucen vyhledat lékařskou pomoc. Místní doktoři jej ale odmítli ošetřit, trvali si na svém, že si jen natloukl. K vyšetření se uvolili až po několika dnech Meansova naléhání.

Specialistova diagnóza zněla jasně: otřes mozku a ušní infekce, kterou předešlí lékaři přehlédli. Kvůli zanedbané péči tak přišel o sluch v jednom uchu. Po zotavení začal pracovat v úřadu, který hájil práva Siouxů, kteří sami sebe rádi nazývají Dakotové či Lakotové. Dlouho tam ale nevydržel. Po hádce s nadřízeným odešel do Ohia, kde se snažil zlepšit pro svůj lid základní lidská práva.

Rakovinu neporazil

Kromě aktivismu a politiky se Russell věnoval také herectví. Kromě již zmíněného Posledního Mohykána, což byla jeho úplně první role, jsme jej mohli vidět v dalších 25 filmech. Objevil se také v televizi, kupříkladu v seriálu Walker Texas Ranger a Banshee.

V roce 2011 mu byla diagnostikována rakovina hrtanu. Bohužel šlo o neoperovatelný případ. Herec se rozhodl, že nebude podstupovat konvenční léčbu a raději využije léčivé schopnosti Siouxů. O něco později však podstoupil ozařování a tvrdil, že rakovinu porazil.

Následující rok se ovšem jeho zdravotní stav rapidně zhoršil. Zemřel před svými třiasedmdesátými narozeninami. Jeho rodina pak vydala pouze krátké prohlášení, že nyní je již ve společnosti svých předků. Jeho popel byl rozprášen v okolí Černých hor v Jižní Dakotě.

Na další zajímavosti a fotografie ze snímku se podívejte zde:

Zdroj textu: wikipedie, Blesk

Zdroj fotek: ČT 2

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články