Indiana Jones: Jak šel čas s hrdinou v klobouku a s bičem. Od nacistů po mimozemšťany

Indiana Jones a Chrám zkázy
Zdroj: Prima
Dobyvatelé ztracené archy(1981): Scéna se studnou duší byla natočena v hotelu Overlook, kde vzniklo legendární Osvícení.Dobyvatelé ztracené archy(1981): Natáčelo se i v Tunisku a na Havaji.Indiana Jones a Chrám zkázy(1984): Tento díl se Fordovi prý moc nelíbil.Indiana Jones a Chrám zkázy(1984): Jonesův bič byl vyroben z klokaní kůže.+ 5 fotek+ 6 fotek

Doposud jsme se mohli s odvážným archeologem, Indianou Jonesem, setkat ve čtyřech dílech. Ty měly vždy dva společné, a hlavně neměnné jmenovatele: Harrisona Forda a Stevena Spielberga. Na páté pokračování fanoušci čekají již od roku 2008. Jak vypadá situace nyní, po dvanácti letech? Splnili filmaři Fordovy podmínky, že se této role opět ujme jen v tom případě, že bude k dispozici kvalitní scénář a na postu režiséra Spielberg? A jaká byla jeho dosavadní dobrodružství?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 12. 06. 2020 09:00

Indiana Jones (vlastním jménem Henry Jones) se narodil v USA a již odmala svého otce doprovázel na cestách po Evropě. Na nich se naučil psát a hovořit dvaceti sedmi jazyky. Přestože ho otec oslovoval “Juniore”, on sám si vybral jméno po svém psu. Místo aby nastoupil na univerzitu, utekl z domova. Dostal se do Mexika, kde se zúčastnil revoluce. Později odjel do Afriky, kde se zapojil do bojů v 1. světové válce. Po návratu do Ameriky začal studovat archeologii. Dobrodružství pak už na sebe nenechala dlouho čekat.

Na Indianu Jonese se můžete těšit od 5.7. na Primě.

Dobyvatelé ztracené archy

První díl série filmů s Indianou Jonesem mohli diváci vidět v roce 1981 pod názvem Dobyvatelé ztracené archy. Za vznikem snímku stala dvě jména, která jsou nyní ve filmové branži skutečně velkým pojmem: George Lucas a Steven Spielberg. Nápad na Indianu vznikl v mezidobí, kdy Lucas očekával první ohlasy na Hvězdné války.

Oba tvůrci na to šli pěkně popořadě. Nejprve vymysleli hlavního hrdinu. Indiana, jméno po psu, nebyl pouze šikovný tah, ale skutečnost. Přesně tak se totiž jmenoval Lucasův čtyřnohý kamarád. Jméno tedy měli, ale bylo ještě potřeba vymyslet outfit, který by šel snadno rozeznat. A tak Jones dostal starou koženou bundu, bič, revolver a, co je nejzásadnější, neodmyslitelný klobouk, který kostyméři schválně ušpinili, a dokonce nechali herce Harrisona Forda, aby si na něj sedl. Zřejmě chtěli dosáhnout zploštělého efektu.

Chrám zkázy

Ve druhém pokračování pojmenovaném Chrám zkázy, se poprvé v titulku objevilo jméno Indiana Jones. Ale ještě zajímavější na této epizodě je ten fakt, že se zařadila mezi další filmy, ve kterých se objevil takzvaný Wilhelm scream. Co to je? Jde vlastně o docela humornou záležitost.

Wilhelm scream je ono pověstné “aaaah!”, které vždy křičí umírající osoby. Traduje se, že poprvé takto zaječel herec Ralph Brooks, jenž ve filmu The Charge at Feather River ztvárnil postavu jménem Wilhem, kterou do zadní části těla trefí šíp. Od té doby se to ujalo nejen na stříbrném plátně, ale později třeba i v počítačových hrách. Kdo si pamatuje starého Wolfensteina 3D, ví, že tam Němci při svém skonu bědovali velmi zženštilým způsobem.

Indiana jde do akce se svým otcem

V poslední křížové výpravě se po boku chrabrého archeologa ukázal i jeho otec, kterého si zahrál Sean Connery a doktorka Elsa Schneiderová. Opět se děj částečně vrací k nacistům, dojde i na setkání se samotným Vůdcem. Harrison točil mnoho akčních scén úplně sám, takže si často pořádně natloukl. Navíc se musel ve svých dobrodružstvích vypořádat s různou havětí. Přestože se Jones nebojí ničeho a nikoho, Ford minimálně bytostně nesnáší hady. Měl tak co dělat, aby svou averzi překonal.

Království křišťálové lebky

Na čtvrtý díl si museli fanoušci počkat delší dobu. Zdržení nastalo hlavně kvůli pracovní vytíženosti Spielberga a Lucase. Nebylo také snadné najít ten správný scénář. Když už totiž máte za sebou tři úspěšné premiéry, jsou na vás kladeny určité nároky. I zde se měl, byť v menší roli, znovu objevit Connery. Nakonec však nabídku nepřijal. A možná udělal dobře. Film byl na svém úplně prvním promítání přijat velmi vlažným potleskem. Mnoho novinářů kritizovalo zapojení mimozemšťanů do děje.

A co dál?

“Do dvou měsíců začínáme točit,” řekl v březnu Indy. To je zajímavá informace, neboť ještě v dubnu se pro pátý díl stále hledal režisér. Na internetu se objevila informace, že Spielberga by měl nahradit James Mangold. “Budu se snažit nevypadat ve svých letech, (77), hloupě, když budu pobíhat v úzkých kalhotách,” slíbil. Tak uvidíme. Hotovo by měli mít filmaři příští rok.

Zdroj textu: ČSFD, Wikipedie, dokina.tiscali.cz, YouTube, Aha

Zdroj fotek:  Prima

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články